Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 december 2014
15 foods voor 2015
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
1 april 2015
Saoto soep
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
9 november 2014
Herfstige salade
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
2 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –