Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerde berichten
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
1 december 2020
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
31 januari 2016