Vitamine D is een onderschat stofje. Deze krachtpatser is erg belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Deze vitamine heeft namelijk een sterke antibacteriële en antivirale werking en vernietigt ongewenste indringers in onze cellen. Als ons afweersysteem (lange tijd) niet optimaal functioneert kan dat serieuze ziektes tot gevolg hebben. Daarnaast zorgt deze ‘weerstandbooster’ er voor dat ons lijf kalk en fosfor goed kan opnemen en we dus verzekerd zijn van sterke tanden en botten. Uit diverse onderzoeken blijkt ook dat vitamine D depressie tegengaat. Maar hoe zit dat nu? En waar komt deze vitamine eigenlijk vandaan?
Zonneschijn
Ons lichaam kan vitamine D aanmaken vanuit zonlicht als de zon fel genoeg schijnt. Pas boven zonnekracht 3 wordt er vitamine D in de huid aangemaakt, mits je geen zonnebrandfactor gebruikt. In Nederland is de zonnekracht hoog genoeg in de maanden mei t/m augustus. Er wordt gezegd dat wanneer je eigen schaduw korter is dan jijzelf, je vitamine D aanmaakt. Helaas maken veel mensen (ook in zomer) te weinig vitamine D aan. Dat komt omdat zonnebrandproducten de opname tegenhouden, mensen te weinig buiten zijn of de huid voor het grootste deel bedekken. Mensen met een gekleurde of donkere huid maken minder snel vitamine D aan omdat de vitamine D-synthese in een donkere huid langzamer gaat.
Voeding
Vitamine D vind je o.a. in vlees, volle melkproducten en eieren. Hou er rekening mee dat vlees en melkproducten van dieren die in de wei hebben gestaan en dus gras eten (i.p.v. mais, slachtafval, soja en bietenpulp) veel meer vitamine D bevatten. Vette vis (o.a. haring, zalm, paling en makreel), zeegroenten, zoetwateralgen en shiitake paddenstoelen zijn de rijkste vitamine-D bronnen. Maar dan nog is het onmogelijk om de dagelijkse hoeveelheid uit je eten te halen. Je lijf kan namelijk maar 50% van dit stofje opnemen uit voeding.
Pillen of druppels
Vitamine D-experts raden aan om het hele jaar door vitamine D3 te slikken omdat het zeer moeilijk is om de dagelijkse hoeveelheid uit voeding en de zon te halen. Over de juiste dosering zijn de meningen verdeeld. Zo raadt het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van 10 mcg (400 IE) vitamine D aan. Vitamine D-experts adviseren een dagdosering van 50 mcg (2.000 IE). Met deze dosis kan volgens hen worden voorkomen dat mensen onnodig vroeg aan chronische ziektes gaan lijden.
Advies
Gebruik elke dag, het gehele jaar door, een vitamine D3 supplement binnen deze range: 10 mcg (400 IE) – 50 mcg (2.000 IE). Let bij aanschaf op dat het supplement gemakkelijk is om in te nemen, geen suiker, gluten en conserveringsmiddelen bevat en eventueel geschikt is voor vegetariërs/ veganisten.
Test jezelf
Wil je weten wat je vitamine D-niveau is? Laat dan een bloedtest afnemen via de dokter. Over de gewenste referentiewaarde zijn de meningen ook verdeeld. De vitamine D-experts raden een waarde aan van minimaal 80 nmol/l. De huisarts is vaak al tevreden met 50 nmol/l. Maar dit is echt de ondergrens.
Is een overdosis mogelijk?
Voor een vitamine D overdosis moet je enorm je best doen en dit komt dus bijna niet voor. Slik nooit meer dan 50 mg in een keer. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor je lijf. Lang in de zon zitten kan gelukkig niet voor een teveel aan vitamine D zorgen. Onze huid is een slim fabriekje en regelt de aanmaak van deze zonneschijnvitamine heel erg goed!
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work voor VivOnline
Gerelateerde berichten
26 december 2020
7 tips om te detoxen na de feestdagen
2 januari 2020
Bananen mug cake, uit mijn boek ‘Gezonder met Viv’
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
6 oktober 2014
Eetdagboek review
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
20 juni 2015
Lazy Sushi
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
27 augustus 2018