Kruidig door de speculaas- en koekkruiden. Fris door de sinaasappel en citroen. Luchtig door het gebruik van olie en ook nog eens niet héél ongezond: carrot cake!
Dit kán haast niet anders dan een hoop vrolijke gezichten opleveren. Zeker als je de frosting erbij maakt. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is er ook echt naar. In Amerika is het een standaard gerecht op de dessertkaart. Hier een cake met steeds groter wordende aanhang. En terecht. Bakken maar!
Ingrediënten:
Hoeveelheid beslag voor taartvorm van 23cm.
- 6 eieren
- 300 milliliter olie naar keus, bijv. zonnebloemolie of kokosolie
- 400 gram geraspte wortel
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
Bakken zonder geraffineerde suikers? Alternatief is bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, maar je kunt ook sukrin gebruiken. Voeg dan íets meer toe. Dit is namelijk wat minder zoet. - 350 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem naar keuze met bijv. wijnsteenbakpoeder)
- 3 theelepels bakpoeder (of extra wijnsteenbakpoeder)
- 1 sinaasappel (voor de schil)
- 25 milliliter citroensap
- 1.5 eetlepel speculaas/koekkruiden
- 100 gram walnoten + extra voor garnering
- 75 gram rozijnen
Voor een ultragezonde frosting
- Light cream cheese met 10 gram whey
Voor een minder verantwoorde frosting
- 200 gram cream cheese
- 50 gram roomboter
- Sap van een halve citroen
- 60 gram poedersuiker (sukrin is een goed alternatief)
Bereidingswijze:
Carrot Cake
Pak een grote beslagkom en mix de suiker, eieren en olie. Voeg daarna het meel en de bakpoeder toe. Mixen maar weer! Voeg nu de geraspte sinaasappelschil, citroensap en de speculaaskruiden toe.Je kunt ook wat sap van de sinaasappel toevoegen natuurlijk. Doe dit dan een beetje op gevoel.
Voeg de walnoten, rozijnen en wortelrasp toe. Het scheelt trouwens veel tijd (en lamme armen) kant-en-klare geraspte wortel te kopen. Of doe wortels in je keukenmachine. Dit kun je ook doen met de walnoten. Omscheppen met een spatel. Je beslag is klaar! Giet deze in een ingevette bakvorm van 23 cm.
Bak de carrot cake pie in 60 minuten af op 175 graden.
Je kunt het beslag bijv. ook over 2 cakevormen verdelen.
Dan wordt de baktijd verkort met minstens 15 minuten.
Check tegen het einde van de baktijd of de taart klaar. Dat is het geval als een satéprikker er schoon uitkomt. Daarna nog even geduld: de taart moet nog even afkoelen!
Frosting (de minder verantwoorde versie)
Klopt de boter. Meng de creamcheese met het sap van een halve citroen en de poedersuiker/sukrin door de boter. Pas met het mengsel bestrijken als de taart is afgekoeld, anders smelt deze direct weg.
Wil je bijvoorbeeld ook eens een gezonde brownie proberen? Lees dan snel dit recept.
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
8 maart 2016
Detox kan elke dag
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
18 augustus 2015
Slanke salade
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
25 juni 2015
Eivissa Food
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
1 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –