De glutenvrije challenge leent zich perfect als bewust maker over het bewust met gluten omgaan. En wat werkt dan beter dan iemand met een glutenallergie aan het woord te laten? Barbara (26), weet sinds 5 jaar dat ze coeliakie heeft en eet daarom glutenvrij. Spontane etentjes bij vriendinnen of eten buiten de deur was opeens niet meer zo eenvoudig. Deze blogger woont en werkt in Amsterdam en merkt dagelijks hoe lastig het kan zijn om glutenvrije mogelijkheden te vinden. Gelukkig heeft ze inmiddels een hele hoop leuke plekjes ontdekt waar je heerlijk (en veilig) kunt eten. Door haar achtergrond in de toeristisch sector wilt ze ook de ‘glutenvrije toeristen’ kunnen inspireren, en blogt ze daarom zowel in het Nederlands als in het Engels. Knap! Op haar blog deelt ze alle nieuwe hotspots, recepten en reviewt ze glutenvrije producten. Wij van de redactie vroegen het brein achter GlutenFreeAmsterdam hoe haar eetgewoontes eruit zien:
Redactie: “Hi Barbara, wat super fijn dat we even met je kunnen zitten. Hoe start jij jouw dag?”
Barbara: “Zelf begin ik mijn dag met een bakje yoghurt, een banaan en de glutenvrije ontbijtgranen. Een tip als handig ontbijtje voor buiten de deur is glutenvrije haver pap. Dit maak je eenvoudig en snel klaar met een beetje kokend water!”
“Heb jij nog goede glutenvrije lunch tips voor ons?”
“Je leest veel over de grote hoeveelheid suiker in glutenvrij brood. Helaas heb ik bijna nooit tijd (en zin) om zelf brood te bakken. Daarom ben ik heel blij met het heerlijke Genius brood dat te koop is bij verschillende lokale supermarkten. Dit is perfect om mee te nemen als lunch naar werk. Het brood valt, in tegenstelling tot het meeste glutenvrije brood, niet uit elkaar. Daarnaast zijn er veel bagelshops met glutenvrije bagels; echt een uitkomst! Bij mijn favoriete hagelshop kun je heerlijk lunchen. Fijne bijkomstigheid: als je vertelt dat je coeliakie hebt doen ze extra voorzichtig.”
“Glutenvrij dineren, hoe pak jij dit aan?”
“Ik ben gek op quiches. Het bladerdeeg maak ik zelf of ik koop een glutenvrije variant. Een van mijn all-time-favorites is de glutenvrije caprese quiches. Hier heb ik een recept van op mijn website staan!”
“Wat vind jij ervan dat glutenvrij eten nu meer gehoor krijgt?”
“De glutenvrije trend is aan de ene kant heel fijn. Veel mensen zonder coeliakie eten glutenvrij waardoor er meer aanbod is en producten betaalbaarder worden. Toch zit er ook een groot nadeel aan: voor mensen met coeliakie is één kruimel al te veel. Restaurants bieden soms ‘’glutenvrij’’ eten aan dat eigenlijk glutenarm is. Zo zijn er veel restaurants die gerechten verkopen als glutenvrij terwijl er haver in zit. Helaas is haver niet altijd veilig voor mensen met coeliakie en kan ik bijvoorbeeld alleen glutenvrije haver eten. Dit blijft lastig. Hierdoor nemen niet alle mensen het probleem even serieus. Zo wordt er weleens gedacht dat je probeert af te vallen, of dat je er wel weer overheen groeit. Helaas is dat niet zo.”
“Spontaan uiteten gaan wordt zo wel lastig! Zit coeliakie jouw sociale leven vaak in de weg?”
“Het blijft moeilijk om je telkens bezwaard te voelen omdat mensen rekening met jou moeten houden. Ik ben bang dat dit nooit went. Gelukkig heb enorm lieve vrienden die altijd rekening met mij houden. Ze weten precies wat ik wel en niet mag en halen van alles in huis. Daar ben ik enorm dankbaar voor. In kom eigenlijk nooit in de verleiding om gluten te willen eten. Voor mij geldt het motto: Nothing tastes as good as gluten-free feels.”
Wil jij meer weten over hoe Barbara met coeliakie leeft? Lees meer op GlutenFreeAmsterdam.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
26 april 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –