Het is lente en overal lijkt meer kleur te zijn. Bloemen komen uit, de bomen krijgen mooie groene blaadjes….. Kleur staat vaak voor een goed gevoel. Maar niet altijd, denk aan een blauwtje lopen, rood worden van schaamte; je groen en geel ergeren. Kleuren geven veel weer. Sommige mensen zijn er zelfs van overtuigd dat je je bui kunt beïnvloeden door de kleuren kleding die je draagt.
Stemming
Kleuren hebben effect op het limbisch systeem in onze hersenen ofwel daar waar onze stemmingen en gevoelens worden opgeslagen. Daarom kan een bepaalde kleur ook een bepaalde herinnering of een bepaald gevoel oproepen.
Welke geestelijke en lichamelijke effecten hebben kleur op ons?
Rood : verwarmt en stimuleert, staat voor energie, opwinding en passie
Oranje : versterkt, kalmeert, is eetlust opwekkend en maakt blij
Geel : werkt harmoniserend, laxerend en reinigend
Groen : geeft balans, staat voor groei, is rustgevend
Blauw : is antiseptisch, slaapverwekkend, kalmerend en wekt vertrouwen.
Paars : zet aan tot creativiteit en is antibacterieel.
Voeding
Ook in voeding is kleur erg belangrijk. Helaas worden er nog veel kleurstoffen gebruikt om voeding aantrekkelijker te maken en deze kleurstoffen zijn niet goed voor ons. Maar gelukkig kun je zonder toevoegingen ook heel kleurrijk eten; kijk maar eens rond op de groente- en fruitafdeling van de supermarkt!
Volgens de Ayurveda activeert een maaltijd met vrolijke kleuren de smaakpapillen en dat is bevorderlijk voor onze spijsvertering.
Groente- en fruitsoorten met een kleurtje zien er niet alleen vrolijk uit, ze zíjn ook gezond. Het is zelfs zo dat de groenten met de meeste kleur de meeste antioxidanten bevatten. Deze antioxidanten gaan vrije radicalen in het lichaam te lijf.
Maar ook de kleur van je bord kan van invloed zijn op wat je eet. Als er een groot kleurverschil is tussen de kleur van je eten en de kleur van je bord zul je minder eten dan dat dat verschil kleiner is zo blijkt uit onderzoek. Ook werd ontdekt dat men kleinere hoeveelheden eet van een rood bord dan van een blauw of wit bord. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat wij de kleur rood associëren met waarschuwen en stoppen (denk aan stoplichten). Dus: aanschaffen die rode borden als je minder wil eten!
Alle kleuren van de regenboog
Er wordt wel eens gezegd dat, als je per dag alle kleuren van de regenboog eet, je ervan uit kunt gaan dat je gezond eet! Bepaalde kleuren voeding bevatten specifieke vitaminen en mineralen.
Oranje voeding (wortels, zoete aardappel etc.) bevat bijvoorbeeld bèta-caroteen wat in ons lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Bèta-caroteen is goed voor ons gezichtsvermogen en zorgt voor een goede weerstand, gezonde botten en een gezonde huid. Je kunt bèta-caroteen ook vinden in groene bladgroenten.
Rode voeding (tomaat, paprika, roze grapefruit etc.) bevat vaak lycopeen, die de vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Mensen met hoge lycopeengehaltes in hun lichaamsweefsel hebben minder kans op hart- en vaatziekten en lycopeen zou de UV schade aan onze huid iets beperken. Lycopeen wordt niet gevonden in aardbeien en kersen.
Vitamine B11 (Foliumzuur) en ijzer komen veel voor in groene groenten als broccoli, boerenkool en spinazie. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van ons lichaam en voor de aanmaak van de witte en rode bloedcellen, bovendien is het ook belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.
Met alle kleuren die er zijn is het niet zo moeilijk om wat meer kleur aan je leven te geven en het is nog gezond ook!!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
14 juni 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –