Het is bijna zover, de lente gaat beginnen. De dagen worden weer langer, de zon is vaker te zien en er schieten wat voorjaarsbloemen uit de grond. Dit is meteen een mooie tijd om je lichaam eens te reinigen van alle schadelijke stoffen waar we dag in dag uit aan worden blootgesteld, tijd voor een voorjaarsschoonmaak!

We worden dagelijks blootgesteld aan allerlei schadelijke stoffen, die onder andere via de lucht, gebruiksvoorwerpen, medicijnen, drinkwater en voeding ons lichaam binnenkomen. Je lichaam is slim en reinigt zichzelf doorlopend door afvalstoffen te filteren en uit het lichaam te verwijderen, maar het is niet altijd opgewassen tegen de grote hoeveelheid vervuilde stoffen waarmee we tegenwoordig in aanraking komen.

In de vetcellen

Het gevolg is dat veel gifstoffen achterblijven in ons lichaam. Ze worden opgeslagen in vetcellen, waar ze soms jarenlang kunnen blijven zitten. Door af en toe te detoxen zorg je ervoor dat die toxische stoffen uit de vetcellen worden verwijderd, zodat ze je lichaam in de toekomst niet ziek kunnen maken.

Detoxen: het hoeft niet ingewikkeld te zijn

Je kunt een echte detoxkuur doen, zoals een sapvastenkuur, waarbij je je lichaam eens grondig reinigt van binnen. Het kan ook gemakkelijker namelijk door, naast een gezond voedingspatroon, dagelijks spirulina te gebruiken. Deze detox-superfood wordt vaak door natuurgenezers aangeraden en is verkrijgbaar als poeder en in tabletvorm. Spirulina is gemaakt van blauwgroene zoetwateralgen en zit bomvol met verschillende vitamines, mineralen, vezels en andere voedingsstoffen die het binden en afvoeren van gifstoffen bevorderen en de cellen beschermen tegen allerlei schadelijke stoffen die tijdens de detox vrijkomen. Daarnaast bevat spirulina chlorofyl, een stof die het bloed zuivert en vernieuwt. Ook ondersteunt deze stof de weefsels bij het natuurlijke reinigingsproces.

Waarom spirulina?

Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat spirulina beschikt over bacterieremmende, antiseptische, alkaliserende en zuurstof verrijkende eigenschappen. Het bevordert ook een alkalische zuurtegraad in het lichaam, waardoor de schimmelinfectie candida minder kans krijgt om zich te ontwikkelen en het risico op kanker en overgewicht kan worden verminderd, dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in 2008.

Schrik niet, spirulina is behoorlijk sterk van smaak. Als je het door je groene smoothie, vloeibare gerechten of rauwe snacks roert is het goed te doen, maar in een glaasje bronwater kan natuurlijk ook. Bouw het langzaam op en begin met een halve theelepel, na een aantal weken kun je de hoeveelheid gerust wat vergroten.

Recept: Knalroze detox-smoothie

Hierbij een recept uit mijn boek Superfood Recepten voor een roze smoothie die je lichaam reinigt.

Voor 1 groot glas
* 125 g aardbeien
* 60 g blauwe bessen
* 50 g frambozen
* 125 ml water
* 1 el Sunwarrior-vanilleproteïne
* 1 tl kokosolie
* 1/3 tl paarse maïsextract
* 1/3 tl acaipoeder
* ¼ tl spirulinapoeder

Doe alles samen in een blender en mix tot een gladde smoothie.

 

Tekst: Jesse van der Velde