Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
2 juli 2014
Aan het infuus
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
3 februari 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –