Kruidig door de speculaas- en koekkruiden. Fris door de sinaasappel en citroen. Luchtig door het gebruik van olie en ook nog eens niet héél ongezond: carrot cake!
Dit kán haast niet anders dan een hoop vrolijke gezichten opleveren. Zeker als je de frosting erbij maakt. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is er ook echt naar. In Amerika is het een standaard gerecht op de dessertkaart. Hier een cake met steeds groter wordende aanhang. En terecht. Bakken maar!
Ingrediënten:
Hoeveelheid beslag voor taartvorm van 23cm.
- 6 eieren
- 300 milliliter olie naar keus, bijv. zonnebloemolie of kokosolie
- 400 gram geraspte wortel
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
Bakken zonder geraffineerde suikers? Alternatief is bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, maar je kunt ook sukrin gebruiken. Voeg dan íets meer toe. Dit is namelijk wat minder zoet. - 350 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem naar keuze met bijv. wijnsteenbakpoeder)
- 3 theelepels bakpoeder (of extra wijnsteenbakpoeder)
- 1 sinaasappel (voor de schil)
- 25 milliliter citroensap
- 1.5 eetlepel speculaas/koekkruiden
- 100 gram walnoten + extra voor garnering
- 75 gram rozijnen
Voor een ultragezonde frosting
- Light cream cheese met 10 gram whey
Voor een minder verantwoorde frosting
- 200 gram cream cheese
- 50 gram roomboter
- Sap van een halve citroen
- 60 gram poedersuiker (sukrin is een goed alternatief)
Bereidingswijze:
Carrot Cake
Pak een grote beslagkom en mix de suiker, eieren en olie. Voeg daarna het meel en de bakpoeder toe. Mixen maar weer! Voeg nu de geraspte sinaasappelschil, citroensap en de speculaaskruiden toe.Je kunt ook wat sap van de sinaasappel toevoegen natuurlijk. Doe dit dan een beetje op gevoel.
Voeg de walnoten, rozijnen en wortelrasp toe. Het scheelt trouwens veel tijd (en lamme armen) kant-en-klare geraspte wortel te kopen. Of doe wortels in je keukenmachine. Dit kun je ook doen met de walnoten. Omscheppen met een spatel. Je beslag is klaar! Giet deze in een ingevette bakvorm van 23 cm.
Bak de carrot cake pie in 60 minuten af op 175 graden.
Je kunt het beslag bijv. ook over 2 cakevormen verdelen.
Dan wordt de baktijd verkort met minstens 15 minuten.
Check tegen het einde van de baktijd of de taart klaar. Dat is het geval als een satéprikker er schoon uitkomt. Daarna nog even geduld: de taart moet nog even afkoelen!
Frosting (de minder verantwoorde versie)
Klopt de boter. Meng de creamcheese met het sap van een halve citroen en de poedersuiker/sukrin door de boter. Pas met het mengsel bestrijken als de taart is afgekoeld, anders smelt deze direct weg.
Wil je bijvoorbeeld ook eens een gezonde brownie proberen? Lees dan snel dit recept.
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
31 maart 2015
Gifvrij eten
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
8 september 2015
Healthy Kids
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
25 juli 2015
Voeding met Viv
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
25 juni 2015
Eivissa Food
23 maart 2015
Dopper winnen
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
9 april 2014
Ontzuren met thee
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
24 mei 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –