Deze salade kwamen wij voor het eerst tegen tijdens een citytrip naar Stockholm. We bestelden het bij een schattig cafeetje in het oude centrum van de stad: Chokladkoppen. Vooral een hotspot vanwege de fantastische warme dranken, gebakjes en lekkere broodjes. Je kunt er prima terecht voor alle gebakjes die je zo goed kent van de blauw-gele Zweedse meubelgigant. En zelfs chef-kok Jamie Oliver sloeg Chokladkoppen niet over, hij zipte er aan een beker met warme chocolademelk!
Maar, wij kunnen je verzekeren; deze gezonde maaltijdsalade van hun hand moet je ook écht eens proberen! De Zweedse keuken staat niet voor niets bekend om zijn eenvoud. Dus je hebt het zo gemaakt. En, je kunt hem ook nog eens prima van te voren bereiden.
Ingrediënten (1 persoon):
- 1 bakje hüttenkäse
- Een paar handjes sla naar keuze (bv. slamix met rucola)
- Gerookte plakken zalm (bio) (100 gram)
- Half bakje cherrytomaatjes
- Halve komkommer
- Halve avocado
- Paprikareepjes van een halve paprika
- Quinoa, (zilvervlies)rijst of een mix van bv. zilvervlies rijst + spelt én quinoa (75 a 100 gram)
- Peper, zout, beetje citroensap en olijfolie
- Optioneel: Tuinkers (ook lekker: eventueel alfafa als je dat in huis hebt)
De hoeveelheden kun je natuurlijk aanpassen naar je persoonlijke voorkeuren.
Bereiding:
Een kind kan de was doen. Maak een bedje van sla. Verdeel daar de gesneden groentes en quinoa of rijst op. Leg de hüttenkäse en zalm daar bij, en breng op smaak met peper en een beetje zout. Een beetje citroensap houdt je salade lekker fris. Ook als je de salade niet direct opeet. Maak je salade af met een drupje olijfolie om het geheel wat smeuïger te maken.
Varieertip:
Gebruik in plaats van gerookte plakken zalm eens een gebakken/gegrilde moot zalm.
Houd je niet zo van vis? Deze salade is ook heerlijk met wat gerookte, gegrilde, of gebakken (biologische) kip.
Smaklig måltid!
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
29 november 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –