Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
10 juni 2015
Raw kokos snack
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
18 december 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –