Wat je eet én inneemt kan ten grondslag liggen aan je hoofdpijn. Heb je wel eens gedacht aan allergieën en intoleranties voor bepaalde stoffen? Misschien is jouw hoofdpijn wel te verminderen met wat aanpassingen in je dagelijkse voedingspatroon.
Let op biogene aminen
Het eten van voeding met veel biogene aminen kan hoofdpijn in de hand werken. Het zijn stoffen zoals bijvoorbeeld histamine. Ze komen van nature voor in plantaardige en dierlijke producten. Maar ze komen ook voor in het menselijk lichaam. Ze beïnvloeden je spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling. Biogene aminen kunnen door uiteenlopende prikkels uit lichaamscellen vrijkomen. Er ontstaan dan verschillende reacties zoals jeuk of hoofdpijn.
Waar zitten ze in?
Histamine komt makkelijker vrij door zogenaamde histamine-vrijmakers zoals chocolade (helaas!), aardbei, citrusvruchten, tomaat, drop, spinazie, maar ook conserveermiddel en smaakversterkers zoals Ve-tsin (E621). Biogene aminen ontstaan ook bij afbraak van eiwitten door bacteriën. Dit kan gebeuren wanneer voedingswaren bederven. Soms wordt er bij bereiding van eten zelfs bewust gebruikgemaakt van dergelijke bacteriën, zoals bij kaas en zuurkool (fermentatie). Van de prebiotische culturen in gefermenteerde groenten wordt gezegd dat deze juist de ‘goede’ bacteriën in je darmen ondersteunen. Hoewel het dus een effectief middel is om je darmflora in balans te houden, is het ter voorkoming van hoofdpijn beter om de inname van gefermenteerde groenten niet te overdrijven.
LEES OOK: Met deze 6 tips houd je diëten wél vol.
Voedingsrichtlijnen bij hoofdpijn/migraine
- Zuivel: niet teveel. Geitenmelk is een goed alternatief.
- Kaas: afhankelijk van bereidingswijze, maar laat oude kaas en schimmelkaas staan.
- Vlees/ vleeswaren: rauwe producten bevatten minder biogene aminen. Varken bevat meer aminen dan rundvlees.
- Vis/visproducten: verse vis en diepvries bevatten relatief weinig biogene aminen. Makreel, tonijn, kabeljauw en haring kun je beter laten staan. Eet liever schaal en schelpdieren, deze bevatten minder aminen.
- Alcohol: in dranken zoals cider, bier en wijn kunnen biogene aminen zitten.
- Koffie: geen cafeïne. Dit vernauwt bloedvaten. Het kan daardoor hoofdpijn tijdelijk verlichten, maar als reactie zullen de bloedvaten uiteindelijk verwijden, wat zelfs een migraineaanval kan uitlokken.
- Fruit/fruitproducten: in vers fruit zitten kleine hoeveelheden aminen. Sla bananen liever over.
- Groenten: verse groenten bevatten kleine hoeveelheden biogene aminen. Gefermenteerde producten zoals zuurkool bevatten aanzienlijk meer aminen.
- Noten: cashew- en walnoten kun je beter laten liggen
- Sojabonen/soja(melk) en afgeleide producten zoals ketjap kun je beter skippen.
- Kruiden/specerijen: vanille bevat erg veel biogene aminen en zit in allerlei producten zoals koek, taart en ijs.
Bijkomend advies
Bij bederving ontstaan biogene aminen. Bewaar je eten dus op de juiste manier. Vries niet herhaaldelijk in. Hetzelfde geldt voor ontdooien en opwarmen. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel. Als je kunt, geef dan de voorkeur aan gezonde producten uit de diepvries, of aan doorgekookt eten, biogene aminen kunnen namelijk niet tegen extreem lage of hoge temperaturen. Aardappelen, rijst en maïs geven over het algemeen geen overgevoeligheidsreacties. Mits zonder toevoegingen natuurlijk!
Tekst: Milan Pit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
25 januari 2015
Glutenintolerantie
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
11 juli 2019
Zo zorg je voor meer proteïne in je maaltijden
21 oktober 2018
Meer bewegen? 10 tips!
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
1 december 2015
femke Van der velden –
Marijke de Kruijff –
Levering is goed, heb mail gestuurd voor weekmenu dat bij help ik val niet af hoort aan te vragen zoals ik had gelezen op instagram maar krijg mail dat ze niet ieder mailtje persoonlijk kunnen beantwoorden.
Marieke Griffioen –
Heb een vraag gesteld zowel via personal Message insta als via een reactie op een verhaal waar je vraagt of er vragen zijn. Nog steeds geen antwoord ontvangen.