Kruidig door de speculaas- en koekkruiden. Fris door de sinaasappel en citroen. Luchtig door het gebruik van olie en ook nog eens niet héél ongezond: carrot cake!
Dit kán haast niet anders dan een hoop vrolijke gezichten opleveren. Zeker als je de frosting erbij maakt. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is er ook echt naar. In Amerika is het een standaard gerecht op de dessertkaart. Hier een cake met steeds groter wordende aanhang. En terecht. Bakken maar!
Ingrediënten:
Hoeveelheid beslag voor taartvorm van 23cm.
- 6 eieren
- 300 milliliter olie naar keus, bijv. zonnebloemolie of kokosolie
- 400 gram geraspte wortel
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
Bakken zonder geraffineerde suikers? Alternatief is bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, maar je kunt ook sukrin gebruiken. Voeg dan íets meer toe. Dit is namelijk wat minder zoet. - 350 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem naar keuze met bijv. wijnsteenbakpoeder)
- 3 theelepels bakpoeder (of extra wijnsteenbakpoeder)
- 1 sinaasappel (voor de schil)
- 25 milliliter citroensap
- 1.5 eetlepel speculaas/koekkruiden
- 100 gram walnoten + extra voor garnering
- 75 gram rozijnen
Voor een ultragezonde frosting
- Light cream cheese met 10 gram whey
Voor een minder verantwoorde frosting
- 200 gram cream cheese
- 50 gram roomboter
- Sap van een halve citroen
- 60 gram poedersuiker (sukrin is een goed alternatief)
Bereidingswijze:
Carrot Cake
Pak een grote beslagkom en mix de suiker, eieren en olie. Voeg daarna het meel en de bakpoeder toe. Mixen maar weer! Voeg nu de geraspte sinaasappelschil, citroensap en de speculaaskruiden toe.Je kunt ook wat sap van de sinaasappel toevoegen natuurlijk. Doe dit dan een beetje op gevoel.
Voeg de walnoten, rozijnen en wortelrasp toe. Het scheelt trouwens veel tijd (en lamme armen) kant-en-klare geraspte wortel te kopen. Of doe wortels in je keukenmachine. Dit kun je ook doen met de walnoten. Omscheppen met een spatel. Je beslag is klaar! Giet deze in een ingevette bakvorm van 23 cm.
Bak de carrot cake pie in 60 minuten af op 175 graden.
Je kunt het beslag bijv. ook over 2 cakevormen verdelen.
Dan wordt de baktijd verkort met minstens 15 minuten.
Check tegen het einde van de baktijd of de taart klaar. Dat is het geval als een satéprikker er schoon uitkomt. Daarna nog even geduld: de taart moet nog even afkoelen!
Frosting (de minder verantwoorde versie)
Klopt de boter. Meng de creamcheese met het sap van een halve citroen en de poedersuiker/sukrin door de boter. Pas met het mengsel bestrijken als de taart is afgekoeld, anders smelt deze direct weg.
Wil je bijvoorbeeld ook eens een gezonde brownie proberen? Lees dan snel dit recept.
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
22 mei 2015
Smaak en kleuren
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
23 maart 2015
Dopper winnen
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
12 september 2017
Recept: good for the brains food
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
9 december 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –