Detox of ontgiften is een populair onderwerp. Veel mensen doen elk jaar een cleanse van een paar dagen om hun lichaam te reinigen. Maar in hoeverre is dit effectief? En wat is de beste manier om ons lichaam te ontgiften?

Het detox systeem van ons lichaam.

Ons lichaam heeft van nature veel detox mogelijkheden. Zo zijn onze lever en andere organen ontworpen om onzuiverheden te reinigen. Daarentegen zijn onze systemen niet voorbereid op de gifstoffen die we in de loop der jaren dagelijks innemen, ademen en absorberen door onze huid. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het goed om speciale voorzorgmaatregelingen te nemen. Zo kunnen we bepaalde producten het beste vermijden om onze natuurlijke detox capaciteiten te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan shampoos met parabenen en ftalaten, bepaalde cosmetica, stoffen, plastic flessen en ons eten (pesticiden).

Water als detox.

Wat belangrijk is om te weten is dat een jaarlijkse reiniging van 48 uur niet genoeg is. Een detox levensstijl is echter veel effectiever. Ons lichaam bestaat voor ongeveer twee derde uit water. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we ons lichaam regelmatig met vers en gefilterd water aanvullen. Naast het spoelen van de primaire detoxorganen (lever en nieren) is water in combinatie met warmte en/of lichaamsbeweging de belangrijkste wetenschappelijk bewezen detoxmethode. Een sauna is bijvoorbeeld een goede manier om dit voor elkaar te krijgen. Door de hete temperaturen zweten we de gifstoffen uit ons lichaam.

Een cleanse van 48 uur staat gelijk een binge eten. Het is net zo slecht, want na deze 48 uur gaan we gewoon terug naar onze slechte levensstijl. Door een detox levensstijl aan te nemen leven we gezonder. Daarnaast zijn we ons lichaam op een natuurlijke manier aan het ontgiften.

Tips om mee te nemen.

  1. Eet meer groenten en minder vlees en zuivel. Zo verhoog je de vezels en vermijd je dierlijk vet.
  2. Eet biologisch voedsel om kankerverwekkende pesticiden te vermijden.
  3. Koop persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten zonder gifstoffen. Lees hiervoor de productinformatie.
  4. Drink veel vers gefilterd water.
  5. Zweet meerdere keren per week.
  6. Beweeg regelmatig, ook al is het maar een workout van 20 minuten.

Door deze stappen wekelijks te volgen is de kans op gifstoffen in je lichaam een stuk kleiner. Daarnaast  verbeter je ook nog je eigen gezondheid.

 

Tekst: Emma Bering voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten