Wat je eet én inneemt kan ten grondslag liggen aan je hoofdpijn. Heb je wel eens gedacht aan allergieën en intoleranties voor bepaalde stoffen? Misschien is jouw hoofdpijn wel te verminderen met wat aanpassingen in je dagelijkse voedingspatroon.
Let op biogene aminen
Het eten van voeding met veel biogene aminen kan hoofdpijn in de hand werken. Het zijn stoffen zoals bijvoorbeeld histamine. Ze komen van nature voor in plantaardige en dierlijke producten. Maar ze komen ook voor in het menselijk lichaam. Ze beïnvloeden je spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling. Biogene aminen kunnen door uiteenlopende prikkels uit lichaamscellen vrijkomen. Er ontstaan dan verschillende reacties zoals jeuk of hoofdpijn.
Waar zitten ze in?
Histamine komt makkelijker vrij door zogenaamde histamine-vrijmakers zoals chocolade (helaas!), aardbei, citrusvruchten, tomaat, drop, spinazie, maar ook conserveermiddel en smaakversterkers zoals Ve-tsin (E621). Biogene aminen ontstaan ook bij afbraak van eiwitten door bacteriën. Dit kan gebeuren wanneer voedingswaren bederven. Soms wordt er bij bereiding van eten zelfs bewust gebruikgemaakt van dergelijke bacteriën, zoals bij kaas en zuurkool (fermentatie). Van de prebiotische culturen in gefermenteerde groenten wordt gezegd dat deze juist de ‘goede’ bacteriën in je darmen ondersteunen. Hoewel het dus een effectief middel is om je darmflora in balans te houden, is het ter voorkoming van hoofdpijn beter om de inname van gefermenteerde groenten niet te overdrijven.
LEES OOK: Met deze 6 tips houd je diëten wél vol.
Voedingsrichtlijnen bij hoofdpijn/migraine
- Zuivel: niet teveel. Geitenmelk is een goed alternatief.
- Kaas: afhankelijk van bereidingswijze, maar laat oude kaas en schimmelkaas staan.
- Vlees/ vleeswaren: rauwe producten bevatten minder biogene aminen. Varken bevat meer aminen dan rundvlees.
- Vis/visproducten: verse vis en diepvries bevatten relatief weinig biogene aminen. Makreel, tonijn, kabeljauw en haring kun je beter laten staan. Eet liever schaal en schelpdieren, deze bevatten minder aminen.
- Alcohol: in dranken zoals cider, bier en wijn kunnen biogene aminen zitten.
- Koffie: geen cafeïne. Dit vernauwt bloedvaten. Het kan daardoor hoofdpijn tijdelijk verlichten, maar als reactie zullen de bloedvaten uiteindelijk verwijden, wat zelfs een migraineaanval kan uitlokken.
- Fruit/fruitproducten: in vers fruit zitten kleine hoeveelheden aminen. Sla bananen liever over.
- Groenten: verse groenten bevatten kleine hoeveelheden biogene aminen. Gefermenteerde producten zoals zuurkool bevatten aanzienlijk meer aminen.
- Noten: cashew- en walnoten kun je beter laten liggen
- Sojabonen/soja(melk) en afgeleide producten zoals ketjap kun je beter skippen.
- Kruiden/specerijen: vanille bevat erg veel biogene aminen en zit in allerlei producten zoals koek, taart en ijs.
Bijkomend advies
Bij bederving ontstaan biogene aminen. Bewaar je eten dus op de juiste manier. Vries niet herhaaldelijk in. Hetzelfde geldt voor ontdooien en opwarmen. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel. Als je kunt, geef dan de voorkeur aan gezonde producten uit de diepvries, of aan doorgekookt eten, biogene aminen kunnen namelijk niet tegen extreem lage of hoge temperaturen. Aardappelen, rijst en maïs geven over het algemeen geen overgevoeligheidsreacties. Mits zonder toevoegingen natuurlijk!
Tekst: Milan Pit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
2 juli 2016
3 x ei love you
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
4 oktober 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –