De glutenvrije challenge leent zich perfect als bewust maker over het bewust met gluten omgaan. En wat werkt dan beter dan iemand met een glutenallergie aan het woord te laten? Barbara (26), weet sinds 5 jaar dat ze coeliakie heeft en eet daarom glutenvrij. Spontane etentjes bij vriendinnen of eten buiten de deur was opeens niet meer zo eenvoudig. Deze blogger woont en werkt in Amsterdam en merkt dagelijks hoe lastig het kan zijn om glutenvrije mogelijkheden te vinden. Gelukkig heeft ze inmiddels een hele hoop leuke plekjes ontdekt waar je heerlijk (en veilig) kunt eten. Door haar achtergrond in de toeristisch sector wilt ze ook de ‘glutenvrije toeristen’ kunnen inspireren, en blogt ze daarom zowel in het Nederlands als in het Engels. Knap! Op haar blog deelt ze alle nieuwe hotspots, recepten en reviewt ze glutenvrije producten. Wij van de redactie vroegen het brein achter GlutenFreeAmsterdam hoe haar eetgewoontes eruit zien:

DSC_0021 zww
Redactie: “Hi Barbara, wat super fijn dat we even met je kunnen zitten. Hoe start jij jouw dag?”

Barbara: “Zelf begin ik mijn dag met een bakje yoghurt, een banaan en de glutenvrije ontbijtgranen. Een tip als handig ontbijtje voor buiten de deur is glutenvrije haver pap. Dit maak je eenvoudig en snel klaar met een beetje kokend water!”

“Heb jij nog goede glutenvrije lunch tips voor ons?”
“Je leest veel over de grote hoeveelheid suiker in glutenvrij brood. Helaas heb ik bijna nooit tijd (en zin) om zelf brood te bakken. Daarom ben ik heel blij met het heerlijke Genius brood dat te koop is bij verschillende lokale supermarkten. Dit is perfect om mee te nemen als lunch naar werk. Het brood valt, in tegenstelling tot het meeste glutenvrije brood, niet uit elkaar. Daarnaast zijn er veel bagelshops met glutenvrije bagels; echt een uitkomst! Bij mijn favoriete hagelshop kun je heerlijk lunchen. Fijne bijkomstigheid: als je vertelt dat je coeliakie hebt doen ze extra voorzichtig.”

“Glutenvrij dineren, hoe pak jij dit aan?”
“Ik ben gek op quiches. Het bladerdeeg maak ik zelf of ik koop een glutenvrije variant. Een van mijn all-time-favorites is de glutenvrije caprese quiches. Hier heb ik een recept van op mijn website staan!”

“Wat vind jij ervan dat glutenvrij eten nu meer gehoor krijgt?”
“De glutenvrije trend is aan de ene kant heel fijn. Veel mensen zonder coeliakie eten glutenvrij waardoor er meer aanbod is en producten betaalbaarder worden. Toch zit er ook een groot nadeel aan: voor mensen met coeliakie is één kruimel al te veel. Restaurants bieden soms ‘’glutenvrij’’ eten aan dat eigenlijk glutenarm is. Zo zijn er veel restaurants die gerechten verkopen als glutenvrij terwijl er haver in zit. Helaas is haver niet altijd veilig voor mensen met coeliakie en kan ik bijvoorbeeld alleen glutenvrije haver eten. Dit blijft lastig. Hierdoor nemen niet alle mensen het probleem even serieus. Zo wordt er weleens gedacht dat je probeert af te vallen, of dat je er wel weer overheen groeit. Helaas is dat niet zo.”

“Spontaan uiteten gaan wordt zo wel lastig! Zit coeliakie jouw sociale leven vaak in de weg?”
“Het blijft moeilijk om je telkens bezwaard te voelen omdat mensen rekening met jou moeten houden. Ik ben bang dat dit nooit went. Gelukkig heb enorm lieve vrienden die altijd rekening met mij houden. Ze weten precies wat ik wel en niet mag en halen van alles in huis. Daar ben ik enorm dankbaar voor. In kom eigenlijk nooit in de verleiding om gluten te willen eten. Voor mij geldt het motto: Nothing tastes as good as gluten-free feels.”

Wil jij meer weten over hoe Barbara met coeliakie leeft? Lees meer op GlutenFreeAmsterdam.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten