Deze salade kwamen wij voor het eerst tegen tijdens een citytrip naar Stockholm. We bestelden het bij een schattig cafeetje in het oude centrum van de stad: Chokladkoppen. Vooral een hotspot vanwege de fantastische warme dranken, gebakjes en lekkere broodjes. Je kunt er prima terecht voor alle gebakjes die je zo goed kent van de blauw-gele Zweedse meubelgigant. En zelfs chef-kok Jamie Oliver sloeg Chokladkoppen niet over, hij zipte er aan een beker met warme chocolademelk!
Maar, wij kunnen je verzekeren; deze gezonde maaltijdsalade van hun hand moet je ook écht eens proberen! De Zweedse keuken staat niet voor niets bekend om zijn eenvoud. Dus je hebt het zo gemaakt. En, je kunt hem ook nog eens prima van te voren bereiden.
Ingrediënten (1 persoon):
- 1 bakje hüttenkäse
- Een paar handjes sla naar keuze (bv. slamix met rucola)
- Gerookte plakken zalm (bio) (100 gram)
- Half bakje cherrytomaatjes
- Halve komkommer
- Halve avocado
- Paprikareepjes van een halve paprika
- Quinoa, (zilvervlies)rijst of een mix van bv. zilvervlies rijst + spelt én quinoa (75 a 100 gram)
- Peper, zout, beetje citroensap en olijfolie
- Optioneel: Tuinkers (ook lekker: eventueel alfafa als je dat in huis hebt)
De hoeveelheden kun je natuurlijk aanpassen naar je persoonlijke voorkeuren.
Bereiding:
Een kind kan de was doen. Maak een bedje van sla. Verdeel daar de gesneden groentes en quinoa of rijst op. Leg de hüttenkäse en zalm daar bij, en breng op smaak met peper en een beetje zout. Een beetje citroensap houdt je salade lekker fris. Ook als je de salade niet direct opeet. Maak je salade af met een drupje olijfolie om het geheel wat smeuïger te maken.
Varieertip:
Gebruik in plaats van gerookte plakken zalm eens een gebakken/gegrilde moot zalm.
Houd je niet zo van vis? Deze salade is ook heerlijk met wat gerookte, gegrilde, of gebakken (biologische) kip.
Smaklig måltid!
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
1 juli 2016
VEGAN OREO!
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
3 september 2015
Gezonde chocopasta
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
7 augustus 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –