Deze salade kwamen wij voor het eerst tegen tijdens een citytrip naar Stockholm. We bestelden het bij een schattig cafeetje in het oude centrum van de stad: Chokladkoppen. Vooral een hotspot vanwege de fantastische warme dranken, gebakjes en lekkere broodjes. Je kunt er prima terecht voor alle gebakjes die je zo goed kent van de blauw-gele Zweedse meubelgigant. En zelfs chef-kok Jamie Oliver sloeg Chokladkoppen niet over, hij zipte er aan een beker met warme chocolademelk!
Maar, wij kunnen je verzekeren; deze gezonde maaltijdsalade van hun hand moet je ook écht eens proberen! De Zweedse keuken staat niet voor niets bekend om zijn eenvoud. Dus je hebt het zo gemaakt. En, je kunt hem ook nog eens prima van te voren bereiden.
Ingrediënten (1 persoon):
- 1 bakje hüttenkäse
- Een paar handjes sla naar keuze (bv. slamix met rucola)
- Gerookte plakken zalm (bio) (100 gram)
- Half bakje cherrytomaatjes
- Halve komkommer
- Halve avocado
- Paprikareepjes van een halve paprika
- Quinoa, (zilvervlies)rijst of een mix van bv. zilvervlies rijst + spelt én quinoa (75 a 100 gram)
- Peper, zout, beetje citroensap en olijfolie
- Optioneel: Tuinkers (ook lekker: eventueel alfafa als je dat in huis hebt)
De hoeveelheden kun je natuurlijk aanpassen naar je persoonlijke voorkeuren.
Bereiding:
Een kind kan de was doen. Maak een bedje van sla. Verdeel daar de gesneden groentes en quinoa of rijst op. Leg de hüttenkäse en zalm daar bij, en breng op smaak met peper en een beetje zout. Een beetje citroensap houdt je salade lekker fris. Ook als je de salade niet direct opeet. Maak je salade af met een drupje olijfolie om het geheel wat smeuïger te maken.
Varieertip:
Gebruik in plaats van gerookte plakken zalm eens een gebakken/gegrilde moot zalm.
Houd je niet zo van vis? Deze salade is ook heerlijk met wat gerookte, gegrilde, of gebakken (biologische) kip.
Smaklig måltid!
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
3 december 2015
Ontgif je groenten
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
21 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –