Als je onregelmatige werktijden draait, kan het soms lastig zijn om daarbij een gezond leven te leiden. Het is belangrijk om gezond te eten, goed te slapen, genoeg te bewegen en daarnaast ook een beetje te ontspannen. Hoe doe je dat? Lees hieronder onze tips!

Gezond eten

Een gezond eetpatroon volgen is lastig als je onregelmatige diensten draait. Het is wel belangrijk om gezond te eten om gezondheidsproblemen te voorkomen.

  • Probeer altijd eten van thuis mee te nemen. Zo heb je altijd iets gezonds mee wat je op ieder moment kunt pakken. Het weerstaat ook de verleiding voor ongezonde en snelle snacks in de automaten of onderweg.
  • Vermijd zoveel mogelijk suiker rijke voeding. Suiker geeft voor even een boost aan je energie. Maar als je bloedsuiker weer daalt, wordt je er moe, hongerig en lusteloos van.
  • Eet vlak voor je dienst wat, ook al heb je misschien niet zoveel honger. Start je dienst goed met een gezonde maaltijd.
  • Drink voldoende water voor een goede vochtbalans en productiviteit. Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt. Deze kun je steeds opnieuw vullen. Koffie geeft even een boost aan je energie, maar veel koppen koffie kunnen zorgen voor stoornissen in het slaapritme.

Goed slapen

Onregelmatige werktijden kunnen je slaapritme verstoren. Je biologische klok is dan even flink in de war. Een gevolg hiervan is, is de kans krijgen op een slaaptekort. En slaaptekort kan weer zorgen voor gezondheidsproblemen.

  • Vermijd zware maaltijden, cafeïne en alcohol voordat je gaat slapen. Hierdoor zorg je ervoor dat de kwaliteit van slaap goed is.
  • Slaap nog even voordat je de nachtdienst in gaat. Ga op tijd naar bed als je opgeroepen kan worden of vroeg in de ochtend moet beginnen.
  • Zorg tijdens je slaap voor verduistering en rust om je heen. Hierdoor val je eerder in slaap en creëer je een beter slaapritme.

Genoeg beweging

Voldoende beweging is belangrijk en werkt ontspannend. Als je onregelmatige werktijden hebt, is het lastig om op vaste tijden te sporten en afspraken te maken.

  • Neem een flexibel abonnement in de sportschool of bij een andere sportclub. Je hebt je niet persé vaste dagen of tijden dat je moet sporten. Je kunt gaan op de momenten dat het jou uitkomt.
  • Kies een individuele sport, zoals wandelen, joggen of yoga. Spreek met jezelf af hoe vaak je wil bewegen in de week en plan deze momenten in wanneer het jou uitkomt.
  • Maak tijdens je dienst indien het uitkomt een wandelingetje of ommetje. Zo zorg je voor wat beweging tijdens je diensten.

Ontspanning

Naast je werk zijn er waarschijnlijk nog veel andere dingen die je moet doen. Je werkt dus eerst voordat je echt aan het werk gaat. Het is belangrijk om juist bij onregelmatige diensten te zorgen voor rustmomenten. Dat kan op verschillende manieren en is voor iedereen anders. Denk aan: sporten, koken, bakken, lezen, in bad zitten, afspreken met familie en vrienden of ontspanningsoefeningen doen.

Iedereen moet voor zichzelf een routine vinden in gezond eten, goed slapen, voldoende beweging en ontspanning bij onregelmatige werktijden. Soms heeft dat even tijd nodig om deze balans te vinden. Een gezonde levensstijl zorgt voor een gezond lichaam, geest en geeft energie om een goede dienst te draaien.

Wil je meer lezen over gezond leven en eten tijdens je werk? Lees dan dit artikel over bewegen op je werk. Of dit artikel over een gezonde broodtrommel vind je misschien ook interessant.

Tekst: Tisha den Otter

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten