Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
25 januari 2015
Glutenintolerantie
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
15 februari 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –