Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
9 juni 2016
Rode linzensoep
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
23 maart 2015
Dopper winnen
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
21 januari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –