De geneeskrachtige paddenstoel: 5 soorten en hun medicinale werking. 

Wist jij dat paddenstoelen enorm voedzaam zijn?  Ze verhogen je energielevels, geven je immuunsysteem een megaboots – fijn in de herfstperiode, neutraliseren je bloedsuikerspiegel, zijn een bron van eiwitten, verbeteren het neurologisch systeem én verhogen je libido, dit alles volgens David Wolfe, onze super autoriteit op het gebied van natuurlijke voeding. Wow, echt een superfood dus!

Champignon vs Paddenstoel

Bij paddenstoelen denk ik niet direct aan voeding, laat staan aan gezondheid en energie. Wij gebruiken in Nederland voornamelijk de term champignon, maar dit is een type paddenstoel. En bij lange na niet de meest voedzame, als ik David Wolfe mag geloven. De voedzaamste soorten staan bekend om het hoge gehalte aan voedingsstoffen die werkzaam zijn voor een ‘clear mind’, veel energie en het verjongen van het immuunsysteem. Kijk, dit wordt interessant!

Top 5 beste paddenstoelen

De helende stoffen in paddenstoelen hebben een positief effect op onze bloedsuikerspiegel. Daarmee reinigt het je lever en draagt het op die manier bij aan een gezond immuunsysteem. Je zou de paddenstoel hiermee zo in het rijtje van Superfoods plaatsen. Het verschil tussen de paddenstoelen die wij tegen komen in het bos en de superfoods waar ik het nu over heb, is de plaats waar deze geneeskrachtige groenten groeien; aan de basis van takken en bomen. Ze bevatten een groot deel van hun voedingsstoffen, omdat de paddenstoel zijn elementen letterlijk uit de boom onttrekt.

De 5 meest voedzame Superfoods op een rij:

Reishi mushroom

Ook wel de paddenstoel van onsterfelijkheid genoemd. Reishi is de meest vereerde kruid in alle klassieke Chinese geneeskunde. Het geeft je immuunsysteem een boost en heeft een helende werking op de lever.

Maitake

Groeit in clusters aan de basis van takken en bomen. Het is goed voor een optimaal bloedniveau. Het reguleert je bloedsuikerspiegel en het verlaagt het slechte cholesterol. Het wordt dan ook aangeraden om Maitake paddenstoel te consumeren wanneer je lijdt aan diabetes type 2.

Shiitake

Is een van de bekendste medicinale paddenstoelen. Het stimuleert je bloedcirculatie, ontgift de lever en geeft je algehele immuunsysteem een boost.

Corilious

Deze paddenstoel wordt met name in capsules geconsumeerd, aangezien dit de heet waterextract variant bevat. Het is het meest effectieve en gebruikte natuurlijke supplement om het immuunsysteem te optimaliseren. De paddenstoel bevat bèta-glucanen, die worden door een heet water extractieproces gescheiden, zodat de celwanden van de paddenstoelen openbarsten. Dit proces wordt al 3000 jaar toegepast in de Japanse en Chinese geneeskunde.

Agaricus

Is de nieuwste medicinale paddenstoel, gevonden in Brazilië. De paddenstoel wordt met name genuttigd in thee. De inheemse volkeren van Brazilië noemen het  “Voedsel van de Goden”, vanwege de optimale bèta-glucanen levels. Bèta-glucanen versterken de afweer tegen infecties, doen het cholesterol dalen en bevorderen de spijsvertering.

Ook nieuwsgierig geworden naar deze lekkernijen? Op Vivonline kun je een heerlijke recept lezen met de shiitake paddenstoel: Skinny herfst pizza! Voor het assortiment aan paddenstoelen bij de natuurlijke winkel kun je terecht bij Ekoplaza.

Nog meer heilzame tips vind je in de voordelen van matcha thee

Tekst: foodblogster Noeska Pak 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten