Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
28 mei 2014
Bloemkool pizza
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
11 augustus 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –