Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
26 juli 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –