Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
16 november 2016
Interview Vriendin
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
6 oktober 2014
Eetdagboek review
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
25 maart 2014
Presentatie coaching
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
15 oktober 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –