Wat je eet én inneemt kan ten grondslag liggen aan je hoofdpijn. Heb je wel eens gedacht aan allergieën en intoleranties voor bepaalde stoffen? Misschien is jouw hoofdpijn wel te verminderen met wat aanpassingen in je dagelijkse voedingspatroon.
Let op biogene aminen
Het eten van voeding met veel biogene aminen kan hoofdpijn in de hand werken. Het zijn stoffen zoals bijvoorbeeld histamine. Ze komen van nature voor in plantaardige en dierlijke producten. Maar ze komen ook voor in het menselijk lichaam. Ze beïnvloeden je spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling. Biogene aminen kunnen door uiteenlopende prikkels uit lichaamscellen vrijkomen. Er ontstaan dan verschillende reacties zoals jeuk of hoofdpijn.
Waar zitten ze in?
Histamine komt makkelijker vrij door zogenaamde histamine-vrijmakers zoals chocolade (helaas!), aardbei, citrusvruchten, tomaat, drop, spinazie, maar ook conserveermiddel en smaakversterkers zoals Ve-tsin (E621). Biogene aminen ontstaan ook bij afbraak van eiwitten door bacteriën. Dit kan gebeuren wanneer voedingswaren bederven. Soms wordt er bij bereiding van eten zelfs bewust gebruikgemaakt van dergelijke bacteriën, zoals bij kaas en zuurkool (fermentatie). Van de prebiotische culturen in gefermenteerde groenten wordt gezegd dat deze juist de ‘goede’ bacteriën in je darmen ondersteunen. Hoewel het dus een effectief middel is om je darmflora in balans te houden, is het ter voorkoming van hoofdpijn beter om de inname van gefermenteerde groenten niet te overdrijven.
LEES OOK: Met deze 6 tips houd je diëten wél vol.
Voedingsrichtlijnen bij hoofdpijn/migraine
- Zuivel: niet teveel. Geitenmelk is een goed alternatief.
- Kaas: afhankelijk van bereidingswijze, maar laat oude kaas en schimmelkaas staan.
- Vlees/ vleeswaren: rauwe producten bevatten minder biogene aminen. Varken bevat meer aminen dan rundvlees.
- Vis/visproducten: verse vis en diepvries bevatten relatief weinig biogene aminen. Makreel, tonijn, kabeljauw en haring kun je beter laten staan. Eet liever schaal en schelpdieren, deze bevatten minder aminen.
- Alcohol: in dranken zoals cider, bier en wijn kunnen biogene aminen zitten.
- Koffie: geen cafeïne. Dit vernauwt bloedvaten. Het kan daardoor hoofdpijn tijdelijk verlichten, maar als reactie zullen de bloedvaten uiteindelijk verwijden, wat zelfs een migraineaanval kan uitlokken.
- Fruit/fruitproducten: in vers fruit zitten kleine hoeveelheden aminen. Sla bananen liever over.
- Groenten: verse groenten bevatten kleine hoeveelheden biogene aminen. Gefermenteerde producten zoals zuurkool bevatten aanzienlijk meer aminen.
- Noten: cashew- en walnoten kun je beter laten liggen
- Sojabonen/soja(melk) en afgeleide producten zoals ketjap kun je beter skippen.
- Kruiden/specerijen: vanille bevat erg veel biogene aminen en zit in allerlei producten zoals koek, taart en ijs.
Bijkomend advies
Bij bederving ontstaan biogene aminen. Bewaar je eten dus op de juiste manier. Vries niet herhaaldelijk in. Hetzelfde geldt voor ontdooien en opwarmen. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel. Als je kunt, geef dan de voorkeur aan gezonde producten uit de diepvries, of aan doorgekookt eten, biogene aminen kunnen namelijk niet tegen extreem lage of hoge temperaturen. Aardappelen, rijst en maïs geven over het algemeen geen overgevoeligheidsreacties. Mits zonder toevoegingen natuurlijk!
Tekst: Milan Pit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
20 augustus 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –