Kruidig door de speculaas- en koekkruiden. Fris door de sinaasappel en citroen. Luchtig door het gebruik van olie en ook nog eens niet héél ongezond: carrot cake!
Dit kán haast niet anders dan een hoop vrolijke gezichten opleveren. Zeker als je de frosting erbij maakt. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is er ook echt naar. In Amerika is het een standaard gerecht op de dessertkaart. Hier een cake met steeds groter wordende aanhang. En terecht. Bakken maar!
Ingrediënten:
Hoeveelheid beslag voor taartvorm van 23cm.
- 6 eieren
- 300 milliliter olie naar keus, bijv. zonnebloemolie of kokosolie
- 400 gram geraspte wortel
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
Bakken zonder geraffineerde suikers? Alternatief is bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, maar je kunt ook sukrin gebruiken. Voeg dan íets meer toe. Dit is namelijk wat minder zoet. - 350 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem naar keuze met bijv. wijnsteenbakpoeder)
- 3 theelepels bakpoeder (of extra wijnsteenbakpoeder)
- 1 sinaasappel (voor de schil)
- 25 milliliter citroensap
- 1.5 eetlepel speculaas/koekkruiden
- 100 gram walnoten + extra voor garnering
- 75 gram rozijnen
Voor een ultragezonde frosting
- Light cream cheese met 10 gram whey
Voor een minder verantwoorde frosting
- 200 gram cream cheese
- 50 gram roomboter
- Sap van een halve citroen
- 60 gram poedersuiker (sukrin is een goed alternatief)
Bereidingswijze:
Carrot Cake
Pak een grote beslagkom en mix de suiker, eieren en olie. Voeg daarna het meel en de bakpoeder toe. Mixen maar weer! Voeg nu de geraspte sinaasappelschil, citroensap en de speculaaskruiden toe.Je kunt ook wat sap van de sinaasappel toevoegen natuurlijk. Doe dit dan een beetje op gevoel.
Voeg de walnoten, rozijnen en wortelrasp toe. Het scheelt trouwens veel tijd (en lamme armen) kant-en-klare geraspte wortel te kopen. Of doe wortels in je keukenmachine. Dit kun je ook doen met de walnoten. Omscheppen met een spatel. Je beslag is klaar! Giet deze in een ingevette bakvorm van 23 cm.
Bak de carrot cake pie in 60 minuten af op 175 graden.
Je kunt het beslag bijv. ook over 2 cakevormen verdelen.
Dan wordt de baktijd verkort met minstens 15 minuten.
Check tegen het einde van de baktijd of de taart klaar. Dat is het geval als een satéprikker er schoon uitkomt. Daarna nog even geduld: de taart moet nog even afkoelen!
Frosting (de minder verantwoorde versie)
Klopt de boter. Meng de creamcheese met het sap van een halve citroen en de poedersuiker/sukrin door de boter. Pas met het mengsel bestrijken als de taart is afgekoeld, anders smelt deze direct weg.
Wil je bijvoorbeeld ook eens een gezonde brownie proberen? Lees dan snel dit recept.
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Gerelateerde berichten
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
31 juli 2019
10 x SPIJSVERTERING TIPS VOOR OP VAKANTIE
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
11 december 2014
Sporttrends 2015
18 augustus 2015
Slanke salade
15 februari 2017
FRIET
9 juni 2016
Rode linzensoep
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
17 oktober 2017