Heb jij een gezonde relatie? Aan de hand van deze 9 tekenen kan je dit natrekken.

In relaties kan iemand soms plakkerig, veeleisend en controlerend zijn. Vaak wordt er dan geprobeerd om anderen ervan te overtuigen om net zoveel van hen te houden, als dat zij van anderen houden. Daardoor raken ze vast in een cirkel van behoorlijk slechte relaties. Deze weerhouden ze ervan om de beste versie van zichzelf te kunnen zijn.

Ongezonde relaties

Deze relaties gaan meer om een bepaalde connectie en vertrouwdheid. Veel minder gaat het over passie, gedeelde interesses en een gedeelde blik op de toekomst. Als ze iemand leuk vinden die hen ook leuk vindt, gaan ze er helemaal voor. Ze vergeten hun eigen passies, normen en waarden. ‘Iemand vindt mij leuk, die moet ik vasthouden!’ Een veel te laag zelfbeeld zorgt er onder andere voor dat je je altijd schikt naar de ander. Het gaat eigenlijk vooral om maar aardig en lief gevonden te worden.

Niet alleen de fysieke verbondenheid draait het om. Het gaat er om dat je mentaal, emotioneel en intellectueel met elkaar die connectie hebt. Pas als er harmonie is op al deze vlakken, zit je in een gezonde relatie. Het is zo ontzettend belangrijk om selectief te zijn in de personen die je toe laat in je leven en de relaties die je voort laat duren. Door al het lijden, alle gebroken harten, de schaamte en zelfreflectie, kun je jezelf in staat stellen om een gezondere en stabielere relatie te hebben met jezelf én met anderen.

9 tekenen dat je in een goede, gezonde relatie zit

Teken 1: Er heerst rust in je relatie

Je relatie zou jouw rots in de branding moeten zijn. In je relatie mag je rust vinden, genegenheid, liefde en de vrijheid om volledig jezelf te zijn. Als je je constant angstig of gestresst voelt, of als je het gevoel hebt dat je op je tenen moet lopen, dan is dat een groot teken dat er iets niet helemaal goed zit.

Teken 2: Je wordt aangemoedigd om zelfstandig te zijn en als mens te kunnen groeien

Het is in een gezonde relatie ontzettend belangrijk om allebei je eigen vrienden, dromen, doelen in het leven en verlangens te hebben. Het is heel logisch en heel normaal om allebei je eigen dingen te hebben. Een eigen leven hebben naast je relatie, is dé key om het fijn met elkaar te hebben en te blijven hebben.

Teken 3: Respect tussen beide partners is vanzelfsprekend

Je hebt niet alleen respect voor je partner, maar je hebt respect voor de relatie. Alles wat je doet staat in lijn hiermee. Je respecteert de waarden en dromen van je partner.

Teken 4: Intimiteit gaat verder dan de slaapkamer

Chemie in de slaapkamer is niet de basis voor een goede relatie. Ga verder dan dit, ga verder dan vurige seks. Dat klinkt misschien wat plat, een goed seksleven is goed voor een gezonde relatie, maar het is niet de basis. Er zijn vele andere manieren om intimiteit met je partner te bereiken, op veel diepere levels – spiritueel, intellectueel en emotioneel.

Teken 5: Je bent niet constant bezorgd over wat de ander aan het doen is (of niet aan het doen is)

Wanneer je in een gezonde relatie zit, ben je niet bezig met je druk maken over wat je partner aan het doen is. Of waar jullie samen staan in het leven. Je bent namelijk veel te druk bezig een leven te creëren en avonturen te beleven samen.

Teken 6: Je bespreekt de dingen waar je mee zit met je partner en niet met je beste vrienden

Slechte communicatie is de ergste communicatie. Als iets je dwars zit in je relatie, praat daar dan over met je partner, niet met je beste vrienden. Zij kunnen jou advies geven, maar lossen het probleem niet op. Een goede partner zal altijd naar jou willen luisteren.

Teken 7: Je ziet jezelf over 30 jaar nog steeds met dezelfde partner

Als je een relatie begint, en je kunt niet visualiseren dat je over 30 jaar nog met deze persoon bent, dan is het waarschijnlijk tijd om je relatie nog eens te overdenken. Verder kijken dan de nabije toekomst kan je inzicht geven of dit de persoon is met wie je voor altijd wil zijn.

Teken 8: Je wilt je partner niet veranderen

Je partner willen veranderen WERKT NIET. De grootste fout die mensen maken als ze in een relatie zitten, is denken dat ze de ander kunnen veranderen. Of erger nog: ze ‘beter’ maken. Stel jezelf de vraag of je met deze persoon kunt zijn als ze nooit en te nimmer veranderen. Dat stelt de dingen in een geheel ander daglicht.

Teken 9: Je komt gemakkelijk over dingen heen

Geen enkele relatie of persoon is perfect. Geen enkele relatie is alleen maar zonneschijn. Er zullen altijd discussies zijn, er zullen momenten zijn dat je het niet eens bent met elkaar en je zult te maken krijgen met teleurstellingen. Dat hoort bij het leven. Het gaat erom dat je samen aan het probleem kunt werken.

Als je dit leest, en denkt dat het een en ander in je relatie wel beter kan, kijk dan eens goed naar jezelf. Het betekent niet dat je weg moet bij je partner, maar je kunt jezelf wel openstellen om anders naar bepaalde dingen te kijken. Als dat niet lukt en als je besluit dat je partner niet de juiste persoon is voor jou, laat diegene dan gaan. Hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Misschien zou het ook kunnen zijn dat je relatie niet optimaal voelt omdat je zelf niet lekker in je vel zit, dan zou je misschien dit artikel eens kunnen lezen.

Tekst: Hanneke de Haas voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten