Wat je eet én inneemt kan ten grondslag liggen aan je hoofdpijn. Heb je wel eens gedacht aan allergieën en intoleranties voor bepaalde stoffen? Misschien is jouw hoofdpijn wel te verminderen met wat aanpassingen in je dagelijkse voedingspatroon.
Let op biogene aminen
Het eten van voeding met veel biogene aminen kan hoofdpijn in de hand werken. Het zijn stoffen zoals bijvoorbeeld histamine. Ze komen van nature voor in plantaardige en dierlijke producten. Maar ze komen ook voor in het menselijk lichaam. Ze beïnvloeden je spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling. Biogene aminen kunnen door uiteenlopende prikkels uit lichaamscellen vrijkomen. Er ontstaan dan verschillende reacties zoals jeuk of hoofdpijn.
Waar zitten ze in?
Histamine komt makkelijker vrij door zogenaamde histamine-vrijmakers zoals chocolade (helaas!), aardbei, citrusvruchten, tomaat, drop, spinazie, maar ook conserveermiddel en smaakversterkers zoals Ve-tsin (E621). Biogene aminen ontstaan ook bij afbraak van eiwitten door bacteriën. Dit kan gebeuren wanneer voedingswaren bederven. Soms wordt er bij bereiding van eten zelfs bewust gebruikgemaakt van dergelijke bacteriën, zoals bij kaas en zuurkool (fermentatie). Van de prebiotische culturen in gefermenteerde groenten wordt gezegd dat deze juist de ‘goede’ bacteriën in je darmen ondersteunen. Hoewel het dus een effectief middel is om je darmflora in balans te houden, is het ter voorkoming van hoofdpijn beter om de inname van gefermenteerde groenten niet te overdrijven.
LEES OOK: Met deze 6 tips houd je diëten wél vol.
Voedingsrichtlijnen bij hoofdpijn/migraine
- Zuivel: niet teveel. Geitenmelk is een goed alternatief.
- Kaas: afhankelijk van bereidingswijze, maar laat oude kaas en schimmelkaas staan.
- Vlees/ vleeswaren: rauwe producten bevatten minder biogene aminen. Varken bevat meer aminen dan rundvlees.
- Vis/visproducten: verse vis en diepvries bevatten relatief weinig biogene aminen. Makreel, tonijn, kabeljauw en haring kun je beter laten staan. Eet liever schaal en schelpdieren, deze bevatten minder aminen.
- Alcohol: in dranken zoals cider, bier en wijn kunnen biogene aminen zitten.
- Koffie: geen cafeïne. Dit vernauwt bloedvaten. Het kan daardoor hoofdpijn tijdelijk verlichten, maar als reactie zullen de bloedvaten uiteindelijk verwijden, wat zelfs een migraineaanval kan uitlokken.
- Fruit/fruitproducten: in vers fruit zitten kleine hoeveelheden aminen. Sla bananen liever over.
- Groenten: verse groenten bevatten kleine hoeveelheden biogene aminen. Gefermenteerde producten zoals zuurkool bevatten aanzienlijk meer aminen.
- Noten: cashew- en walnoten kun je beter laten liggen
- Sojabonen/soja(melk) en afgeleide producten zoals ketjap kun je beter skippen.
- Kruiden/specerijen: vanille bevat erg veel biogene aminen en zit in allerlei producten zoals koek, taart en ijs.
Bijkomend advies
Bij bederving ontstaan biogene aminen. Bewaar je eten dus op de juiste manier. Vries niet herhaaldelijk in. Hetzelfde geldt voor ontdooien en opwarmen. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel. Als je kunt, geef dan de voorkeur aan gezonde producten uit de diepvries, of aan doorgekookt eten, biogene aminen kunnen namelijk niet tegen extreem lage of hoge temperaturen. Aardappelen, rijst en maïs geven over het algemeen geen overgevoeligheidsreacties. Mits zonder toevoegingen natuurlijk!
Tekst: Milan Pit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
9 juni 2016
Rode linzensoep
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
10 juni 2015
SLA: het kookboek
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
12 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –