Eiwitten zijn één van de macronutriënten die zorgen voor energie voor ons lichaam. Ze bevatten aminozuren die belangrijke bouwstenen voor ons lichaam zijn.

Ons lichaam kan zelf 11 aminozuren aanmaken en de andere 9 moeten we binnenkrijgen uit onze voeding. Daarnaast helpt een voedingspatroon met voldoende eiwit ons op een gezond gewicht te blijven. Dit komt doordat eiwit goed verzadigd wordt en belangrijk is om het spierweefsel in stand te houden.

Het is erg belangrijk voor ons lichaam, maar hoe weet je dat je onvoldoende eiwitten binnenkrijgt? Hieronder staan 7 tekenen, maar onthoud dat deze onderstaande tekenen ook een andere oorzaak kunnen hebben.

Wat te doen als je denkt dat je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt?

 1. Cravings: Wanneer je last hebt van cravings kan dit het gevolg zijn van een eetpatroon die hoog is in koolhydraten en suikers en laag is in eiwitten. Eiwitten houden de pieken en dalen in onze bloedsuikerspiegel in balans.
 2. Spier- en gewrichtspijn: Zoals eerder gezegd is eiwit belangrijk voor het in stand houden van spierweefsel. Als je last hebt van je spieren of gewrichten kan het zo zijn dat je lichaam hier te weinig van binnenkrijgt om deze op te bouwen of in stand te houden. Wanneer je eiwitten binnenkrijgt, zal je lichaam eerst eiwitten gebruiken voor energie en vervolgens voor de spieren.
 3. Langzaam herstel: We hebben voldoende eiwit nodig om te genezen of herstellen van een blessure of wondje. Voor het maken van nieuwe cellen, weefsel of huid zijn eiwitten erg belangrijk.
 4. Huid, haar en nagels: Misschien sta je hier niet zo bij stil, maar dun haar, haaruitval, een schilferende huid en nagels kunnen tekenen zijn van het niet genoeg binnenkrijgen van eiwitten.
 5. Vochtretentie: Eiwitten spelen een rol bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Vochtophoping (oedeem) kan het gevolg zijn van het binnenkrijgen van te weinig eiwitten.
 6. Regelmatig ziek: Wanneer je regelmatig ziek bent, werkt je immuunsysteem minder goed en immuuncellen worden gemaakt van eiwitten.
 7. Energie: Minder energie, minder mentale energie kunnen gerelateerd worden aan schommelde bloedsuikers en gebrek aan voldoende eiwitten.

Wat te doen als je het denkt te hebben of wilt voorkomen?

 1. Als je veel bewerkte voedingsmiddelen en koolhydraten en suikers binnenkrijgt, probeer die voor een deel te vervangen met vlees, vis, eieren, fruit en groenten. Er zitten eiwitten in zowel plantaardige als dierlijke producten.
 2. Als je vegan eet, eet genoeg eiwitten uit bijvoorbeeld: soja, bonen, noten, zaden en groenten.
 3. Als je niet van eiwitproducten houdt of ze niet wilt eten, gebruik een eiwitpoeder gemaakt van soja, eieren of rijst.
 4. Als je denkt dat je een laag maagzuurgehalte hebt, kijk met een professional voor een supplement.
 5. Als je veel stress hebt, probeer rust te vinden door te mediteren of yoga-lessen te volgen. Don’t stress!

Maar, lucky us, eiwitten zijn genoeg beschikbaar in veel verschillende vormen. Er zijn heel veel manieren om voldoende eiwitten te krijgen! Kijk ook eens of je genoeg gezonde vetten binnenkrijgt. Dit kan je inschatten aan de hand van de informatie in dit artikel.

Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten