Deze salade kwamen wij voor het eerst tegen tijdens een citytrip naar Stockholm. We bestelden het bij een schattig cafeetje in het oude centrum van de stad: Chokladkoppen. Vooral een hotspot vanwege de fantastische warme dranken, gebakjes en lekkere broodjes. Je kunt er prima terecht voor alle gebakjes die je zo goed kent van de blauw-gele Zweedse meubelgigant. En zelfs chef-kok Jamie Oliver sloeg Chokladkoppen niet over, hij zipte er aan een beker met warme chocolademelk!
Maar, wij kunnen je verzekeren; deze gezonde maaltijdsalade van hun hand moet je ook écht eens proberen! De Zweedse keuken staat niet voor niets bekend om zijn eenvoud. Dus je hebt het zo gemaakt. En, je kunt hem ook nog eens prima van te voren bereiden.
Ingrediënten (1 persoon):
- 1 bakje hüttenkäse
- Een paar handjes sla naar keuze (bv. slamix met rucola)
- Gerookte plakken zalm (bio) (100 gram)
- Half bakje cherrytomaatjes
- Halve komkommer
- Halve avocado
- Paprikareepjes van een halve paprika
- Quinoa, (zilvervlies)rijst of een mix van bv. zilvervlies rijst + spelt én quinoa (75 a 100 gram)
- Peper, zout, beetje citroensap en olijfolie
- Optioneel: Tuinkers (ook lekker: eventueel alfafa als je dat in huis hebt)
De hoeveelheden kun je natuurlijk aanpassen naar je persoonlijke voorkeuren.
Bereiding:
Een kind kan de was doen. Maak een bedje van sla. Verdeel daar de gesneden groentes en quinoa of rijst op. Leg de hüttenkäse en zalm daar bij, en breng op smaak met peper en een beetje zout. Een beetje citroensap houdt je salade lekker fris. Ook als je de salade niet direct opeet. Maak je salade af met een drupje olijfolie om het geheel wat smeuïger te maken.
Varieertip:
Gebruik in plaats van gerookte plakken zalm eens een gebakken/gegrilde moot zalm.
Houd je niet zo van vis? Deze salade is ook heerlijk met wat gerookte, gegrilde, of gebakken (biologische) kip.
Smaklig måltid!
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
13 november 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –