Veel mensen zijn zich niet bewust van de enorme impact die iemands levensstijl heeft op de nachtrust. Lichaamsbeweging is daar één van, maar wat nog meer invloed heeft is de keuze van voeding.

Een verkeerde toevoer van energie naar het lichaam is vaak de oorzaak van slaapproblemen. Strenge dieten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een tekort aan energietoevoer is. In de meeste culturen (in ieder geval in de onze) gaat het om een overschot aan energietoevoer vlak voor het slapengaan. Het lichaam wordt ‘s nachts dan nog flink aan het werk gezet omdat er nog veel eten verteerd moet worden of het lichaam krijgt te laat teveel stimulerende stoffen binnen waardoor je slaapritme onderbroken wordt. Het feit dat je na acht uur ‘s avonds niets meer moet eten is dan ook een fabeltje. Zorg gewoon dat je twee uur voordat je in bed stapt, niets meer eet zodat je darmen ook rust hebben.

Cafeine

De bekendste oorzaak van slecht slapen is cafeine. Cafeine is slecht voor de nachtrust omdat het een stimulerende werking heeft op de hersenen, maag, nieren en darmen. Eigenlijk weet iedereen wel dat cafeine een stimulerende werking heeft en je ‘s nachts wakker houdt. Bovendien versterkt het een gevoel van onrust, wat niet handig is vlak voor bijvoorbeeld een examen. Je kunt het beste vanaf 14.00u geen koffie meer drinken en ook producten met een hoog cafeinegehalte laten staan zoals cola, chocola en bepaalde theesoorten. Thee zonder cafeine en kruidenthee kun je natuurlijk wel drinken. Energiedrank is natuurlijk al helemaal slecht voor de nachtrust. Let ook op met medicijnen in veel afslankpillen, pijnstillers en medicijnen tegen verkoudheid zit ook cafeine.

Alcohol

Alcohol heeft en heftige impact op je bioritme. Hoewel mensen denken daardoor gemakkelijker in slaap te vallen. Dat klopt ook wel, maar de slaap is vaak veel minder diep en effectief. Wanneer de alcohol uitgewerkt is, wordt je sneller tussendoor weer wakker. Ook kun je vervelender dromen en meer zweten waardoor je uitgedroogt raakt en hoofdpijn krijgt. Wanneer je de dag erna langer in bed blijft, verstoor je je bio-ritme.

Vetten en eiwitten

Als je vlak voor je naar bed gaat nog veel vette en eitwitrijke voeding eet, zal je lichaam de hele nacht druk bezig zijn met de vertering hiervan. Mensen die vaak misselijk wakker worden of met het opstaan erg winderig zijn moeten eens nagaan wat zij de avond ervoor hebben gegeten.

Suikers en geraffineerde koolhydraten

Deze voeding laat je bloedsuikerspiegel schommelen, dit kan net het verschil maken tussen goed en slecht slapen.

Pittig eten

Deze zorgen voor een opgeblazen gevoel en veel maagzuur.

Smaakversterkers

De smaakversterker E621 heeft invloed op ons slaap en waakritme. Deze smaakversterker kan hoofdpijn, maagzuur en verteringsproblemen veroorzaken.

Tyramine

Tyramine is een aminozuur dat de aanmaak van norepinefrine, of noradrenaline, door het lichaam stimuleert. Dit is een neurotransmitter die lijkt op adrenaline, en dus een flink stimulerend effect heeft op het lichaam. Tyramine zit in verschillende kaassoorten (oude, zachte, en blauwe kaassoorten), geconserveerd vlees, aardappels, wijn en chocola

Groenten

Ja, groentes zijn gezond, maar bepaalde groente zoals koolsoorten en gedroogde groenten hebben een hoog gisting effect wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Andere groentes die je slaap negatief kunnen beïnvloeden zijn bonen, komkommer en blikgroenten. Ook bevatten sommige verse groenten tyramine zoals aubergine, tomaat en spinazie. Eet deze groenten liever een aantal uren voor het slapengaan.

Sommige stimulerende vitamines

Vitaminerijke producten zijn natuurlijk heel goed om te eten en drinken, maar veel van deze vitamine hebben een stimulerend effect en kunnen dus wel een nadelig gevolg hebben voor de nachtrust. Probeer deze voedingsmiddelen dus vooral overdag te nemen! Dit neemt niet weg dat je ook s’avonds altijd beter een stuk fruit kan eten dan een vette snack. De fruitsoorten met een hoog vitamine-C gehalte kun je beter wel vermijden. Deze zit bijvoorbeeld veel in citrusvruchten en kiwi’s. Ook in bananen, wat eigenlijk een paradox is want bananen stimuleren juist weer de aanmaak van melatonine door het lichaam (slaaphormoon) waardoor je weer beter slaapt.

Tijdstip van eten

In de ochtend verteerd je lichaam voedsel het beste, vermijd dus zware maaltijden in de avond. Als je s’avond zwaar eet is je voeding pas half verteerd op het moment dat je naar bed gaat. Als je lichaam nog druk bezig is met verteren kan dit je nachtrust verstoren. Eet dus niet veel en zwaar de uren voor het slapen gaan. Gaan slapen met een hongergevoel is ook niet top dus het beste kun je een lichte snack eten ongeveer een uur voordat je gaat slapen. Dus geen vette bende!

Wil je meer artikelen lezen die informatie geven over het krijgen/ hebben van een goede nachtrust? Klik dan hier om verder te lezen over voedingstips voor een goede nachtrust.

Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE

Bron: www.inslaap.nl

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten