Om de week praat Vivian Reijs voor Wendy Online met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat topmodel en presentatrice Marvy Rieder (34). Moeder van de éénjarige Philou en oprichtster van de MarVie Foundation, die jonge modellen informeert over voeding, sport, zelfvertrouwen en financiën.

Van huis uit

‘Mijn moeder kookte altijd vers. Van een Hollandse stamppot tot aan een Indische rijsttafel. Sommige mensen hadden patatdag; die gingen elke week langs de snackbar. Nou, wij niet, hoor. Mijn moeder maakte zelf frietjes. In mijn broodtrommel zaten heerlijke broodjes gezond met ei, kipfilet, tomaat en komkommer. Mijn klasgenoten waren altijd jaloers op mijn boterhammen.’

Smiles en negerzoenen

‘Op de middelbare school kreeg ik geld mee naar school. Daar kocht ik dan twintig smiles van, of van die roze koeken. Als we een tussenuur hadden, ging ik met een vriendin naar de supermarkt om negerzoenen te kopen. Dan aten we vervolgens met z’n tweeën zo’n hele doos leeg. Daarna gingen we door naar de Jamin voor een zak snoep en ten slotte kochten we ook nog een patatje oorlog. En niet misselijk te krijgen, hè?’

Diëten

‘Ik heb geen goede ervaringen met dingen skippen. Een ahornsiroopkuur, geen koolhydraten of vasten; mijn lijf wordt daar niet blij van. Het enige wat het doet, is in een overlevingsmodus schieten. Eigenlijk ben ik er nooit beter of slanker van geworden. Daarom heb ik besloten dat ik maar gewoon moet blijven eten.’

Koolhydraten

‘Ik eet zowel pasta, als aardappelen en brood. Wel kies ik voor speltpasta en speltbrood. Bij brood van de supermarkt heb ik na een uur alweer trek, ook al eet ik een paar boterhammen. Terwijl ik met één snee zuurdesembrood van de natuurwinkel uren vooruit kan.’

Ontbijt

‘Havermoutpap gezoet met een beetje honing. Daar gooi ik wat besjes, noten of zaden overheen om het wat gezelliger te maken. Of ik maak een shake met havervlokken, kokosolie, amandelmelk, fruit, walnoten en een beetje lijnzaad.’

Moederkwaal

‘Het komt ook voor dat ik ’s ochtends uitgebreid mijn dochter in bad doe, te eten geef en er vervolgens achter kom dat ik nog net genoeg tijd heb om voor mezelf een banaan mee te grissen om in de auto op te eten. Ik moet ervoor waken dat ik ook goed voor mezelf blijf zorgen.’

Melk

‘Mijn huid reageert niet goed op melk. Af en toe neem ik een heerlijke cappuccino met volle, romige melk. Maar over het algemeen doe ik sojamelk in mijn koffie en maak ik mijn havermout klaar met havermelk of amandelmelk.’

Million dollar tip

‘Leer te luisteren naar wat je lichaam je ingeeft. Als ik een zak chips of M&M’s wegwerk, krijg ik opgezette vingers. Vroeger was ik me daar niet van bewust, maar sinds ik oplet wat voedsel met me doet wel.’

Niet lekker

‘Af en toe vind ik een chocolate chip cookie wel lekker. Het liefst van de biologische winkel. Omdat ik al zo lang gewend ben om gezond te eten vind ik koekjes van de supermarkt niet eens meer lekker. Veel te zoet. Sultana’s vond ik vroeger heerlijk. Laatst at ik er weer eens één. Hoe chemisch kan iets smaken?, dacht ik toen.’

80-20

‘Ik sta maximaal achter het 80-20 principe waarbij je tachtig procent gezond eet en twintig procent zondigt. Meestal sta ik mezelf één dag in het weekend toe om bijvoorbeeld lekker te gaan brunchen met scones en clotted cream. Of dan neem ik een dessert als we uiteten gaan, zoals cheesecake, carrot cake of sticky toffee pudding.’

Gezonde snack

‘Als ik thuiskom, snijd ik wat komkommer, avocado en paprika klein. Dan heb ik iets te snoepen voordat we gaan koken. Philou smikkelt dan gezellig mee. Dat geef ik liever als ze trek krijgt dan bijvoorbeeld een Liga, die zij overigens af en toe wel krijgt. Ook voor haar geldt 80-20.’

Guilty pleasure

‘Een ijsje met slagroom van ijssalon De Hoop in Blaricum.’

Beeld: Gaby Fling

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten