Kruidig door de speculaas- en koekkruiden. Fris door de sinaasappel en citroen. Luchtig door het gebruik van olie en ook nog eens niet héél ongezond: carrot cake!
Dit kán haast niet anders dan een hoop vrolijke gezichten opleveren. Zeker als je de frosting erbij maakt. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is er ook echt naar. In Amerika is het een standaard gerecht op de dessertkaart. Hier een cake met steeds groter wordende aanhang. En terecht. Bakken maar!
Ingrediënten:
Hoeveelheid beslag voor taartvorm van 23cm.
- 6 eieren
- 300 milliliter olie naar keus, bijv. zonnebloemolie of kokosolie
- 400 gram geraspte wortel
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
Bakken zonder geraffineerde suikers? Alternatief is bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, maar je kunt ook sukrin gebruiken. Voeg dan íets meer toe. Dit is namelijk wat minder zoet. - 350 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem naar keuze met bijv. wijnsteenbakpoeder)
- 3 theelepels bakpoeder (of extra wijnsteenbakpoeder)
- 1 sinaasappel (voor de schil)
- 25 milliliter citroensap
- 1.5 eetlepel speculaas/koekkruiden
- 100 gram walnoten + extra voor garnering
- 75 gram rozijnen
Voor een ultragezonde frosting
- Light cream cheese met 10 gram whey
Voor een minder verantwoorde frosting
- 200 gram cream cheese
- 50 gram roomboter
- Sap van een halve citroen
- 60 gram poedersuiker (sukrin is een goed alternatief)
Bereidingswijze:
Carrot Cake
Pak een grote beslagkom en mix de suiker, eieren en olie. Voeg daarna het meel en de bakpoeder toe. Mixen maar weer! Voeg nu de geraspte sinaasappelschil, citroensap en de speculaaskruiden toe.Je kunt ook wat sap van de sinaasappel toevoegen natuurlijk. Doe dit dan een beetje op gevoel.
Voeg de walnoten, rozijnen en wortelrasp toe. Het scheelt trouwens veel tijd (en lamme armen) kant-en-klare geraspte wortel te kopen. Of doe wortels in je keukenmachine. Dit kun je ook doen met de walnoten. Omscheppen met een spatel. Je beslag is klaar! Giet deze in een ingevette bakvorm van 23 cm.
Bak de carrot cake pie in 60 minuten af op 175 graden.
Je kunt het beslag bijv. ook over 2 cakevormen verdelen.
Dan wordt de baktijd verkort met minstens 15 minuten.
Check tegen het einde van de baktijd of de taart klaar. Dat is het geval als een satéprikker er schoon uitkomt. Daarna nog even geduld: de taart moet nog even afkoelen!
Frosting (de minder verantwoorde versie)
Klopt de boter. Meng de creamcheese met het sap van een halve citroen en de poedersuiker/sukrin door de boter. Pas met het mengsel bestrijken als de taart is afgekoeld, anders smelt deze direct weg.
Wil je bijvoorbeeld ook eens een gezonde brownie proberen? Lees dan snel dit recept.
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
10 november 2015
Viv Health Event
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
23 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –