Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
12 juni 2014
Frisse juice
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
8 juli 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –