Waarom eten kinderen weinig groente? Het antwoord hierop met aanvullende tips om je kinderen meer groente te laten eten, lees je hier.
We zijn ons er steeds bewuster van dat groente en fruit goed voor ons is, maar dit betekent niet dat we ook daadwerkelijk meer groente en fruit eten. Wat blijkt: minder dan 25% van de volwassenen en de kinderen eet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Koen Joosten, kinderarts bij het Erasmus MC en voorzitter van de stichting “Food for a Better Life Style”: “We eten wel groente en fruit, maar nog steeds veel te weinig. Volgens mij komt dit, omdat we ons er gewoon onvoldoende bewust van zijn hoeveel groente en fruit we daadwerkelijk over de gehele dag eten.”
Heel veel kinderen houden niet van groente
“Veel kinderen vinden heel veel groente niet lekker, maar ik vraag me dan af: Hoe vaak heb je het als ouder aangeboden? Want heel veel groente, in tegenstelling tot fruit, moet je écht leren eten. Twee keer aanbieden is dan ook niet voldoende, soms moet je het wel 5 tot 15 keer aanbieden! Geef je je kinderen de eerste keer gekookte groente, en vinden ze het niet lekker? Maak dezelfde groente dan de volgende keer op een andere manier klaar: bak, stoom, gril. Wees creatief! Pas daarna weet je of je kinderen het echt niet lusten. Kinderen moet je namelijk echt leren om van groente te houden. Niet te snel opgeven, want het legt de basis voor een gezond leven. Leer ze daarnaast bijvoorbeeld in plaats van zoete limonade waar veel suiker inzit, meer water en ongezoete thee te drinken.”
Heel veel kinderen hebben buikklachten
“Een verontrustende ontwikkeling vind ik dat ik op mijn spreekuur steeds meer en meer kinderen met buikklachten zie. Dit staat in nauw verband met het eten van te weinig groente en fruit. Als je groente of fruit eet, krijg je ook vezels en mineralen binnen, belangrijke elementen in het behouden of verkrijgen van een gezond lichaam. Naast gezond eten zijn uiteraard ook bewegen en voldoende slaap van groot belang in een gezonde lifestyle. Geef hierin ook zelf als volwassene het goede voorbeeld: beweeg iedere dag, eet voldoende groente en fruit en neem voldoende rust.”
Pauze tomaatjes in plaats van de LIGA?
“Groente kun je ook op andere momenten aanbieden dan alleen maar tijdens het avondeten. Bedenk wat je je kinderen meegeeft naar school: kleine tomaatjes voor in de pauze of een zoete koek? Vreemde ogen dwingen, dus eten je kinderen thuis hun groente niet zo goed, geef ze dan groente mee naar school. Een eenvoudige oplossing voor volwassenen om over de dag verspreid meer groen te eten, is om tijdens de vergadering de vergadergroente te introduceren. Gezond snacken kan natuurlijk ook met fruit, maar doordat dit vaak geschild en gesneden moet worden, is dit tijdens vergaderingen niet altijd even handig. Snackgroenten zijn in dat opzicht vaak makkelijker. Denk aan snoeptomaatjes, kleine komkommertjes, paprikaatjes en dergelijke.”
Een structurele toename van het eten van groenten zal ook leiden tot preventie van ziekte. Dat is ook de achterliggende reden waarom in de nieuwe schijf van vijf de inname van groente tot 250 gram per dag is verhoogd.”
Stip op de horizon: Nederland, de gezondste delta van de wereld
“Mijn stip op de horizon, en die stip heb ik overgenomen van de teler van microgroenten Rob Baan, is om van Nederland de gezondste Delta van de wereld te maken. Concreet betekent dit dat we alle initiatieven op het gebied van een verhoging van de groente-inname willen bundelen en trechteren, zodat zoveel mogelijk mensen in Nederland hiermee in aanraking komen.”
“We willen de groente weer echt van het land de stad in brengen en bijvoorbeeld op basisscholen en kinderdagverblijven voorlichting geven over een gezonde lifestyle. De kinderen kunnen dan ook meteen de groente proeven en ervaren. We moeten zo snel mogelijk aan de slag en nu gaan investeren in een gezonde toekomst van onze kinderen.”
Dr. Koen Joosten – Kinderarts Erasmus MC
Koen Joosten studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. In 1993 werd hij kinderarts en in 1995 was hij klaar met de vervolgopleiding tot kinderarts-intensivist in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam waar hij nog steeds werkzaam is. In 1999 is hij gepromoveerd op het onderwerp voeding voor het ernstig zieke kind. Zijn onderzoek richt zich enerzijds op screening van de voedingstoestand bij zieke kinderen en anderzijds naar optimale voedingsstrategieën voor het ernstig zieke kind. Samen met Dr. Jessie Hulst ontwikkelde hij het screeningsinstrument STRONGkids om bij ziekenhuisopname te kunnen vaststellen welke kinderen een verhoogd risico hebben om ondervoed te raken. Hij is actief in talrijke organisaties op het gebied van voeding en associate editor van het blad Clinical Nutrition.
Bron: Gemeente Rotterdam – Cross over Food & Healthcare
Benieuwd naar meer gezonde tussendoortjes voor jezelf en je kinderen? Lees dan hier verder!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
11 september 2014
Eetdagboek review
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
6 juli 2014
Meet expert Evelien Blom
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
28 oktober 2014
Eetdagboek review
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
6 februari 2022
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
18 juli 2016
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –