Een verslaving. Dat is het. Suiker dus. En dan heb ik het nu even niet over wat er allemaal met je lichaam gebeurt, maar puur over je ‘mind’. De term emo-eten komt immers ergens vandaan. Op het moment dat we ons vervelen grijpen we naar de snoeppot. Het constateren dat je suikerverslaafd bent is stap één, maar misschien nog wel belangrijker, hoe kom je er vanaf?
Gebroken hart
Als we een succes hebben behaald, mag dat gevierd worden met chocoladetaart. En wordt ons hart gebroken? Dan zijn Ben & Jerry onze new best friends. Suiker is een trouwe hond die ons elke keer weer een fijn gevoel geeft. Een wolf in schaapskleren, als we eerlijk zijn. Immers, zo trouw als hij elke keer opnieuw de korte termijn behoefte aan zoetigheid stilt: he’ll eventually bite you in the ass. Kortom, suikerverslaafd dus.
Associatie met zoetigheid
Vanuit mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat ik bepaalde locaties inmiddels letterlijk associeer met chocola, of andere zoete heerlijkheden. Snaaiplekken. Zo permitteer ik mijzelf onbewust (of toch semi-bewust?) meer als ik bij mijn familie in Zuid-Limburg ben. Ga ik weer een avondje bankhangen kijken bij mijn beste vriend? Dan duik ik zonder pardon zijn keukenla (hét chocoladehol) in. Ik heb ooit letterlijk tegen hem gezegd: “Als ik bij jou ben, mag ik alles van mezelf.” Zeg dat maar vaak genoeg, en een routine is gecreëerd. Het sneakt erin. Die gewoonte om meer suiker te eten. Zo ook bij mij. En o, wat is het toch verdomd moeilijk om dat los te kunnen laten. Ik nam me net zo vaak voor om te stoppen met suiker als dat ik weer naar die M&M’s greep. Ook al kocht ik nooit zoetigheid voor mezelf, toch wist ik altijd wel weer wat lekkers te toveren. Al was het maar een lepel chocoladepasta van mijn huisgenoot. Kleine hoeveelheden, geen enorme porties.
Zeven beloftes
Wat kon ik balen van mijzelf, zeg. Nu nog steeds. Los van het feit dat ik enkele kilo’s ben aangekomen, merk ik aan mijn lijf en mijn huid dat het niet goed reageert op de suikers. Zo heb ik al een hele poos enkele chronische klachten, waaronder eczeem. Tsja, zoek maar het een en ander op via google en je komt er gauw genoeg achter hoe groot de rol van voeding en suiker is.
Change of mindset
Dus toen drie weken geleden EIN-DE-LIJK die knop omging, heb ik mijzelf een aantal nieuwe dingen ingeprent. Een soort change of mindset, beloftes aan mijzelf.
- Mijn nieuwe mantra: Ik gun mijn lichaam het beste, ik luister ernaar en zorg er goed voor.
- Ik heb zelf de macht in handen om mijn lichaam te genezen van chronische klachten. Zoals Hippocrates al eeuwen geleden zei: Voeding is een medicijn.
- Ik ben niet afhankelijk van iets wat ik niet eens nodig heb om te kunnen leven, zoals suiker.
- Ik ben sterker dan mijn eigen smoesjes.
- Los van waar ik ben op deze wereld, ik heb altijd de keuze om voedzaam te eten.
- Ik kies gezonde alternatieven als Lovechock, moerbeibessen of rauwe noten als ik zin heb in iets lekkers.
- “Repetition is the mother of all skills” zoals mijn personal trainer keer op keer zegt. Kortom, hoe meer ik mijn nieuwe gedachtes en gedragingen herhaal, hoe sneller het routine wordt en hoe makkelijker de keuze wordt om suiker te laten staan.
Uitdaging
Drie weken ben ik nu bezig en hoewel het de eerste paar dagen echt lastig was om nee te zeggen tegen mezelf, merk ik dat het gaandeweg steeds beter gaat. Het is gewoon een kwestie van volhouden. Herhaling herhaling herhaling. Wat ik met de zeven beloftes hoop, is om jou te inspireren. Ik heb de waarheid niet in pacht, ik deel alleen mijn eigen ervaring. Misschien passen enkele van mijn beloftes ook bij jou. Misschien kun je enkele vervangen met andere beloftes. Het maakt niet uit, als het jou maar helpt om van die suikerverslaving af te komen. En als jouw suikerverslaving een diepere reden heeft dan puur en alleen verveling, of gezelligheid? Zorg dan dat je hier niet alleen doorheen hoeft. Jouw lichaam verdient het beste. Je kunt er voor kiezen om het suikerverslaafd zijn tegen te gaan. Jij verdient het beste en gun het jezelf!
Tekst: Michelle Coops voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
17 december 2015
Strakke benen en billen?
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
31 oktober 2017
Ilse –
Anoniem –
Femke –
Prima!
Anoniem –
Mannie Schonewille –