Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
16 september 2020
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
28 oktober 2014
Eetdagboek review
8 maart 2016
Detox kan elke dag
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
22 september 2015
Beste eitjes
17 december 2018
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –