Het is officieel Herst, en dat hoeft helemaal niet erg te zijn. De feestdagen komen weer dichterbij, je kan weer een nieuwe garderobe shoppen (en dragen!) en de kaarsjes op tafel zijn supergezellig als je ‘s avond lekker op de bankt ploft. Met deze herfstgroenten is ook je eettafel klaar voor het nieuwe seizoen.
Pastinaak/Witte wortel
Deze zet je op het menu vanwege zijn iets zoetige smaak. Denk aan een mix tussen een ‘gewone’ wortel en knolselderij. Erg gezond ook, want hij beschermt je tegen dementie, hartziekten en osteoporose. Specifieker, de groente zit bomvol met vitamine B, vitamine C, koper, vezels, kalium, foliumzuur, mangaan en ijzer. Ook zitten er in pastinaak antioxidanten zoals falcarinol.
Bak, kook of gratineer de pastinaak in een gerecht.
Deze gezonde groentesoort bevat immers ook diverse vitaminen en mineralen.
Je kunt pastinaak bakken, koken of roosteren.
Pompoen
Herfst = pompoenentijd! Voor in je interieur of tuin maar zeker ook op tafel!
Extra goed voor je spijsvertering, problemen met je gal en lever en ze verhogen ook je weerstand! De schil van de pompoen is zo hard en stevig dat je hem tot wel 6 maanden kunt bewaren. De zoetige pompoen zit vol met antioxidanten en caroteen. Mangaan, vitamine C, mineralen en omega 3-vetzuren in de vorm van alpha-linoleenzuur (ontstekingsremmend) maken de groente een echte aanrader om eens te verwerken in een ‘comforting’ gerecht, zoals een gevulde soep of curry. Maar ook geroosterd uit de oven is het een lekker herfstig hapje!
Spruitjes
Niet bij iedereen favoriet maar misschien is het toch tijd deze groente opnieuw een kans te geven. Minikooltjes met meer vitamine c dan een sinaasappel: de spruit! Ook zitten ze bomvol B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.
Mocht je niet zo’n fan zijn, de manier waarop je ze kookt kan veel uitmaken.
Kook ze vooral niet te lang. Roerbak ze of verwerk ze in een stamppot. Experimenteer.
Keerzijde van het kooltje is dat ze -zoals alle kolen- winderigheid kunnen veroorzaken.
Je kunt een lepel kerriepoeder aan het kookwater toevoegen om dit te verminderen. Ook kook de spruitjes in melk in plaats van water. De groente zal minder zwaar op de maag liggen.
Verder is er echt weinig aan te doen.
Maar de kenmerkende spruitjeslucht in je keuken kan je wél voorkomen. Laat ze niet te lang koken! De spruitjeslucht wordt namelijk veroorzaakt doordat spruitjes zwavel opnemen uit de grond. Tijdens het koken laten de spruitjes zwavelverbindingen los en dat veroorzaakt die typische geur.
Boerenkool
Helemaal verhipt tot ‘kale’ is 1 van de gezondste dingen die je kunt eten. Een Hollandse superfood!
Boerenkool bevat heel veel antioxidanten (carotenoiden en flavonoiden), ontstekingsremmende voedingsstoffen (omega 3-vetzuren) en glucosinolaten die beschermen tegen kankerverwekkende stoffen. Vitamine K zorgt onder andere voor bloedstolling en onderhoud van de botten.
De groente is ook makkelijk in je gerechten te verwerken. Hij doet het lekker in stamppotten, frittata’s, wokgerechten, curry’s, salades en zelfs als pizzabeleg is ‘kale’ heerlijk!
Venkel
Een friszoetige smaak op je bord die je een beetje aan zoethout en anijs doet denken?
Dan kom je snel uit bij venkel. De knol, stengels, bladeren en zaden (uit de bloemen) zijn allemaal eetbaar. Qua structuur doet de groente je een beetje denken aan de ‘bite’ van bleekselderij.
De frisse groente werkt goed tegen spijsverteringsproblemen, is een goed medicijn tegen oogziekten en zou helpen bij de aanmaak van moedermelk. Folium en calcium dragen hieraan bij.
Je weerstand op peil houden kan ook prima met venkel.
Ook deze groente is een vitamine C bom en bevat een lekkere mix aan antioxidanten. Venkelzaad ondersteunt het spijsverteringssysteem en helpt hierdoor lucht in de ingewanden kwijt te raken of te voorkomen. Zet ‘m ook op het menu als je wat wil afvallen. Venkel ondersteunt het metabolisme, vermindert je hongergevoel, houd je energieniveau op peil en werkt vochtafdrijvend.
Hoe verwerk je hem in je gerechten? Snij de knol in plakjes voor door de salade. Maar je kunt venkel ook bakken voor in een pastagerecht, verwerken in een hartige taart, gratineren met kaas, smoren en stoven. Het kookvocht hoef je niet weg te gooien, je kunt er soep van maken.
De mogelijkheden zijn écht eindeloos. Zeg nou zelf, die dip ná de zomer verdwijnt toch als sneeuw voor de zon met deze heerlijke herfstgroenten?
Wil je meer lezen over de herfst om alvast in te komen voor de donkerdere dagen? Lees dan dit artikel voor hoe je kan blijven bewegen in de herfst.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
10 december 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –