We hebben allemaal weleens last van een misselijk gevoel. Misselijkheid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door overmatig eten, een associatie met bepaalde geuren, hormonale veranderingen, wagenziekte of een verschijnsel van een ziekte.

Misselijkheid is vaak persoonsgebonden en wat je kunt doen tegen misselijkheid is voor iedereen anders. We grijpen vaak naar medicijnen om dit gevoel te voorkomen. Hieronder staan tips hoe je op een gezonde manier misselijkheid kunt verminderen.

 1. Rust

  Begin allereerst met het nemen van rust. Meestal verdwijnen de klachten na het nemen van rust. Door angst en zorgen wordt je misselijke gevoel namelijk erger. Eén of meerdere nachten goed slapen doet de misselijkheid al heel erg goed. Ook frisse lucht helpt tegen een misselijk gevoel. Neem dus even rustig tijd voor jezelf en je voelt je daarna zeker weer veel beter. Probeer daarbij je hoofd stil te houden. Door continue bewegingen van je hoofd kun je jezelf nog misselijker voelen en hoofdpijn kan daarbij ontstaan.

 2. Vocht

  Probeer voldoende te drinken. Een tekort aan vocht verergert vaak het gevoel van misselijk zijn. Zeker wanneer je naast het misselijke gevoel ook moet braken is vocht erg belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld water met citroen of thee met gember drinken.

 3. Gember

  Onderzoek heeft aangetoond dat gember het misselijke gevoel effectief kan verminderen. Gember helpt om misselijkheid in het algemeen te bestrijden. Het helpt ook om zwangerschapsmisselijkheid te verminderen. In gember zit een stofje dat helpt tegen de misselijkheid. Neem gemberthee als je misselijk bent of voordat je gaat rijden en last hebt van wagenziekte. Daarnaast kun je gember ook gebruiken in het eten of een gembersnoepje nemen.

 4. Kruiden

  Sommige kruiden werken tegen een misselijk gevoel. Ze verlichten ook andere maagklachten. Bijvoorbeeld: pepermuntblad, zoethoutwortel en kamillebloem.

 5. Licht verteerbare producten

  Het is belangrijk om van je misselijke gevoel te herstellen. Daarvoor heb je voedingsstoffen nodig. Bij misselijkheid is het verstandig om licht verteerbare producten te eten, zoals crackers, rijst, bouillon of brood.

 6. Eet regelmatig

  Honger of het overslaan van een maaltijd is niet goed. Het is beter om regelmatig te eten. Je kunt bijvoorbeeld gedurende de dag kleine maaltijden eten en iets tussendoor. Eet niet te pittig of vet, want daar wordt je nog misselijker van. Let ook op dat je niet overmatig eet. Je kunt het beste kleine beetjes eten. Drink er ook geen alcohol bij.

 7. Citroen en limoen

  Het eten van citroen is efficiënt in het tegengaan van misselijkheid. Je kunt ook wat citroensap in een glas met water doen. Ook limoensap is effectief tegen misselijkheid.

Een warme kruik op je buik, een warme douche of een kauwgompje kunnen ook nog helpen. Het is dus per persoon verschillend wat het beste helpt tegen dit vervelende misselijke gevoel. Dit heeft ook te maken met de verschillende oorzaken van misselijkheid. Het beste is om de oorzaak van de misselijkheid te vinden en vervolgens te kijken wat voor jou het beste werkt. Rust, regelmatig eten, voldoende vocht binnenkrijgen, gember en kruiden moeten je helpen van het misselijke gevoel af te komen.

 

Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten