Iedere vrouw heeft wel dromen over dat romantische Schotland, met het heuvelachtige landschap, het mooie accent en niet te vergeten de mooie roodharige mannen mét baard. Voor deze dames is er nog meer goed nieuws: je kunt in Schotland namelijk ook ontzettend goed veganistisch eten. Glasgow is als een walhalla voor vegetariërs en veganisten.

Glasgow vs. Edinburgh

De meeste mensen kennen Glasgow niet zo goed. Wanneer we naar het Verenigd Koninkrijk gaan, gaan we meestal toch naar London, New Castle of wellicht Edinburgh.

Edinburgh en Glasgow zijn de twee grote steden van Schotland waar een vijfde (bron) van de bevolking van Schotland woont. De rest van de bevolking leeft verspreid over het enorme stuk achtertuin van deze twee steden.

In Edinburgh worden vooral de prachtige historische gebouwen en de traditionele Schotse cultuur geprofileerd. Zo hoor je in het hele centrum wel ergens doedelzakmuziek. Dit trekt jaarlijks bijna 4 miljoen toeristen naar de stad (bron) (terwijl de gehele Schotse populatie uit ruim 5 miljoen mensen bestaat).

Glasgow staat naar mijn idee erg in de schaduw van deze Edinburgh. Ten onrechte, vind ik, want Glasgow is veel dynamischer, progressiever en ‘echter’. De stad is namelijk veel minder ingespeeld op toeristen en je ziet veel meer van het ‘échte’ leven. Glasgow heeft een levendige kunst- en muziekscene, is ontzettend hip en booming en wordt soms ook wel ‘het nieuwe Londen’ genoemd.

Glasgow is de meest veganistisch vriendelijke stad van Verenigd Koninkrijk

In Edinburgh kan je heerlijk vegetarisch eten – geheel Schotland lijkt veel vooruitstrevender dan Nederland in dit opzicht – maar toch slaat Glasgow echt alles. Hoewel ze het hele land, meestal zelfs in kleinere dorpjes en eetcafétjes bekend zijn met vegetarisch, veganistisch, glutenvrij of biologisch eten, is Glasgow uitgeroepen tot ‘most vegan friendly city of the UK’ (bron).

Veganistische restaurants in Glasgow: de top vijf

Hoewel je op vele plaatsen veganistisch kunt eten, is dit de absolute top vijf aan restaurants om te bezoeken wanneer je in Glasgow bent.

  1. Mono Café/Bar

I love it! Dit muziekcafe is 100% vegan. Je kunt hier zowel overdag als ’s avonds terecht voor de waanzinnigste gerechten. Naast de keuze van de kaart zijn er elke dag verschillende gerechten waar je nog extra uit kunt kiezen. Ook brouwt Mono haar eigen bier en dat is te zien: je ziet grote brouwketels staan naast het podium waar regelmatig optredens plaatsvinden. Binnen bevindt zich ook een platenzaak met nieuwe en tweedehands elpees. Mono is gevestigd naast een aantal tweedehands zaakjes waar je meteen even een hippe blouse kunt scoren!

  1. Stereo Café/Bar

Dit muziek- en eetcafe bevindt zich in een lang, smal en donker steegje. Je verwacht dan ook totaal niet dat zich in dat steegje zo’n grote en hippe bar bevindt. Stereo serveert 100% veganistisch eten (met zelfs veganistische kaas!) en vele lekkere en bijzondere biertjes. Ook heeft Stereo zalen waar optredens plaatsvinden of DJ’s feestjes verzorgen. Stereo is een leuke en gezellige plek, enorm centraal gelegen in de stad: je wel blijft terugkomen.

  1. The 78 Café/Bar

The 78 is een restaurant en café, waar je heerlijk pub-voedsel kunt eten, maar dan 100% plantaardig! Denk bijvoorbeeld aan burgers (met veganistische kaas), wraps, maar ook beans on toast met worstjes. Ook is er een wisselend dagmenu waar je uit kunt kiezen. Een aantal avonden per week is hier livemuziek van verschillende genres. Ook heel leuk is dat je je hond mee mag nemen!

  1. Picnic Cafe

Picnic Café is een heerlijke, frisse en hippe plek waar je terecht kunt voor een gezond ontbijt, brunch, lunch of tussendoortje. Het gehele menu is gericht op verse, volkoren en biologische ingrediënten en alles is daarbij ook nog eens veganistisch. Zoveel mogelijk wordt lokaal en duurzaam geproduceerd én al het verpakkingsmateriaal is óf gerecycled óf biologisch afbreekbaar. Je kunt hier dus terecht voor een ‘groene’ hap!

  1. The Flying Duck

The Flying Duck is een bar, restaurant, muziekcafé, club en evenementenruimte. ‘Meer dan een bar of club’ staat er op de Facebookpagina: ‘Je begrijpt wat we bedoelen wanneer je hier komt.’ Je vindt de Flying Duck vrijwel midden in het centrum, op twee minuten afstand van het grote busstation van Glasgow en de metro. Je eet hier 100% veganistisch en je vindt op de creatieve menukaart onder andere heerlijke burgers van bijvoorbeeld seitan met bijzondere namen zoals ‘seitan worshipper’. The Flying Duck geeft je een totaal nieuwe beleving van buiten de deur eten!

 

Glasgow is dynamisch en nieuwe hotspots poppen op als paddenstoelen. Binnenkort wordt ook ‘Cruelty Free’ Cafe ‘In Bloom’ [http://www.inbloomglasgow.com/] geopend, waar je vegan eet. Deze plek bevindt zich in het West End: het hippe, multiculterele en studentikoze gedeelte van de stad.

Veganistisch op reis: geen probleem met Vivonline!

Eet jij veganistisch en ga je graag op stedentrips? Vivonline zet voor jou de leukste plekjes op een rij. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel over veganistisch eten in Berlijn. Heb jij zelf goede tips of ken je steden die ook vegan-friendly zijn? Laat dan graag een reactie achter!

Tekst door: Marieke de Groot voor Vivonline.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten