Uit eten gaan, wat kan het toch heerlijk en gezellig zijn. Om maar te zwijgen van het gemak. Even geen boodschappenlijstjes, rijen bij de supermarktkassa en afwas. Maar, er zijn van die periodes waarin er élke week wel een reden lijkt te zijn om uit eten te gaan: het weekend vieren, een verjaardag, jubileum, of bijkletsen met je vriendinnen of familie. Laten we eerlijk zijn, eigenlijk valt er altijd wel een reden te verzinnen!

Gezond uiteten

Maar mocht je meer op je gewicht willen letten, dan worden dat soort avondjes al snel een doorn in het oog. Toch hoeft het geen reden te zijn om dan maar thuis te blijven. Er zijn namelijk manieren om uit eten te gaan zonder het gevoel te hebben dat je daarna direct een balansweek moet inlassen!
Uiteraard kun je wel de lopende buffetten, all-you-can-eat toko’s en onbeperkt spareribs eten beter even laten voor wat het is.

10 tips

  1. Als je de kans hebt, bekijk de menukaart dan alvast van tevoren op de website van het restaurant waar je heen gaat. Geen keuzestress op het moment suprême, én een beter beeld van wat je aan nutriënten en calorieën binnenkrijgt.
  2. Zorg, voordat je naar het restaurant gaat, dat je genoeg hebt gedronken en dat je eventueel al wat kleins hebt gegeten. Dan voel je ook niet de behoefte om los te gaan op het stokbroodje met kruidenboter.
  3. Kies (samen met je date vooraf) bijvoorbeeld voor een hoofdgerecht en een drankje in plaats van een driegangen diner. Zeker met alle driegangen menu formules die je bijna overal tegenkomt, wordt het verleidelijk hiervoor te kiezen. Maar let je op de lijn, kies dan bij voorbaat al verstandig. Dan wordt het je later niet moeilijk gemaakt en ga je ook niet met een rotgevoel én overvolle buik van tafel.
  4. Het ligt voor de hand, maar kies liever voor (bron)water, zwarte koffie en thee zonder suiker dan bijvoorbeeld cappuccino en alcoholische dranken.
  5. Meestal komen koffie of thee niet alleen. Chocolaatjes en koekjes? Geef ze weg of laat ze liggen.
  6. Voorgerechten als soep, carpaccio en salade en/of groenten zijn natuurlijk prima keuzes!
  7. Meestal zijn de vegetarische opties op de menukaart gezonder. Tenzij er natuurlijk veel gebruik is gemaakt van room, deeg of kaas. Die ingrediënten tikken dan wél weer lekker aan.
  8. Mochten er woorden op de menukaart staan als romige, a la crème, volle en volvette dan kun je deze beter overslaan.
  9. Kiezen uit een stukje vlees op de menukaart? Ga dan liever voor biefstuk, rundertartaar, entrecote, kipfilet en bijvoorbeeld varkenshaas in plaats van hamburger, (rook)worst, kip met vel of speklap.
  10. Visje happen? Kies dan voor de meest onbewerkte vorm. Dus liever een filet dan kibbeling of lekkerbekje.

Tekst: Milan Pit voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten