Wat je eet én inneemt kan ten grondslag liggen aan je hoofdpijn. Heb je wel eens gedacht aan allergieën en intoleranties voor bepaalde stoffen? Misschien is jouw hoofdpijn wel te verminderen met wat aanpassingen in je dagelijkse voedingspatroon.
Let op biogene aminen
Het eten van voeding met veel biogene aminen kan hoofdpijn in de hand werken. Het zijn stoffen zoals bijvoorbeeld histamine. Ze komen van nature voor in plantaardige en dierlijke producten. Maar ze komen ook voor in het menselijk lichaam. Ze beïnvloeden je spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling. Biogene aminen kunnen door uiteenlopende prikkels uit lichaamscellen vrijkomen. Er ontstaan dan verschillende reacties zoals jeuk of hoofdpijn.
Waar zitten ze in?
Histamine komt makkelijker vrij door zogenaamde histamine-vrijmakers zoals chocolade (helaas!), aardbei, citrusvruchten, tomaat, drop, spinazie, maar ook conserveermiddel en smaakversterkers zoals Ve-tsin (E621). Biogene aminen ontstaan ook bij afbraak van eiwitten door bacteriën. Dit kan gebeuren wanneer voedingswaren bederven. Soms wordt er bij bereiding van eten zelfs bewust gebruikgemaakt van dergelijke bacteriën, zoals bij kaas en zuurkool (fermentatie). Van de prebiotische culturen in gefermenteerde groenten wordt gezegd dat deze juist de ‘goede’ bacteriën in je darmen ondersteunen. Hoewel het dus een effectief middel is om je darmflora in balans te houden, is het ter voorkoming van hoofdpijn beter om de inname van gefermenteerde groenten niet te overdrijven.
LEES OOK: Met deze 6 tips houd je diëten wél vol.
Voedingsrichtlijnen bij hoofdpijn/migraine
- Zuivel: niet teveel. Geitenmelk is een goed alternatief.
- Kaas: afhankelijk van bereidingswijze, maar laat oude kaas en schimmelkaas staan.
- Vlees/ vleeswaren: rauwe producten bevatten minder biogene aminen. Varken bevat meer aminen dan rundvlees.
- Vis/visproducten: verse vis en diepvries bevatten relatief weinig biogene aminen. Makreel, tonijn, kabeljauw en haring kun je beter laten staan. Eet liever schaal en schelpdieren, deze bevatten minder aminen.
- Alcohol: in dranken zoals cider, bier en wijn kunnen biogene aminen zitten.
- Koffie: geen cafeïne. Dit vernauwt bloedvaten. Het kan daardoor hoofdpijn tijdelijk verlichten, maar als reactie zullen de bloedvaten uiteindelijk verwijden, wat zelfs een migraineaanval kan uitlokken.
- Fruit/fruitproducten: in vers fruit zitten kleine hoeveelheden aminen. Sla bananen liever over.
- Groenten: verse groenten bevatten kleine hoeveelheden biogene aminen. Gefermenteerde producten zoals zuurkool bevatten aanzienlijk meer aminen.
- Noten: cashew- en walnoten kun je beter laten liggen
- Sojabonen/soja(melk) en afgeleide producten zoals ketjap kun je beter skippen.
- Kruiden/specerijen: vanille bevat erg veel biogene aminen en zit in allerlei producten zoals koek, taart en ijs.
Bijkomend advies
Bij bederving ontstaan biogene aminen. Bewaar je eten dus op de juiste manier. Vries niet herhaaldelijk in. Hetzelfde geldt voor ontdooien en opwarmen. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel. Als je kunt, geef dan de voorkeur aan gezonde producten uit de diepvries, of aan doorgekookt eten, biogene aminen kunnen namelijk niet tegen extreem lage of hoge temperaturen. Aardappelen, rijst en maïs geven over het algemeen geen overgevoeligheidsreacties. Mits zonder toevoegingen natuurlijk!
Tekst: Milan Pit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
29 december 2017
De anti-kater pil
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
25 maart 2014
Presentatie coaching
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
5 mei 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –