Een verslaving. Dat is het. Suiker dus. En dan heb ik het nu even niet over wat er allemaal met je lichaam gebeurt, maar puur over je ‘mind’. De term emo-eten komt immers ergens vandaan. Op het moment dat we ons vervelen grijpen we naar de snoeppot. Het constateren dat je suikerverslaafd bent is stap één, maar misschien nog wel belangrijker, hoe kom je er vanaf?
Gebroken hart
Als we een succes hebben behaald, mag dat gevierd worden met chocoladetaart. En wordt ons hart gebroken? Dan zijn Ben & Jerry onze new best friends. Suiker is een trouwe hond die ons elke keer weer een fijn gevoel geeft. Een wolf in schaapskleren, als we eerlijk zijn. Immers, zo trouw als hij elke keer opnieuw de korte termijn behoefte aan zoetigheid stilt: he’ll eventually bite you in the ass. Kortom, suikerverslaafd dus.
Associatie met zoetigheid
Vanuit mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat ik bepaalde locaties inmiddels letterlijk associeer met chocola, of andere zoete heerlijkheden. Snaaiplekken. Zo permitteer ik mijzelf onbewust (of toch semi-bewust?) meer als ik bij mijn familie in Zuid-Limburg ben. Ga ik weer een avondje bankhangen kijken bij mijn beste vriend? Dan duik ik zonder pardon zijn keukenla (hét chocoladehol) in. Ik heb ooit letterlijk tegen hem gezegd: “Als ik bij jou ben, mag ik alles van mezelf.” Zeg dat maar vaak genoeg, en een routine is gecreëerd. Het sneakt erin. Die gewoonte om meer suiker te eten. Zo ook bij mij. En o, wat is het toch verdomd moeilijk om dat los te kunnen laten. Ik nam me net zo vaak voor om te stoppen met suiker als dat ik weer naar die M&M’s greep. Ook al kocht ik nooit zoetigheid voor mezelf, toch wist ik altijd wel weer wat lekkers te toveren. Al was het maar een lepel chocoladepasta van mijn huisgenoot. Kleine hoeveelheden, geen enorme porties.
Zeven beloftes
Wat kon ik balen van mijzelf, zeg. Nu nog steeds. Los van het feit dat ik enkele kilo’s ben aangekomen, merk ik aan mijn lijf en mijn huid dat het niet goed reageert op de suikers. Zo heb ik al een hele poos enkele chronische klachten, waaronder eczeem. Tsja, zoek maar het een en ander op via google en je komt er gauw genoeg achter hoe groot de rol van voeding en suiker is.
Change of mindset
Dus toen drie weken geleden EIN-DE-LIJK die knop omging, heb ik mijzelf een aantal nieuwe dingen ingeprent. Een soort change of mindset, beloftes aan mijzelf.
- Mijn nieuwe mantra: Ik gun mijn lichaam het beste, ik luister ernaar en zorg er goed voor.
- Ik heb zelf de macht in handen om mijn lichaam te genezen van chronische klachten. Zoals Hippocrates al eeuwen geleden zei: Voeding is een medicijn.
- Ik ben niet afhankelijk van iets wat ik niet eens nodig heb om te kunnen leven, zoals suiker.
- Ik ben sterker dan mijn eigen smoesjes.
- Los van waar ik ben op deze wereld, ik heb altijd de keuze om voedzaam te eten.
- Ik kies gezonde alternatieven als Lovechock, moerbeibessen of rauwe noten als ik zin heb in iets lekkers.
- “Repetition is the mother of all skills” zoals mijn personal trainer keer op keer zegt. Kortom, hoe meer ik mijn nieuwe gedachtes en gedragingen herhaal, hoe sneller het routine wordt en hoe makkelijker de keuze wordt om suiker te laten staan.
Uitdaging
Drie weken ben ik nu bezig en hoewel het de eerste paar dagen echt lastig was om nee te zeggen tegen mezelf, merk ik dat het gaandeweg steeds beter gaat. Het is gewoon een kwestie van volhouden. Herhaling herhaling herhaling. Wat ik met de zeven beloftes hoop, is om jou te inspireren. Ik heb de waarheid niet in pacht, ik deel alleen mijn eigen ervaring. Misschien passen enkele van mijn beloftes ook bij jou. Misschien kun je enkele vervangen met andere beloftes. Het maakt niet uit, als het jou maar helpt om van die suikerverslaving af te komen. En als jouw suikerverslaving een diepere reden heeft dan puur en alleen verveling, of gezelligheid? Zorg dan dat je hier niet alleen doorheen hoeft. Jouw lichaam verdient het beste. Je kunt er voor kiezen om het suikerverslaafd zijn tegen te gaan. Jij verdient het beste en gun het jezelf!
Tekst: Michelle Coops voor VivOnline
Gerelateerde berichten
10 augustus 2015
Lekker in je bikini!
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
25 maart 2014
Presentatie coaching
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
5 augustus 2016