Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
12 september 2017
Recept: good for the brains food
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
14 mei 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –