Kruidig door de speculaas- en koekkruiden. Fris door de sinaasappel en citroen. Luchtig door het gebruik van olie en ook nog eens niet héél ongezond: carrot cake!
Dit kán haast niet anders dan een hoop vrolijke gezichten opleveren. Zeker als je de frosting erbij maakt. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is er ook echt naar. In Amerika is het een standaard gerecht op de dessertkaart. Hier een cake met steeds groter wordende aanhang. En terecht. Bakken maar!
Ingrediënten:
Hoeveelheid beslag voor taartvorm van 23cm.
- 6 eieren
- 300 milliliter olie naar keus, bijv. zonnebloemolie of kokosolie
- 400 gram geraspte wortel
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
Bakken zonder geraffineerde suikers? Alternatief is bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, maar je kunt ook sukrin gebruiken. Voeg dan íets meer toe. Dit is namelijk wat minder zoet. - 350 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem naar keuze met bijv. wijnsteenbakpoeder)
- 3 theelepels bakpoeder (of extra wijnsteenbakpoeder)
- 1 sinaasappel (voor de schil)
- 25 milliliter citroensap
- 1.5 eetlepel speculaas/koekkruiden
- 100 gram walnoten + extra voor garnering
- 75 gram rozijnen
Voor een ultragezonde frosting
- Light cream cheese met 10 gram whey
Voor een minder verantwoorde frosting
- 200 gram cream cheese
- 50 gram roomboter
- Sap van een halve citroen
- 60 gram poedersuiker (sukrin is een goed alternatief)
Bereidingswijze:
Carrot Cake
Pak een grote beslagkom en mix de suiker, eieren en olie. Voeg daarna het meel en de bakpoeder toe. Mixen maar weer! Voeg nu de geraspte sinaasappelschil, citroensap en de speculaaskruiden toe.Je kunt ook wat sap van de sinaasappel toevoegen natuurlijk. Doe dit dan een beetje op gevoel.
Voeg de walnoten, rozijnen en wortelrasp toe. Het scheelt trouwens veel tijd (en lamme armen) kant-en-klare geraspte wortel te kopen. Of doe wortels in je keukenmachine. Dit kun je ook doen met de walnoten. Omscheppen met een spatel. Je beslag is klaar! Giet deze in een ingevette bakvorm van 23 cm.
Bak de carrot cake pie in 60 minuten af op 175 graden.
Je kunt het beslag bijv. ook over 2 cakevormen verdelen.
Dan wordt de baktijd verkort met minstens 15 minuten.
Check tegen het einde van de baktijd of de taart klaar. Dat is het geval als een satéprikker er schoon uitkomt. Daarna nog even geduld: de taart moet nog even afkoelen!
Frosting (de minder verantwoorde versie)
Klopt de boter. Meng de creamcheese met het sap van een halve citroen en de poedersuiker/sukrin door de boter. Pas met het mengsel bestrijken als de taart is afgekoeld, anders smelt deze direct weg.
Wil je bijvoorbeeld ook eens een gezonde brownie proberen? Lees dan snel dit recept.
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
5 maart 2016
Ultiem geluk
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
13 oktober 2018
Sushi omelet
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
26 juli 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –