Schildklierklachten door laaggradige ontsteking?

Veel mensen hebben last van schildklierklachten door een tekort aan actief schildklierhormoon. Symptomen hiervan zijn kouwelijkheid, droge huid, vermoeidheid, haaruitval, zwakke nagels, depressieve gevoelens, obstipatie en hoofdpijn. Schildklierklachten komen meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Eén van de oorzaken is chronische laaggradige ontsteking.

Wat is laaggradige ontsteking?

Bij laaggradige ontsteking is sprake van een chronische ontsteking. Hierbij is het immuunsysteem chronisch actief, maar op zo’n laag niveau dat er geen klassieke ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, gezwollenheid en pijn optreden. Ook is het nauwelijks in het bloed meetbaar. Laaggradige ontsteking wordt door verschillende factoren veroorzaakt. Bijvoorbeeld door een westers voedingspatroon met veel bewerkte voedingsmiddelen (brood, pasta, rijst, vruchtensappen, margarine, vleeswaren) en weinig groente, fruit en vis. Maar ook door chronische stress en een slechte slaapkwaliteit.

Symptomen van laaggradige ontsteking

In het begin merk je er nauwelijks iets van dat het immuunsysteem continu licht geactiveerd is. Meestal zijn er lichte symptomen aanwezig die men als ‘normaal’ beschouwt. Voorbeelden hiervan zijn vermoeidheid, geen zin om te bewegen of te sporten, stemmingswisselingen, sociaal terugtrekgedrag en een vermindert libido. Na verloop van tijd kan laaggradige ontsteking allerlei klachten en ziekten veroorzaken zoals allergieën, diabetes type 2, obesitas, PCOS, fibromyalgie, hart- en vaatziekten, depressie, bepaalde vormen van kanker en auto-immuunziekten. Daarnaast kan laaggradige ontsteking schildklierklachten veroorzaken.

Laaggradige ontsteking vermindert actief schildklierhormoon

Tijdens laaggradige ontsteking wordt de omzetting van het inactieve schildklierhormoon (T4) naar het actieve schildklierhormoon (T3) verminderd. In de cel wordt T4 omgezet in reverse T3 (rT3) en T3 wordt afgebroken. Dit zorgt voor een verlaging van de stofwisseling in met name de spieren, lever, nieren, het hart en het spijsverteringsstelsel. Als gevolg hiervan is er minder energie voor deze organen beschikbaar waardoor zij minder actief worden.

Het verlagen van de hoeveelheid actief schildklierhormoon is een strategie van het immuunsysteem om zichzelf langdurig aan te kunnen houden.[1] Een actief immuunsysteem kost namelijk veel energie. Door het energieverbruik van andere organen te verlagen heeft het immuunsysteem zelf meer energie ter beschikking. In eerste instantie is dit een geweldige strategie bij een kortdurende infectie, maar bij een langdurig actief immuunsysteem kan het uiteindelijk tot problemen leiden. Doordat de andere organen langdurig minder energie ter beschikking hebben zullen zij verwaarlozen. Als gevolg hiervan functioneren deze organen steeds minder goed. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot obstipatie, hartfalen, een verminderde werking van de nieren, en een toename van vetmassa ten koste van spiermassa.

Samenvatting

Schildklierklachten kunnen zich uiten in kouwelijkheid, droge huid, vermoeidheid, haaruitval, zwakke nagels, depressieve gevoelens, obstipatie en hoofdpijn. Eén van de oorzaken is laaggradige ontsteking. Hierbij is het immuunsysteem chronisch licht geactiveerd. Zo licht dat je er in eerste instantie bijna niets van merkt. Na verloop van tijd kan laaggradige ontsteking tot allerlei klachten en ziekten leiden. Ook schildklierklachten. Een westers voedingspatroon, chronische stress en een slechte slaapkwaliteit zijn enkele oorzaken. Bij laaggradige ontsteking kan de hoeveelheid actief schildklierhormoon (T3) afnemen waardoor de schildklierklachten ontstaan.

Praktische tip

Laaggradige ontsteking wordt onder andere door een westers voedingspatroon veroorzaakt. Door weer het voedsel te gaan eten waar onze genen op aangepast zijn, kun je laaggradige ontsteking verminderen. Dit voedsel wordt oervoeding (Paleo) genoemd en bestaat uit (zee)groente, fruit, paddenstoelen, noten, zaden, gevogelte, schaal- en schelpdieren, vis, en af en toe een stukje wild vlees.

Wil je echt met je hormonen en je schildklier aan de slag? In mijn boek vind je meer informatie

 

Tekst Ruud Rotteveel www.revolutionairgezond.nl

Bron

[1] The Selfish Immune System. When the Immune System Overrides the “Selfish” Brain. Pruimboom L, Raison CL, Muskiet FA. Submitted Journal of Evolution and Health.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten