Kruidig door de speculaas- en koekkruiden. Fris door de sinaasappel en citroen. Luchtig door het gebruik van olie en ook nog eens niet héél ongezond: carrot cake!

Dit kán haast niet anders dan een hoop vrolijke gezichten opleveren. Zeker als je de frosting erbij maakt. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is er ook echt naar. In Amerika is het een standaard gerecht op de dessertkaart. Hier een cake met steeds groter wordende aanhang. En terecht. Bakken maar!

Ingrediënten:

Hoeveelheid beslag voor taartvorm van 23cm.

  • 6 eieren
  • 300 milliliter olie naar keus, bijv. zonnebloemolie of kokosolie
  • 400 gram geraspte wortel
  • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
    Bakken zonder geraffineerde suikers? Alternatief is bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, maar je kunt ook sukrin gebruiken. Voeg dan íets meer toe. Dit is namelijk wat minder zoet.
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem naar keuze met bijv. wijnsteenbakpoeder)
  • 3 theelepels bakpoeder (of extra wijnsteenbakpoeder)
  • 1 sinaasappel (voor de schil)
  • 25 milliliter citroensap
  • 1.5 eetlepel speculaas/koekkruiden
  • 100 gram walnoten + extra voor garnering
  • 75 gram rozijnen

DSC01055

Voor een ultragezonde frosting

  • Light cream cheese met 10 gram whey

Voor een minder verantwoorde frosting

  • 200 gram cream cheese
  • 50 gram roomboter
  • Sap van een halve citroen
  • 60 gram poedersuiker (sukrin is een goed alternatief)

Bereidingswijze:

Carrot Cake

Pak een grote beslagkom en mix de suiker, eieren en olie. Voeg daarna het meel en de bakpoeder toe. Mixen maar weer! Voeg nu de geraspte sinaasappelschil, citroensap en de speculaaskruiden toe.Je kunt ook wat sap van de sinaasappel toevoegen natuurlijk. Doe dit dan een beetje op gevoel.

Voeg de walnoten, rozijnen en wortelrasp toe. Het scheelt trouwens veel tijd (en lamme armen) kant-en-klare geraspte wortel te kopen. Of doe wortels in je keukenmachine. Dit kun je ook doen met de walnoten. Omscheppen met een spatel. Je beslag is klaar! Giet deze in een ingevette bakvorm van 23 cm.

Bak de carrot cake pie in 60 minuten af op 175 graden.
Je kunt het beslag bijv. ook over 2 cakevormen verdelen.
Dan wordt de baktijd verkort met minstens 15 minuten.
Check tegen het einde van de baktijd of de taart klaar. Dat is het geval als een satéprikker er schoon uitkomt. Daarna nog even geduld: de taart moet nog even afkoelen!

Frosting (de minder verantwoorde versie)

Klopt de boter. Meng de creamcheese met het sap van een halve citroen en de poedersuiker/sukrin door de boter. Pas met het mengsel bestrijken als de taart is afgekoeld, anders smelt deze direct weg.

 

Wil je bijvoorbeeld ook eens een gezonde brownie proberen? Lees dan snel dit recept.

Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE