1, 2, 3, 4, …. komt er nog wat van?

Ik wacht nu al zo lang … Wanneer word ik nu echt gelukkig? Wanneer ik een leuke partner hebt? Wanneer ik meer geld hebt? Wanneer mijn schoonmoeder is geëmigreerd of ik leuker werk hebt?
Ik merkte op een goed moment dat ik zat te wáchten op geluk. Alsof het iets was dat door gratie Gods een keer op mijn hoofd mocht vallen.

Wachten op geluk

Vragen schoten door me heen: Is ‘gelukkig worden’ een toekomstbeeld waar je naar streeft? En wat geloof ik eigenlijk? Is het iets dat binnen handbereik ligt of is het eerder voor iemand anders weggelegd? Voelt het als een loterij die je nog moet winnen (en je absoluut geen idee hebt waar je dat lot moet bemachtigen)?

Stroomstootjes van Geluk

Zijn er momentjes dat je geluk ervaart? Bijvoorbeeld wanneer je die dag je eerste slok van je cappuccino neemt of met een wit wijntje op het terras zit? Wanneer alle stoplichten mee zitten of als er iemand met je flirt? Komt bij jou ‘gelukkig zijn’ in de vorm van korte stroomstootjes, oftewel Geluksmomentjes? Of is het een constante ondertoon die als een achtergrondmuziekje bij je aanwezig is?

Geluk zoeken

Je kent die uitspraak vast wel: ‘geluk creëer je zelf’ of ‘geluk heb je zelf in de hand’. Oh, is dat zo? Mooi, hoe dan? Welke toverspreuk moet ik ervoor uitspreken? Welke opoffering moet ik ervoor doen om geluk te ervaren? Vaak hangen we bepaalde voorwaarden aan ‘gelukkig worden’ (waardering van anderen, promotie, mooier huis, etc). Vervolgens gaan we die voorwaarden najagen in de verwachting dat we dán gelukkig zijn. Het slechte nieuws is dat als je die voorwaarden hebt bereikt, het geluk vaak slechts een geluksmomentje is en geen constante ondertoon.

Voorwaarden

Het is een contradictie om je geluk te laten afhangen aan voorwaarden. Je komt dan namelijk altijd bedrogen uit. Zodra je die ene wens vervuld hebt, zoek je alweer een andere voorwaarde. Je hopt van de ene voorwaarde naar de andere in de hoop dat je gelukkig zal zijn/blijven.

Hack your brain

Wil je stoppen met hoppen? Dat sta je voor een belangrijke keuze; wachten op gelukkig worden of nu geluk voelen.
Er zal altijd een reden zijn om je niet gelukkig te voelen. Redenen zat kan ik je vertellen. Te dik, niet spontaan genoeg, geen stoere auto (ja, voor sommigen is dit echt nog een dingetje hoor), verdient te weinig, niet genoeg likes op Facebook.

Brein voor de gek houden

Maar, wat nou als ik eens niet gingen wachten totdat ik gelukkig zou wórden? Stel dat ik NU onze brein voor de gek zou kunnen houden en hem (of haar) laten geloven dat ik gelukkig bèn? Dus nu aan dingen denken waar ik gelukkig van word? Kies maar iets uit; lekkere seks, chocolade, lente zon, een prachtige glimlach van een vreemde, mooie chick op een strand, ik doe maar een gooi. Net zolang totdat we ons vanbinnen gelukkig voelen.

Keuze

Nadat ik de keuze had gemaakt om me nu gelukkig te gaan voelen ipv te gaan wachten en zoeken, ging ik elke ochtend als een trouwe Boeddha (maar dan met mijn muesli op schoot) mijn brain hacken. Ik dacht aan fijne dingen waar ik blij en dankbaar van werd. Mijn ego kwam wel in opstand, maar ik liet me niet gek maken. Ik zou verantwoordelijkheid nemen voor mijn geluksgevoel.

Gelukkig

Het duurde even en het veranderde natuurlijk geen moer aan mijn huidige situatie, maar ik voelde me wel gelukkig. Ha, ben ik mooi niet meegesleurd in de modderpoel van ellende. En, de bonus, ik had meer energie en een heldere geest om de negatieve situatie aan te pakken. ‘Geluk kun je creëren’ is dus een beetje onzin. Er zal altijd wel iets zijn om je rot door te voelen. Leven heet dat.

drugs-shot ‘geluk’

Maar we kunnen het leven wel een beetje hacken door ons gelukkig te voelen. Gun jezelf een drugs-shot dat ‘geluk’ heet. Het is een heerlijke verslaving. Wanna hit? Hack your brain.

 

 

Tekst: Liane den Hartog

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten