Om de week praat Vivian met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Lonneke Nooteboom, styliste en oprichtster van online mode en lifestyle platform www.stylemyday.nl/. Ze schrijft o.a. voor Talkies magazine, kleedt een aantal bekende en minder bekende Nederlanders, presenteert fashion-events, en geeft regelmatig styling workshops en masterclasses. Ze heeft een eigen label in hand-gebreide vesten (stylemydaycardigans) en is daarnaast gelukkig getrouwd en moeder van 3 zonen.
Altijd in de koelkast
“Bosbessen, frambozen, Griekse yoghurt, amandelmelk, geitenkaas, hummus, verse pesto, gebakken sambal, kokoswater, augurken, limoen en veel verse groenten en fruit! Oh ja, en heel belangrijk.. witte wijn!”
Van huis uit
“Van huis uit aten we niet specifiek heel gezond maar ook niet ongezond. Ik ken mijn moeder niet anders als iemand die vaak op dieet was, en op die momenten was alles gezond in huis. Ik weet nog wel dat we vaste dagen hadden zoals; vrijdag nasi-dag, woensdag pasta dag! Ik moet daar soms nog zo om lachen.. Ik ben TOTAAL niet zo, ik weet pas 2 uur voor we aan tafel gaan wat ik ga koken!”
Boodschappen
“Omdat ik veel werk moet ik ontzettend goed plannen, en dus ook met mijn boodschappen. Ik heb een groot gezin, een man en 3 opgroeiende jongens van 17, 15 en 10 jaar. Dan weet jij wel wat er wekelijks doorheen gaat bij ons! Ik doe 1 x per week grote boodschappen en heb overal mijn adresjes voor. Groenteboer, slager, BIO-planet (ik woon in België en daar hebben ze een waanzinnige biologische supermarkt!) bakker, viswinkel, en de rest haal ik bij de supermarkt. Daar wordt ik altijd aangesproken op mijn uitpuilende winkelkar! Hilarisch vinden mensen dat, zoveel boodschappen in 1 x inslaan. Maar die jongens.. die eten! On-ge-lo-fe-lijk!”
Koken
“Ik ben DOL op koken. Vroeger kookte ik veel voor vrienden, soms 6-7 gangen met bijpassende wijnen. Daar trok ik dan 3 dagen voor uit; 1 dag om recepten te bedenken en uit te zoeken, 1 dag om alle inkopen te doen, en de dag zelf om alles te bereiden! Heerlijk ontspannend vond ik dat. Ik werk nu (te) veel en de tijd die ik over heb wil ik graag aan mijn kids besteden. Heel jammer maar dat komt wel weer, daar ben ik zeker van!
Ook door de weeks kook ik altijd zelf. Ik houd van vers, niets uit een potje of pak, veel groenten en daarbij vis of vlees. Mijn mannen zijn mega vleeseters, dus we kiezen vaak voor vlees. Zelf eet ik dan een mini-klein stukje of geen vlees, de mannen de rest! We eten elke dag aan een mooi gedekte tafel, kaarsjes en open haard aan. Ik vind samen eten ontzettend belangrijk, een sociaal gebeuren in ons gezin. We luisteren naar elkaar en iedereen krijgt elke avond zijn vertel-moment. Heel bijzonder is dat!”
‘In de broodtrommel’
“Havermout-banaan muffins van Rens (zo heerlijk, en makkelijk om vooraf te maken) een ei-wrap, noten, snoeptomaatjes en soms speltbrood met geitenkaas.”
Eetpatroon
“Ik heb 1 probleem: ik kan doorgaan zonder te eten. Dan stap ik om 17.00 uur in de auto en bedenk me op dat moment dat ik nog niet heb geluncht. Ik ben dan zó druk bezig dat ik geen hongersignaal krijg. Super slecht want ALS ik dan eenmaal begin te eten, dan heb ik geen stop! ERG! Gelukkig ben ik er me van bewust dat ik dit heb en dat het heel slecht is om gewoon een maaltijd te skippen. Vandaar dat ik elke ochtend goed ontbijt, dan heb ik dat alvast binnen. Ik probeer elke 2-3 uur iets kleins te eten zodat mijn bloedspiegel de hele dag in balans blijft. Ik heb een suiker-intolerantie dus reageer niet goed op voeding met suiker en lege koolhydraten. Ik heb ooit een maand een compleet suikervrij dieet moeten volgen omdat ik allemaal klachten had en ik moet je zeggen dat ik me nog nooit zo goed heb gevoeld. Suiker is vergif, dat moet je niet in je lijf willen hebben. Behalve de suikers in een lekker glas wijn dan he! Daar maak ik graag een uitzondering voor! Ik ben Brabantse hoor, dat Bourgondische zit er helemaal in!”
Diëten
“Ik ben absoluut niet iemand die diëten volgt. Nooit gedaan trouwens. Ik heb tijdens mijn studententijd eens een punten-dieet gevolgd omdat ik lid was van een studentenvereniging, elke dag bier dronk en mega ongezond at. Dat werkte toen wel maar ik let liever gewoon goed op wat ik in mijn mond stop dan dat ik een dieet volg. Anders denk ik namelijk de hele dag aan wat ik NIET mag eten en eet dan uiteindelijk 2 x zo veel.”
Koolhydraten
“Ik eet bijna geen (lege) koolhydraten. Sinds ik de 40 ben gepasseerd is dat mijn manier om mijn gewicht redelijk onder controle te houden. Het werkt bij mij perfect! Als ik wél koolhydraten eet dan zijn het goede koolhydraten waar mijn lichaam echt iets aan heeft.
Ontbijt
“Griekse yoghurt, bosbessen, frambozen, noten en gebroken lijnzaad. Mét een flinke lepel kaneel. Mijn start van de dag!”
Gewicht
“Ik blijf al jaren eigenlijk redelijk constant. Met mijn lengte van 1.74 mag ik niet boven de 65 kg uitkomen van mezelf. Ik vind mezelf het mooiste als ik 62 weeg, maar dan begint iedereen in mijn omgeving te zeuren over dat mijn gezicht er niet mooier op wordt. Ik ga dan tekenen op de verkeerde plekken en dat is niet handig als je ouder wordt. Een voller gezicht betekent gewoon minder rimpels. Zo simpel is dat!”
Sporten
“Oei.. skip, haha! Ik weet het, geen tijd hebben is geen excuus dus daar begin ik maar niet over. Ik doe elke vrijdag ochtend aan yoga. Samen met mijn vriendinnen hebben wij een geweldige privélerares die aan huis komt. Ik vind yoga de max. Wij doen wel een soort yoga waarvan ik 2 dagen erna nog steeds spierpijn heb dus het doet wel wat! Verder loop ik ‘s avonds regelmatig met mijn hond en ben ik net begonnen met hoelahoepen! Niet lachen hoor, maar ik ken dus iemand die daar mega strak van geworden is. En dan vooral rond de buik, billen en heupen. Dus ik dacht, doe mij ook zo’n ding! Ik denk dat het effectief is, dus ik zet door!
Million dollar tip
“Water, water, en water drinken; echt overal goed voor! Kaneel tegen ontstekingen en laurierdropjes als je zin hebt in zoet. En oh ja, kokoswater is mijn remedie tegen een kater! Maar dan wel een halve liter drinken he!”
Niet lekker
“Ik lust alles behalve hersentjes, levertjes en niertjes.”
80-20
“Nee, ik eet elke dag zoals ik wil eten, maar altijd wel in balans. In het weekend drink ik wijn, doordeweeks bijna nooit. Dat is mijn 20-80 regel. En als ik een keer los ga (dat heb ik natuurlijk ook), dan compenseer ik dat wel weer in de loop van de week.”
Gezonde snack
“Noten, selderie stengels met hummus en komkommer (belegd met filet americain). Of een bordje avocado met gerookte zalm: TE lekker!
Guilty pleasure
CHO-CO-LA-DE! Punt.
Ook benieuwd naar het (hard-groeiende) lifestyle platform van Lonneke? Bekijk hier haar online platform en webshop!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
12 januari 2020
Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
11 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –