We kennen ze allemaal, vrouwen die alles maar dan ook echt alles kunnen eten en daar niet van aankomen. Zij danken dit aan de werking van hun metabolisme. Dus hoe zit het daarmee, is deze uitspraak terecht of is er meer aan de hand? En kunnen wij dit ook van hen overnemen? 

Dit zijn de 3 feiten over de werking van ons metabolisme (en de relatie met afvallen):

Dunne mensen hebben een sneller werkend metabolisme

Het omgekeerde is hiervan waar. Je metabolisme is namelijk gerelateerd aan alle processen in je lichaam, dus: slapen, ademen en de regeling van onze hartslag. Mensen die zwaarder zijn of overgewicht hebben dragen meer gewicht met zich mee, en daar hebben zij dagelijks meer calorieën voor nodig. Ze kunnen niet zonder deze hoeveelheid omdat ze meer nodig hebben om in beweging te blijven.

Er valt niks aan te veranderen

Medicatie en genen spelen een rol in de werking van ons metabolisme, maar er is meer dan alleen maar dat. De manier waarop we bewegen en eten speelt ook een hele grote rol. Het is namelijk zo dat door te bewegen al zeker 30% van je dagelijkse calorie intake kan verbranden. Krachttraining als al helemaal goed, dit geeft je metabolisme een flinke boost. En daarnaast is het uiteraard van belang om gezond te eten.

Tip: gooi je gezonde avondeten niet weg en bewaar dit in deze bakjes, zodat je de volgende dag een voedzame en heerlijke lunch hebt! Ik doe dat zelf ook altijd en het zorgt er toch voor dat je de nodige vitamines naar binnen krijgt. Ik vind deze bakjes heel fijn omdat ze niet lekken en BPA vrij zijn (wat helaas vaak bij andere bakjes wel het geval is).

LEES OOK: 8 adaptogene kruiden die werken tegen PMS en menstruatiepijn verlichten.

Als je goed traint en eet werkt je metabolisme fantastisch

Lichamelijke beweging en een gezonde levensstijl zijn inderdaad van belang. Maar er is meer belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan slapen, als je niet genoeg slaapt zit je je metabolisme flink in de weg. Slaapgebrek kan namelijk een invloed hebben op de interne stofwisselingsprocessen in ons lichaam. Je kunt je hormonen al uit balans krijgen wanneer je een nacht heel slecht of weinig slaapt. En als je te weinig geslapen hebt bestaat er een grote kans dat je flink gaat snaaien. Let daarom ook zeker op het krijgen van voldoende nachtrust.

Tip: Volg nu mijn online programma in 21 dagen slanker, een onderdeel in het online programma in 8 weken hormonaal in balans! Waarin ik je 3 weken lang online begeleid om weer op gewicht te komen, of kilo’s kwijt te raken.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten