Kruidig door de speculaas- en koekkruiden. Fris door de sinaasappel en citroen. Luchtig door het gebruik van olie en ook nog eens niet héél ongezond: carrot cake!
Dit kán haast niet anders dan een hoop vrolijke gezichten opleveren. Zeker als je de frosting erbij maakt. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is er ook echt naar. In Amerika is het een standaard gerecht op de dessertkaart. Hier een cake met steeds groter wordende aanhang. En terecht. Bakken maar!
Ingrediënten:
Hoeveelheid beslag voor taartvorm van 23cm.
- 6 eieren
- 300 milliliter olie naar keus, bijv. zonnebloemolie of kokosolie
- 400 gram geraspte wortel
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
Bakken zonder geraffineerde suikers? Alternatief is bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, maar je kunt ook sukrin gebruiken. Voeg dan íets meer toe. Dit is namelijk wat minder zoet. - 350 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem naar keuze met bijv. wijnsteenbakpoeder)
- 3 theelepels bakpoeder (of extra wijnsteenbakpoeder)
- 1 sinaasappel (voor de schil)
- 25 milliliter citroensap
- 1.5 eetlepel speculaas/koekkruiden
- 100 gram walnoten + extra voor garnering
- 75 gram rozijnen
Voor een ultragezonde frosting
- Light cream cheese met 10 gram whey
Voor een minder verantwoorde frosting
- 200 gram cream cheese
- 50 gram roomboter
- Sap van een halve citroen
- 60 gram poedersuiker (sukrin is een goed alternatief)
Bereidingswijze:
Carrot Cake
Pak een grote beslagkom en mix de suiker, eieren en olie. Voeg daarna het meel en de bakpoeder toe. Mixen maar weer! Voeg nu de geraspte sinaasappelschil, citroensap en de speculaaskruiden toe.Je kunt ook wat sap van de sinaasappel toevoegen natuurlijk. Doe dit dan een beetje op gevoel.
Voeg de walnoten, rozijnen en wortelrasp toe. Het scheelt trouwens veel tijd (en lamme armen) kant-en-klare geraspte wortel te kopen. Of doe wortels in je keukenmachine. Dit kun je ook doen met de walnoten. Omscheppen met een spatel. Je beslag is klaar! Giet deze in een ingevette bakvorm van 23 cm.
Bak de carrot cake pie in 60 minuten af op 175 graden.
Je kunt het beslag bijv. ook over 2 cakevormen verdelen.
Dan wordt de baktijd verkort met minstens 15 minuten.
Check tegen het einde van de baktijd of de taart klaar. Dat is het geval als een satéprikker er schoon uitkomt. Daarna nog even geduld: de taart moet nog even afkoelen!
Frosting (de minder verantwoorde versie)
Klopt de boter. Meng de creamcheese met het sap van een halve citroen en de poedersuiker/sukrin door de boter. Pas met het mengsel bestrijken als de taart is afgekoeld, anders smelt deze direct weg.
Wil je bijvoorbeeld ook eens een gezonde brownie proberen? Lees dan snel dit recept.
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
20 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –