Na het populaire Intermittent Fasting is er een nieuwe trend rondom vasten: Dry fasting of terwijl droog vasten. Het betekent dat je niet alleen afziet van voedsel maar ook van vocht. Geen water, geen koffie of welk ander drankje dan ook. Bij veel mensen wekt dit angst op: “niet eten en ook niet drinken, dat kan toch niet?”

En nee, dit is geen grap, je zult het moeten doen met je eigen speeksel. Waarom zou je dit doen? Je leest verschillende verhalen over dat het je gezondheid zou verbeteren en het afslanken zal bevorderen? Maar is het verstandig om droog te vasten? Je leest het hier!

Wat is het?

Droog vasten is gebaseerd op een theorie van de Russische arts Sergei Filinov. Hij is werkzaam in het Aziatische gedeelte van Rusland. De theorie achter het idee van droog vasten is dat ons lichaam in staat is heel veel problemen zelf op te lossen als het nodig is.

Als het lichaam vocht wordt onthouden, zullen de meest gezonde cellen dat overleven en de ‘slechte’ cellen gaan ten onder. Daar profiteert jouw lichaam dan weer van. Ook zal het lichaam in deze extreme situatie vet gaan omzetten in water en hierdoor zal je snel gewicht verliezen door droog te vasten.

Hoe doe je het?

Er zijn net als bij Intermittent fasting ook bij droog vasten verschillende manieren waarop je het kunt doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om binnen een aantal uren per dag te eten en drinken en de overige uren te vasten.

Verschillende opties zijn:

16/8 uur –> Je eet en drinkt acht uur en de overige 16 uur eet en drink je niet. Deze manier van droog vasten is de meest gangbare manier en voor de meeste mensen het beste vol te houden.

20/4 uur –> Je eet  en drinkt 4 uur per dag en vast voor 20 uur. Deze manier van vasten is uitdagender. Er zijn maar weinig mensen die hier voor kiezen.

De ramadan is een mooi voorbeeld van droog vasten. Tijdens de ramadan eten en drinken de gelovigen overdag niet gedurende een lange periode. Omdat de zonsopkomst en -ondergang bepalend is voor de periode dat er droog wordt gevast kan dit oplopen tot 15 a 16 uur per dag zonder drinken, in een gebied waar de temperaturen erg hoog kunnen oplopen.

Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar droog vasten?

Er is een onderzoek gedaan waarbij gezonde volwassenen gedurende 5 (!) dagen geen voedsel of drinken kregen. Gedurende die gehele periode stonden ze onder constante medische controle. In die periode van droog vasten vielen de deelnemers ongeveer een kilo per dag af.

De omvang van het middel, maar ook de nek en de borst verminderden met meerdere centimeters. De bloeddruk, hartslag en andere belangrijke lichaamsfuncties bleven gedurende de test stabiel bij alle proefpersonen.

Wel bleek het percentage creatine in het bloed fors te zijn toegenomen en dat is een signaal dat er sprake kan zijn van afbraak van spierweefsel. Verder wetenschappelijk onderzoek heeft niet plaatsgevonden.

Voordelen van droog vasten

Ondanks dat het nog wetenschappelijk bewezen is zou droog vasten onder andere de volgende gezondheidsvoordelen hebben:

 • Verschillende hersenfuncties
 • Het verminderen van ontstekingen in het lichaam
 • Verbeteren van de cholesterolwaarden
 • Stabiliseren van de bloedsuikerspiegel
 • Vermindert risico op diabetes type 2
 • Verlagen van de bloeddruk
 • Afvallen bij overgewicht

Is het veilig?

Droog vasten is niet voor iedereen. Als je de aan de volgende kenmerken voldoet doe je er goed aan om er niet mee te gaan experimenteren:

 • Gezondheidsproblemen hebt
 • Zwanger bent of borstvoeding geeft
 • Een eetstoornis hebt of hebt gehad
 • Ziek bent
 • Wat ouder bent

Tijdens de ramadan nemen miljoenen mensen geen vocht tot zich overdag en ondervinden daar geen echte nadelen van. Maar het is ook bekend dat mensen meestal niet langer dan 3 dagen zonder water kunnen en dat de dood soms al eerder intreedt als het lichaam niet tijdig vocht krijgt.

Langer droog vasten dan overdag, zoals bij de ramadan, zou niemand moeten doen zonder onder medische controle te staan. Niet doen dus!

Tekst: voedingsdeskundige, Anita Mulderij

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten