Wat je eet én inneemt kan ten grondslag liggen aan je hoofdpijn. Heb je wel eens gedacht aan allergieën en intoleranties voor bepaalde stoffen? Misschien is jouw hoofdpijn wel te verminderen met wat aanpassingen in je dagelijkse voedingspatroon.
Let op biogene aminen
Het eten van voeding met veel biogene aminen kan hoofdpijn in de hand werken. Het zijn stoffen zoals bijvoorbeeld histamine. Ze komen van nature voor in plantaardige en dierlijke producten. Maar ze komen ook voor in het menselijk lichaam. Ze beïnvloeden je spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling. Biogene aminen kunnen door uiteenlopende prikkels uit lichaamscellen vrijkomen. Er ontstaan dan verschillende reacties zoals jeuk of hoofdpijn.
Waar zitten ze in?
Histamine komt makkelijker vrij door zogenaamde histamine-vrijmakers zoals chocolade (helaas!), aardbei, citrusvruchten, tomaat, drop, spinazie, maar ook conserveermiddel en smaakversterkers zoals Ve-tsin (E621). Biogene aminen ontstaan ook bij afbraak van eiwitten door bacteriën. Dit kan gebeuren wanneer voedingswaren bederven. Soms wordt er bij bereiding van eten zelfs bewust gebruikgemaakt van dergelijke bacteriën, zoals bij kaas en zuurkool (fermentatie). Van de prebiotische culturen in gefermenteerde groenten wordt gezegd dat deze juist de ‘goede’ bacteriën in je darmen ondersteunen. Hoewel het dus een effectief middel is om je darmflora in balans te houden, is het ter voorkoming van hoofdpijn beter om de inname van gefermenteerde groenten niet te overdrijven.
LEES OOK: Met deze 6 tips houd je diëten wél vol.
Voedingsrichtlijnen bij hoofdpijn/migraine
- Zuivel: niet teveel. Geitenmelk is een goed alternatief.
- Kaas: afhankelijk van bereidingswijze, maar laat oude kaas en schimmelkaas staan.
- Vlees/ vleeswaren: rauwe producten bevatten minder biogene aminen. Varken bevat meer aminen dan rundvlees.
- Vis/visproducten: verse vis en diepvries bevatten relatief weinig biogene aminen. Makreel, tonijn, kabeljauw en haring kun je beter laten staan. Eet liever schaal en schelpdieren, deze bevatten minder aminen.
- Alcohol: in dranken zoals cider, bier en wijn kunnen biogene aminen zitten.
- Koffie: geen cafeïne. Dit vernauwt bloedvaten. Het kan daardoor hoofdpijn tijdelijk verlichten, maar als reactie zullen de bloedvaten uiteindelijk verwijden, wat zelfs een migraineaanval kan uitlokken.
- Fruit/fruitproducten: in vers fruit zitten kleine hoeveelheden aminen. Sla bananen liever over.
- Groenten: verse groenten bevatten kleine hoeveelheden biogene aminen. Gefermenteerde producten zoals zuurkool bevatten aanzienlijk meer aminen.
- Noten: cashew- en walnoten kun je beter laten liggen
- Sojabonen/soja(melk) en afgeleide producten zoals ketjap kun je beter skippen.
- Kruiden/specerijen: vanille bevat erg veel biogene aminen en zit in allerlei producten zoals koek, taart en ijs.
Bijkomend advies
Bij bederving ontstaan biogene aminen. Bewaar je eten dus op de juiste manier. Vries niet herhaaldelijk in. Hetzelfde geldt voor ontdooien en opwarmen. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel. Als je kunt, geef dan de voorkeur aan gezonde producten uit de diepvries, of aan doorgekookt eten, biogene aminen kunnen namelijk niet tegen extreem lage of hoge temperaturen. Aardappelen, rijst en maïs geven over het algemeen geen overgevoeligheidsreacties. Mits zonder toevoegingen natuurlijk!
Tekst: Milan Pit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
28 oktober 2014
Eetdagboek review
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
20 juni 2015
Lazy Sushi
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
1 april 2015
Saoto soep
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
16 november 2016
Interview Vriendin
16 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –