Wat je eet én inneemt kan ten grondslag liggen aan je hoofdpijn. Heb je wel eens gedacht aan allergieën en intoleranties voor bepaalde stoffen? Misschien is jouw hoofdpijn wel te verminderen met wat aanpassingen in je dagelijkse voedingspatroon.
Let op biogene aminen
Het eten van voeding met veel biogene aminen kan hoofdpijn in de hand werken. Het zijn stoffen zoals bijvoorbeeld histamine. Ze komen van nature voor in plantaardige en dierlijke producten. Maar ze komen ook voor in het menselijk lichaam. Ze beïnvloeden je spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling. Biogene aminen kunnen door uiteenlopende prikkels uit lichaamscellen vrijkomen. Er ontstaan dan verschillende reacties zoals jeuk of hoofdpijn.
Waar zitten ze in?
Histamine komt makkelijker vrij door zogenaamde histamine-vrijmakers zoals chocolade (helaas!), aardbei, citrusvruchten, tomaat, drop, spinazie, maar ook conserveermiddel en smaakversterkers zoals Ve-tsin (E621). Biogene aminen ontstaan ook bij afbraak van eiwitten door bacteriën. Dit kan gebeuren wanneer voedingswaren bederven. Soms wordt er bij bereiding van eten zelfs bewust gebruikgemaakt van dergelijke bacteriën, zoals bij kaas en zuurkool (fermentatie). Van de prebiotische culturen in gefermenteerde groenten wordt gezegd dat deze juist de ‘goede’ bacteriën in je darmen ondersteunen. Hoewel het dus een effectief middel is om je darmflora in balans te houden, is het ter voorkoming van hoofdpijn beter om de inname van gefermenteerde groenten niet te overdrijven.
LEES OOK: Met deze 6 tips houd je diëten wél vol.
Voedingsrichtlijnen bij hoofdpijn/migraine
- Zuivel: niet teveel. Geitenmelk is een goed alternatief.
- Kaas: afhankelijk van bereidingswijze, maar laat oude kaas en schimmelkaas staan.
- Vlees/ vleeswaren: rauwe producten bevatten minder biogene aminen. Varken bevat meer aminen dan rundvlees.
- Vis/visproducten: verse vis en diepvries bevatten relatief weinig biogene aminen. Makreel, tonijn, kabeljauw en haring kun je beter laten staan. Eet liever schaal en schelpdieren, deze bevatten minder aminen.
- Alcohol: in dranken zoals cider, bier en wijn kunnen biogene aminen zitten.
- Koffie: geen cafeïne. Dit vernauwt bloedvaten. Het kan daardoor hoofdpijn tijdelijk verlichten, maar als reactie zullen de bloedvaten uiteindelijk verwijden, wat zelfs een migraineaanval kan uitlokken.
- Fruit/fruitproducten: in vers fruit zitten kleine hoeveelheden aminen. Sla bananen liever over.
- Groenten: verse groenten bevatten kleine hoeveelheden biogene aminen. Gefermenteerde producten zoals zuurkool bevatten aanzienlijk meer aminen.
- Noten: cashew- en walnoten kun je beter laten liggen
- Sojabonen/soja(melk) en afgeleide producten zoals ketjap kun je beter skippen.
- Kruiden/specerijen: vanille bevat erg veel biogene aminen en zit in allerlei producten zoals koek, taart en ijs.
Bijkomend advies
Bij bederving ontstaan biogene aminen. Bewaar je eten dus op de juiste manier. Vries niet herhaaldelijk in. Hetzelfde geldt voor ontdooien en opwarmen. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel. Als je kunt, geef dan de voorkeur aan gezonde producten uit de diepvries, of aan doorgekookt eten, biogene aminen kunnen namelijk niet tegen extreem lage of hoge temperaturen. Aardappelen, rijst en maïs geven over het algemeen geen overgevoeligheidsreacties. Mits zonder toevoegingen natuurlijk!
Tekst: Milan Pit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 september 2015
Glutenvrije maand
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
12 maart 2015
Insecten als snack
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
12 december 2014
15 foods voor 2015
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
8 mei 2014
Mom in shape
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
10 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –