Wat je eet én inneemt kan ten grondslag liggen aan je hoofdpijn. Heb je wel eens gedacht aan allergieën en intoleranties voor bepaalde stoffen? Misschien is jouw hoofdpijn wel te verminderen met wat aanpassingen in je dagelijkse voedingspatroon.
Let op biogene aminen
Het eten van voeding met veel biogene aminen kan hoofdpijn in de hand werken. Het zijn stoffen zoals bijvoorbeeld histamine. Ze komen van nature voor in plantaardige en dierlijke producten. Maar ze komen ook voor in het menselijk lichaam. Ze beïnvloeden je spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling. Biogene aminen kunnen door uiteenlopende prikkels uit lichaamscellen vrijkomen. Er ontstaan dan verschillende reacties zoals jeuk of hoofdpijn.
Waar zitten ze in?
Histamine komt makkelijker vrij door zogenaamde histamine-vrijmakers zoals chocolade (helaas!), aardbei, citrusvruchten, tomaat, drop, spinazie, maar ook conserveermiddel en smaakversterkers zoals Ve-tsin (E621). Biogene aminen ontstaan ook bij afbraak van eiwitten door bacteriën. Dit kan gebeuren wanneer voedingswaren bederven. Soms wordt er bij bereiding van eten zelfs bewust gebruikgemaakt van dergelijke bacteriën, zoals bij kaas en zuurkool (fermentatie). Van de prebiotische culturen in gefermenteerde groenten wordt gezegd dat deze juist de ‘goede’ bacteriën in je darmen ondersteunen. Hoewel het dus een effectief middel is om je darmflora in balans te houden, is het ter voorkoming van hoofdpijn beter om de inname van gefermenteerde groenten niet te overdrijven.
LEES OOK: Met deze 6 tips houd je diëten wél vol.
Voedingsrichtlijnen bij hoofdpijn/migraine
- Zuivel: niet teveel. Geitenmelk is een goed alternatief.
- Kaas: afhankelijk van bereidingswijze, maar laat oude kaas en schimmelkaas staan.
- Vlees/ vleeswaren: rauwe producten bevatten minder biogene aminen. Varken bevat meer aminen dan rundvlees.
- Vis/visproducten: verse vis en diepvries bevatten relatief weinig biogene aminen. Makreel, tonijn, kabeljauw en haring kun je beter laten staan. Eet liever schaal en schelpdieren, deze bevatten minder aminen.
- Alcohol: in dranken zoals cider, bier en wijn kunnen biogene aminen zitten.
- Koffie: geen cafeïne. Dit vernauwt bloedvaten. Het kan daardoor hoofdpijn tijdelijk verlichten, maar als reactie zullen de bloedvaten uiteindelijk verwijden, wat zelfs een migraineaanval kan uitlokken.
- Fruit/fruitproducten: in vers fruit zitten kleine hoeveelheden aminen. Sla bananen liever over.
- Groenten: verse groenten bevatten kleine hoeveelheden biogene aminen. Gefermenteerde producten zoals zuurkool bevatten aanzienlijk meer aminen.
- Noten: cashew- en walnoten kun je beter laten liggen
- Sojabonen/soja(melk) en afgeleide producten zoals ketjap kun je beter skippen.
- Kruiden/specerijen: vanille bevat erg veel biogene aminen en zit in allerlei producten zoals koek, taart en ijs.
Bijkomend advies
Bij bederving ontstaan biogene aminen. Bewaar je eten dus op de juiste manier. Vries niet herhaaldelijk in. Hetzelfde geldt voor ontdooien en opwarmen. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel. Als je kunt, geef dan de voorkeur aan gezonde producten uit de diepvries, of aan doorgekookt eten, biogene aminen kunnen namelijk niet tegen extreem lage of hoge temperaturen. Aardappelen, rijst en maïs geven over het algemeen geen overgevoeligheidsreacties. Mits zonder toevoegingen natuurlijk!
Tekst: Milan Pit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
9 augustus 2015
Herman over bonen
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
25 maart 2014
Presentatie coaching
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
30 september 2015
Glutenvrije maand
13 mei 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –