Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
21 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –