Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 januari 2016
Get fit with HIIT
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
17 september 2015
Ontbijt ijs
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
4 oktober 2017
Help mij water drinken
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
1 november 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –