Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 maart 2015
Gifvrij eten
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
23 augustus 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –