Om de week praat presentatrice en schrijfster Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat foodblogger Pauline Weuring (34). Pauline wordt blij van lekker eten en is het gezicht achter Uit Pauline’s keuken, het lekkerste foodblog van Nederland. Eerder schreef zij de bestseller het Voedselzandloper-kookboek en onlangs kwam haar tweede kookboek Uit Pauline’s keuken uit. Wederom boordevol inspiratie voor in de keuken.

Altijd in de koelkast

‘Ik heb altijd een goed gevulde koelkast. Zo vol dat ik er de hele straat mee kan voeden. Ik werk nooit volgens een eetplanning dus ik wil altijd genoeg keuzes hebben. In mijn koelkast vind je altijd verse groente, ik kan niet zonder verse groente. Het maakt niet uit wat het is, als het maar vers is. Daarnaast heb ik altijd citroenen in mijn koelkast, ik hou van frisse smaken en voeg ook altijd een partje toe aan mijn spa rood. En kaas, ik ben een echte cheese lover en heb diverse kaasjes in mijn koelkast liggen. Momenteel is dat Parmezaan, buffelmozzarella, een lekkere belegen kaas, feta, halloumi en ook nog wat blauwe kaas. Dit is voor mij geen uitzondering. Met kaas kun je zoveel gerechten nog lekkerder maken.’

Boodschappen doen

‘Ik hou enorm van boodschappen doen, maar wegens tijdgebrek ga ik toch vaak naar de Albert Heijn. Daar kun je tegenwoordig ook steeds meer alles halen. In mijn AH is momenteel een pilot gaande van FishTales, dus je kunt hier zelfs verse vis halen, rechtstreeks van de afslag. Vlees haal ik meestal wel bij de slager en brood van de bakker, maar de rest gewoon uit de supermarkt. Neemt niet weg dat ik graag naar speciaalzaken en lokale marktjes ga, dat vind ik juist leuk. Ik kom er vaak en neem ook altijd wat mee, maar dat zijn niet mijn dagelijkse boodschappen.’

Gezond eten

‘Ik probeer volgens de 80/20-methode te eten, al is dat de laatste tijd meer 70/30. Ik eet voornamelijk puur en onbewerkt. Veel verse groente, fruit en veel granen en zaden. Ik maak eigenlijk altijd alles zelf, zodat ik ook zelf weet wat er in gaat. Ik probeer doordeweeks zo gezond mogelijk te eten (veel salades, niet te veel koolhydraten en altijd onbewerkt) en in het weekend ga ik er dan wat losser mee om. Mijn lievelingseten blijft toch pizza en dan niet de bloemkoolversie, maar gewoon de real thing met veel kaas en parmaham. Grappig detail is dat ik bijna iedere avond wat anders eet, maar iedere ochtend hetzelfde. Ik ontbijt al ruim drie jaar lang met Griekse yoghurt met een halve banaan en een handje muesli. En dat verveelt niet.’

Guilty pleasure

‘Dat is makkelijk, ijs! Ik ben dol op ijs. Als het moet (en dat moet helaas nooit) eet ik zo een liter op. Vooral Italiaans schepijs vind ik heerlijk, maar ook frozen yoghurt met fruit of een Magnum pink. Ik hou gewoon van ijs.’

Vleestomaat boven bloedworst

‘Ik lust eigenlijk alles. Ik ben dol op groente en varieer hier ook veel mee. Ik eet ook best wel vaak vega, niet vanuit een overtuiging, maar vooral omdat ik groente zo lekker vind. Ik eet alleen geen orgaanvlees, dat spreekt mij gewoon niet aan. En van gekke dingen zoals bloedworst word ik ook niet heel gelukkig. Ik vind dat gewoon niet aantrekkelijk om te eten. Doe mij dan maar een vleestomaat.’

Gewicht

‘Ik weeg al heel lang tussen de 64 en 67 kilo. Na de vakantie (zoals nu) is het weer dichter tegen de 67 kilo. En daar baal ik dan best wel van. Dus vanaf nu probeer ik weer een beetje op te letten. Ik heb er wel moeite mee, dat zeg ik eerlijk, het gaat mij niet gemakkelijk af. Ik hou gewoon te veel van lekkere dingen en ik wil altijd alles proeven. Buiten de deur lukt het dus niet goed om op gewicht te blijven. Dan kan ik de verleidingen minder goed weerstaan. Thuis wel. Dan kan ik de chocolade makkelijk laten liggen. Eten is voor mij ook een vorm van gezelligheid, bij een borrel komt er altijd wel een plankje lekkers op tafel.’

Ergernissen

‘Ik erger mij niet zo snel aan de mening van anderen ten opzichte van voeding. Ik begrijp dat voeding voor de ‘gewone mens’ een heel onduidelijk iets is geworden. De een zegt geen koolhydraten, de ander zegt geen suiker, een derde zegt gebruik zoetstoffen in plaats van suiker en een vierde keurt alles wat chemisch is juist af. Ik denk dat je vooral bewust moet eten en dat er dan niet zoveel mis kan gaan. Weet wat je eet, dat weet je dus vooral door alles zelf te maken, en zondig ook verplicht. Ik vind het zielig als iemand een appel met pindakaas een guilty pleasure noemt. Dan ben je in mijn ogen te ver doorgeschoten. Dus gun jezelf ook af en toe wat lekkers, daar wordt je leven alleen maar leuker van.’

Eetgewoontes vanuit huis

‘Wij aten vroeger thuis heel puur en onbewerkt. Mijn ouders waren niet zo experimenteel in de keuken en wij aten bijna iedere dag Hollandse pot. Maar toch heb ik een goede basis van huis uit meegekregen. Wij hadden een eigen moestuin en alles wat we aten, was van goede kwaliteit. Alle groenten op ons bord waren vers, mijn vader schrapte zelf de worteltjes en ook koolsoorten kwamen ongesneden bij ons binnen. Vlees haalde mijn moeder altijd bij de slager, brood bij de bakker, kaas van de kaasboer en vis bij de visboer. Dus ondanks dat het misschien niet zo spannend was, was het wel een goede basis en lekker puur.’

Vroeger in de broodtrommel

‘Ik kan mij dat eigenlijk niet zo goed herinneren. Ik denk dat het gewoon een bruine boterham met kaas was en een appel. Wij dronken thuis ook geen fris (tenminste in mijn basisschooltijd) en we hadden ook niet vaak snoepgoed en koeken in huis. Ik kreeg een biscuitje bij de thee. Dat vond ik toen stom, maar nu ben ik daar trots op. Trots dat mijn ouders mij zo gezond mogelijk hebben opgevoed.’

Zak bitterballen

‘Ik ben opgegroeid in een dorp en ik moest altijd twaalf kilometer heen en terug fietsen naar mijn middelbare school. Op de terugweg kocht ik altijd koeken, of snacks. Ik at samen met mijn vriendinnetje zo een hele zak bitterballen op. Of zo’n slechte cakerol met jam en room, dat was ook mijn favoriet. Ik kon het hebben, maar echt gezond was het niet. Gelukkig stond er dan ’s avonds weer een bordje groente op tafel, ter compensatie. Vanaf het moment dat ik uit huis ging, heb ik altijd zelf gekookt. In het begin met een beetje hulp van de wereldmaaltijden van Knorr, maar ik ontdekte dat ik ook steeds meer zelf kon maken. Dus het is zeker wel eens anders geweest.’

Million dollar tip

‘Geniet van iedere hap die je neemt. Gun jezelf goed eten. Van verse groenten, tot knapperig brood maar ook af en toe lekkere dikke frieten met zelfgemaakte mayonaise.’

Toegankelijke recepten

‘Ik kook heel graag, anders had ik ook geen foodblog gehad. Ik vind ontspanning in de keuken en vind het leuk om steeds weer nieuwe dingen uit te proberen. Dat doe ik ook vooral omdat ik altijd lekker wil eten. Ik zie eten niet als brandstof, maar het zijn mijn kleine highlightsvan de dag. Mijn vriend Maurits kookt bijna nooit. Heel af en toe maakt hij iets van mijn blog. Hij vindt het wel leuk, maar omdat ik het altijd al doe, stimuleert het hem niet om vaker te koken. Al zou ik daar geen problemen mee hebben. Mijn lievelingsboek is natuurlijk mijn eigen boek en ik ben dol op Donna Hay, dat geeft precies weer hoe ik graag kook. Ik hou van toegankelijke recepten, met veel verse producten en die altijd lekker zijn.

Wat vind je van het 80/20-principe (80 procent gezond eten en 20 procent zondigen)?

‘Dat is mijn filosofie als het om eten gaat. Ik vind namelijk dat je verplicht moet zondigen. Dat maakt je leven leuker.’