Deze salade kwamen wij voor het eerst tegen tijdens een citytrip naar Stockholm. We bestelden het bij een schattig cafeetje in het oude centrum van de stad: Chokladkoppen. Vooral een hotspot vanwege de fantastische warme dranken, gebakjes en lekkere broodjes. Je kunt er prima terecht voor alle gebakjes die je zo goed kent van de blauw-gele Zweedse meubelgigant. En zelfs chef-kok Jamie Oliver sloeg Chokladkoppen niet over, hij zipte er aan een beker met warme chocolademelk!
Maar, wij kunnen je verzekeren; deze gezonde maaltijdsalade van hun hand moet je ook écht eens proberen! De Zweedse keuken staat niet voor niets bekend om zijn eenvoud. Dus je hebt het zo gemaakt. En, je kunt hem ook nog eens prima van te voren bereiden.
Ingrediënten (1 persoon):
- 1 bakje hüttenkäse
- Een paar handjes sla naar keuze (bv. slamix met rucola)
- Gerookte plakken zalm (bio) (100 gram)
- Half bakje cherrytomaatjes
- Halve komkommer
- Halve avocado
- Paprikareepjes van een halve paprika
- Quinoa, (zilvervlies)rijst of een mix van bv. zilvervlies rijst + spelt én quinoa (75 a 100 gram)
- Peper, zout, beetje citroensap en olijfolie
- Optioneel: Tuinkers (ook lekker: eventueel alfafa als je dat in huis hebt)
De hoeveelheden kun je natuurlijk aanpassen naar je persoonlijke voorkeuren.
Bereiding:
Een kind kan de was doen. Maak een bedje van sla. Verdeel daar de gesneden groentes en quinoa of rijst op. Leg de hüttenkäse en zalm daar bij, en breng op smaak met peper en een beetje zout. Een beetje citroensap houdt je salade lekker fris. Ook als je de salade niet direct opeet. Maak je salade af met een drupje olijfolie om het geheel wat smeuïger te maken.
Varieertip:
Gebruik in plaats van gerookte plakken zalm eens een gebakken/gegrilde moot zalm.
Houd je niet zo van vis? Deze salade is ook heerlijk met wat gerookte, gegrilde, of gebakken (biologische) kip.
Smaklig måltid!
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
10 november 2015
Viv Health Event
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
6 oktober 2014
Eetdagboek review
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
19 november 2020
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –