Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerde berichten
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
23 februari 2016
Hongergevoel?
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
28 mei 2014
Bloemkool pizza
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
10 november 2015
Viv Health Event
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
29 april 2015