Om de week praat Vivian Reijs voor Wendy Online met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat topmodel en presentatrice Marvy Rieder (34). Moeder van de éénjarige Philou en oprichtster van de MarVie Foundation, die jonge modellen informeert over voeding, sport, zelfvertrouwen en financiën.
Van huis uit
‘Mijn moeder kookte altijd vers. Van een Hollandse stamppot tot aan een Indische rijsttafel. Sommige mensen hadden patatdag; die gingen elke week langs de snackbar. Nou, wij niet, hoor. Mijn moeder maakte zelf frietjes. In mijn broodtrommel zaten heerlijke broodjes gezond met ei, kipfilet, tomaat en komkommer. Mijn klasgenoten waren altijd jaloers op mijn boterhammen.’
Smiles en negerzoenen
‘Op de middelbare school kreeg ik geld mee naar school. Daar kocht ik dan twintig smiles van, of van die roze koeken. Als we een tussenuur hadden, ging ik met een vriendin naar de supermarkt om negerzoenen te kopen. Dan aten we vervolgens met z’n tweeën zo’n hele doos leeg. Daarna gingen we door naar de Jamin voor een zak snoep en ten slotte kochten we ook nog een patatje oorlog. En niet misselijk te krijgen, hè?’
Diëten
‘Ik heb geen goede ervaringen met dingen skippen. Een ahornsiroopkuur, geen koolhydraten of vasten; mijn lijf wordt daar niet blij van. Het enige wat het doet, is in een overlevingsmodus schieten. Eigenlijk ben ik er nooit beter of slanker van geworden. Daarom heb ik besloten dat ik maar gewoon moet blijven eten.’
Koolhydraten
‘Ik eet zowel pasta, als aardappelen en brood. Wel kies ik voor speltpasta en speltbrood. Bij brood van de supermarkt heb ik na een uur alweer trek, ook al eet ik een paar boterhammen. Terwijl ik met één snee zuurdesembrood van de natuurwinkel uren vooruit kan.’
Ontbijt
‘Havermoutpap gezoet met een beetje honing. Daar gooi ik wat besjes, noten of zaden overheen om het wat gezelliger te maken. Of ik maak een shake met havervlokken, kokosolie, amandelmelk, fruit, walnoten en een beetje lijnzaad.’
Moederkwaal
‘Het komt ook voor dat ik ’s ochtends uitgebreid mijn dochter in bad doe, te eten geef en er vervolgens achter kom dat ik nog net genoeg tijd heb om voor mezelf een banaan mee te grissen om in de auto op te eten. Ik moet ervoor waken dat ik ook goed voor mezelf blijf zorgen.’
Melk
‘Mijn huid reageert niet goed op melk. Af en toe neem ik een heerlijke cappuccino met volle, romige melk. Maar over het algemeen doe ik sojamelk in mijn koffie en maak ik mijn havermout klaar met havermelk of amandelmelk.’
Million dollar tip
‘Leer te luisteren naar wat je lichaam je ingeeft. Als ik een zak chips of M&M’s wegwerk, krijg ik opgezette vingers. Vroeger was ik me daar niet van bewust, maar sinds ik oplet wat voedsel met me doet wel.’
Niet lekker
‘Af en toe vind ik een chocolate chip cookie wel lekker. Het liefst van de biologische winkel. Omdat ik al zo lang gewend ben om gezond te eten vind ik koekjes van de supermarkt niet eens meer lekker. Veel te zoet. Sultana’s vond ik vroeger heerlijk. Laatst at ik er weer eens één. Hoe chemisch kan iets smaken?, dacht ik toen.’
80-20
‘Ik sta maximaal achter het 80-20 principe waarbij je tachtig procent gezond eet en twintig procent zondigt. Meestal sta ik mezelf één dag in het weekend toe om bijvoorbeeld lekker te gaan brunchen met scones en clotted cream. Of dan neem ik een dessert als we uiteten gaan, zoals cheesecake, carrot cake of sticky toffee pudding.’
Gezonde snack
‘Als ik thuiskom, snijd ik wat komkommer, avocado en paprika klein. Dan heb ik iets te snoepen voordat we gaan koken. Philou smikkelt dan gezellig mee. Dat geef ik liever als ze trek krijgt dan bijvoorbeeld een Liga, die zij overigens af en toe wel krijgt. Ook voor haar geldt 80-20.’
Guilty pleasure
‘Een ijsje met slagroom van ijssalon De Hoop in Blaricum.’
Beeld: Gaby Fling
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
4 december 2014
Foodtrends 2015
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
8 juli 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –