Je kent dat wel. Je bent een heetgebakerd typje en wanneer het niet naar je zin is kunnen er wel eens wat woorden tussen jouw en je partner vallen. Ruzie maken gebeurt regelmatig, en hoeft niet per definitie iets negatiefs te betekenen. Maar waar gaat de meeste ruzie in je relatie nu eigenlijk over en wat kun je ertegen doen? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Waar maken we ruzie over?

  • Communicatie

Met stip op één: (mis)communicatie.

Herhaal afspraken voor elkaar, herinner elkaar aan dingen en check bij elkaar of je de boel goed begrepen hebt.

  • Opruimergernissen

Heeft hij de was nu wéér niet opgeruimd?

Plan vaste opruimdagen in. Hij doet op dinsdag en donderdag de was en ook jij neemt twee dagen voor je rekening. Zo wordt het overzichtelijker wat hij moet doe en wanneer hij het moet doen.

  • Geld

We hebben een klein stukje maand over aan het einde van ons geld. Misschien had hij dat computerspel niet moeten kopen en moet zij eens wat beter haar hand op de knip houden als ze in de stad rondbanjert.

Maak een berekening van je vrije bestedingsgeld en schuif elkaar ‘zakgeld’ toe. 200 euro extra om te besteden voor hem en 200 extra voor haar. Niet de meest ideale oplossing, maar wel goed als je tijdelijk even op de centjes moet letten.

  • Afspraken

Hij zou toch OP TIJD thuis zijn voor het eten? Zouden we iets leuks gaan doen en dan gaat hij wéér met de jongens bier drinken.

Met een planbord is dit zo verholpen. En dan loop jij niet de kans je op een heerlijk avondje samen te verheugen als hij allang met de boys is gaan bieren!

  • Kinderen en opvoeding

Juist, hij geeft makkelijker toe dan jij, dus ondermijnt hij meestal je gezag. Of andersom. Weg consequentie!

Moeilijk om één lijn te trekken, maar als iets van papa niet mag, dan mag het van mama ook niet en andersom. De een zal iets consequenter moeten leren worden dan de ander. Overleg met elkaar dus waar je wel of geen toestemming voor geeft bij de kinderen en check of ze je niet tegen elkaar uitspelen 😉

  • Compromissen sluiten

Jij wilt een dagje actief fietsen en vind dat jullie eigenlijk nog bij je moeder op bezoek moeten, want je hebt haar al zo lang niet gezien, hij wil lekker op de bank een film kijken. Wat nu?

Geef elkaar allebei even de zin. Zo is het ook weer opgelost. Je gaat een uurtje naar je schoonmoeder en daarna nestelen jullie je lekker op de bank met z’n tweetjes.

  • Vakanties

Hij wil een luie strandvakantie, zij een romantische stedentrip. Hoe lossen we dat op?

Moeilijk punt of juist niet. Beide kun je combineren. Of een korte stedentrip in de winter en een luie strandvakantie in de zomer, dat is ook een idee!

  • Koken

Kom je thuis van het werk, moe en geïrriteerd en ontdek je dat meneer met een biertje op de bank zit en nog niet begonnen is met koken/of de verkeerde ingrediënten heeft gehaald. Oftewel.. jij zit al aan je kookpunt!

Maak een afspraak wie wanneer kookt en vaak is de beste oplossing: wie het eerst thuis is begint met koken!

Oorzaak of gevolg?

Hebben jullie bij het minste of geringste ruzie? Of blijf je geïrriteerd en heetgebakerd? Ga dan eens bij jezelf na of je niet oververmoeid of gestrest bent. Ook voeding kan een probleem zijn. Veel vrouwen hebben baat bij op tijd en regelmatig eten. Of misschien ben je ergens allergisch voor zonder dat je het weet, wat jouw humeur regelmatig onbewust kan beïnvloeden en je dus sneller geïrriteerd raakt. En ga daarnaast eens na of je niet tegen bepaalde e-nummers kan, teveel suiker kan ook het probleem zijn. Tot slot kan ook een glutenallergie heel veel invloed op je dagelijkse humeur hebben.

 

Tekst: Renée Beers voor VivOnline.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten