Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
7 april 2023
Chocolade smoothie
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
10 juni 2015
SLA: het kookboek
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
16 december 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –