Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 december 2014
Foodtrends 2015
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
12 september 2017
Recept: good for the brains food
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
15 februari 2017
FRIET
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
12 maart 2015
Insecten als snack
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
6 september 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –