Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 september 2015
Gezonde chocopasta
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
1 juli 2016
VEGAN OREO!
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
20 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –