Veel verkopers van supplementen claimen dat onze moderne voeding zo goed als leeg is. Er zouden onvoldoende nutriënten meer in groenten en fruit aanwezig zijn. Maar is dit ook echt zo?

 

De nutriënten in onze voeding

Het is absoluut waar dat groenten en fruit minder voedingsstoffen bevatten dan 100 jaar geleden. Volgens studies ligt de daling tussen de 5-40%. De redenen zijn onder andere het gebruik van kunstmest, monoculturen en veredeling. De hoeveelheden nutriënten worden door de Nederlandse overheid nauwlettend in de gaten gehouden.

Vitaminen en mineralen

De NEVO-tabel, die jaarlijks wordt bijgewerkt, vermeldt de actuele gegevens over de nutriënten. Ook andere overheden van over de hele wereld verzamelen deze gegevens. Hieruit blijkt dat groenten en fruit nog steeds veel vitaminen en mineralen bevatten. Een verlies van 40% is gemakkelijk te compenseren door de hoeveelheid groenten en fruit in het dieet te verdubbelen. Vaak is dit niet eens duurder dan het slikken van een goede multivitamine.

De voedingswijzer

Deze informatie komt allemaal uit het boek De Voedingswijzer van Juglen Zwaan. In dit boek vind je allemaal van dit soort korte tips en het staat vol met informatie! Wil jij het boek kopen? Klik dan op de link hieronder.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten