Het is lente en overal lijkt meer kleur te zijn. Bloemen komen uit, de bomen krijgen mooie groene blaadjes….. Kleur staat vaak voor een goed gevoel. Maar niet altijd, denk aan een blauwtje lopen, rood worden van schaamte; je groen en geel ergeren. Kleuren geven veel weer. Sommige mensen zijn er zelfs van overtuigd dat je je bui kunt beïnvloeden door de kleuren kleding die je draagt.
Stemming
Kleuren hebben effect op het limbisch systeem in onze hersenen ofwel daar waar onze stemmingen en gevoelens worden opgeslagen. Daarom kan een bepaalde kleur ook een bepaalde herinnering of een bepaald gevoel oproepen.
Welke geestelijke en lichamelijke effecten hebben kleur op ons?
Rood : verwarmt en stimuleert, staat voor energie, opwinding en passie
Oranje : versterkt, kalmeert, is eetlust opwekkend en maakt blij
Geel : werkt harmoniserend, laxerend en reinigend
Groen : geeft balans, staat voor groei, is rustgevend
Blauw : is antiseptisch, slaapverwekkend, kalmerend en wekt vertrouwen.
Paars : zet aan tot creativiteit en is antibacterieel.
Voeding
Ook in voeding is kleur erg belangrijk. Helaas worden er nog veel kleurstoffen gebruikt om voeding aantrekkelijker te maken en deze kleurstoffen zijn niet goed voor ons. Maar gelukkig kun je zonder toevoegingen ook heel kleurrijk eten; kijk maar eens rond op de groente- en fruitafdeling van de supermarkt!
Volgens de Ayurveda activeert een maaltijd met vrolijke kleuren de smaakpapillen en dat is bevorderlijk voor onze spijsvertering.
Groente- en fruitsoorten met een kleurtje zien er niet alleen vrolijk uit, ze zíjn ook gezond. Het is zelfs zo dat de groenten met de meeste kleur de meeste antioxidanten bevatten. Deze antioxidanten gaan vrije radicalen in het lichaam te lijf.
Maar ook de kleur van je bord kan van invloed zijn op wat je eet. Als er een groot kleurverschil is tussen de kleur van je eten en de kleur van je bord zul je minder eten dan dat dat verschil kleiner is zo blijkt uit onderzoek. Ook werd ontdekt dat men kleinere hoeveelheden eet van een rood bord dan van een blauw of wit bord. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat wij de kleur rood associëren met waarschuwen en stoppen (denk aan stoplichten). Dus: aanschaffen die rode borden als je minder wil eten!
Alle kleuren van de regenboog
Er wordt wel eens gezegd dat, als je per dag alle kleuren van de regenboog eet, je ervan uit kunt gaan dat je gezond eet! Bepaalde kleuren voeding bevatten specifieke vitaminen en mineralen.
Oranje voeding (wortels, zoete aardappel etc.) bevat bijvoorbeeld bèta-caroteen wat in ons lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Bèta-caroteen is goed voor ons gezichtsvermogen en zorgt voor een goede weerstand, gezonde botten en een gezonde huid. Je kunt bèta-caroteen ook vinden in groene bladgroenten.
Rode voeding (tomaat, paprika, roze grapefruit etc.) bevat vaak lycopeen, die de vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Mensen met hoge lycopeengehaltes in hun lichaamsweefsel hebben minder kans op hart- en vaatziekten en lycopeen zou de UV schade aan onze huid iets beperken. Lycopeen wordt niet gevonden in aardbeien en kersen.
Vitamine B11 (Foliumzuur) en ijzer komen veel voor in groene groenten als broccoli, boerenkool en spinazie. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van ons lichaam en voor de aanmaak van de witte en rode bloedcellen, bovendien is het ook belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.
Met alle kleuren die er zijn is het niet zo moeilijk om wat meer kleur aan je leven te geven en het is nog gezond ook!!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerde berichten
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
20 juni 2015
Lazy Sushi
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
21 augustus 2017
Avocado risotto
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
1 november 2018
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
19 januari 2015