Het is lente en overal lijkt meer kleur te zijn. Bloemen komen uit, de bomen krijgen mooie groene blaadjes….. Kleur staat vaak voor een goed gevoel. Maar niet altijd, denk aan een blauwtje lopen, rood worden van schaamte; je groen en geel ergeren. Kleuren geven veel weer. Sommige mensen zijn er zelfs van overtuigd dat je je bui kunt beïnvloeden door de kleuren kleding die je draagt.
Stemming
Kleuren hebben effect op het limbisch systeem in onze hersenen ofwel daar waar onze stemmingen en gevoelens worden opgeslagen. Daarom kan een bepaalde kleur ook een bepaalde herinnering of een bepaald gevoel oproepen.
Welke geestelijke en lichamelijke effecten hebben kleur op ons?
Rood : verwarmt en stimuleert, staat voor energie, opwinding en passie
Oranje : versterkt, kalmeert, is eetlust opwekkend en maakt blij
Geel : werkt harmoniserend, laxerend en reinigend
Groen : geeft balans, staat voor groei, is rustgevend
Blauw : is antiseptisch, slaapverwekkend, kalmerend en wekt vertrouwen.
Paars : zet aan tot creativiteit en is antibacterieel.
Voeding
Ook in voeding is kleur erg belangrijk. Helaas worden er nog veel kleurstoffen gebruikt om voeding aantrekkelijker te maken en deze kleurstoffen zijn niet goed voor ons. Maar gelukkig kun je zonder toevoegingen ook heel kleurrijk eten; kijk maar eens rond op de groente- en fruitafdeling van de supermarkt!
Volgens de Ayurveda activeert een maaltijd met vrolijke kleuren de smaakpapillen en dat is bevorderlijk voor onze spijsvertering.
Groente- en fruitsoorten met een kleurtje zien er niet alleen vrolijk uit, ze zíjn ook gezond. Het is zelfs zo dat de groenten met de meeste kleur de meeste antioxidanten bevatten. Deze antioxidanten gaan vrije radicalen in het lichaam te lijf.
Maar ook de kleur van je bord kan van invloed zijn op wat je eet. Als er een groot kleurverschil is tussen de kleur van je eten en de kleur van je bord zul je minder eten dan dat dat verschil kleiner is zo blijkt uit onderzoek. Ook werd ontdekt dat men kleinere hoeveelheden eet van een rood bord dan van een blauw of wit bord. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat wij de kleur rood associëren met waarschuwen en stoppen (denk aan stoplichten). Dus: aanschaffen die rode borden als je minder wil eten!
Alle kleuren van de regenboog
Er wordt wel eens gezegd dat, als je per dag alle kleuren van de regenboog eet, je ervan uit kunt gaan dat je gezond eet! Bepaalde kleuren voeding bevatten specifieke vitaminen en mineralen.
Oranje voeding (wortels, zoete aardappel etc.) bevat bijvoorbeeld bèta-caroteen wat in ons lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Bèta-caroteen is goed voor ons gezichtsvermogen en zorgt voor een goede weerstand, gezonde botten en een gezonde huid. Je kunt bèta-caroteen ook vinden in groene bladgroenten.
Rode voeding (tomaat, paprika, roze grapefruit etc.) bevat vaak lycopeen, die de vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Mensen met hoge lycopeengehaltes in hun lichaamsweefsel hebben minder kans op hart- en vaatziekten en lycopeen zou de UV schade aan onze huid iets beperken. Lycopeen wordt niet gevonden in aardbeien en kersen.
Vitamine B11 (Foliumzuur) en ijzer komen veel voor in groene groenten als broccoli, boerenkool en spinazie. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van ons lichaam en voor de aanmaak van de witte en rode bloedcellen, bovendien is het ook belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.
Met alle kleuren die er zijn is het niet zo moeilijk om wat meer kleur aan je leven te geven en het is nog gezond ook!!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerde berichten
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
9 juni 2016
Rode linzensoep
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
28 oktober 2018
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
8 mei 2014
Mom in shape
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
11 mei 2019