Glutenvrije producten moeten wel goed voor je zijn, toch? Fout!

Gezond?

Veel mensen hebben het idee gezond bezig te zijn als ze glutenvrij eten. Daarnaast hopen ze vaak ook nog op gewichtsverlies. Helaas moet ik je dan uit deze droom helpen, want zo simpel is het niet.

Glutenvrije producten

Tegenwoordig bieden veel supermarkten en natuurwinkels hele lijnen glutenvrije producten aan, zoals glutenvrij brood, koekjes, pasta’s, meel, gebak, pizza, wraps, crackers etc (bekende merken zijn Dr. Schar, Céréal & Lieke is vrij). Dit is een goede zaak. Vooral voor mensen met coeliakie. Maar trap niet in de valkuil om zomaar allerlei glutenvrije producten te kopen in de veronderstelling dat dat gezond is voor jouw lichaam!

Nadelen

Helaas zijn de meeste glutenvrije producten vaak erg bewerkt. Ze zitten vol met suiker, verzadigde vetten en kunstmatige toevoegingen. Soms zelfs meer dan in de reguliere producten en bevatten ze juist minder belangrijke voedingsvezels, vitamines en mineralen. Dat is dus alles behalve gezond!

De gluten worden uit het product verwijderd, maar er is verder niets veranderd aan de hoeveelheid vet, calorieën of suiker. Daarnaast zijn ze vaak gemaakt van mais en/of rijstemeel; deze verstoren je bloedsuikerspiegel wat nadelig is voor je gewicht en gezondheid.

Gezonde keuze

Zorg ervoor dat je altijd goed de etiketten leest op de glutenvrije producten. Pas op met de kant-en-klare glutenvrije producten uit de winkel; deze zijn dus niet altijd een goed alternatief. Blijf bewust gezonde keuzes maken. Je wilt bij voorkeur geen bewerkte voedingsmiddelen eten. Het beste is dus om te kiezen voor natuurlijke glutenvrije voedingsmiddelen!

Tekst: Suzanne van Laar

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten