Met een bijnieruitputting is niet alleen je hormonale system uit balans, maar heb je vaak ook tekorten aan belangrijke vitamines en mineralen. Naast het op tijd herkennen van een bijnieruitputting, is een gezonde(re) leefstijl heel belangrijk voor een optimaal herstel. Je bijnieren hebben veel voedingstoffen nodig om goed te kunnen functioneren, maar wellicht is Vitamine C wel de belangrijkste van allemaal. De productie van bijnierhormonen zijn afhankelijk van voldoende Vitamine C. Met name in tijden van stress neemt je vitamine C behoefte alleen maar toe.

Genoeg groente eten tegen bijnieruitputting

Het eten van groenten is een hele simpele manier om voldoende juiste vitamines en mineralen binnen te krijgen. Wij op de redactie zijn gelukkig gek op bijna álle groenten, maar hebben deze week speciaal een groenten-recept dat extra veel vitamine C bevat, met als belangrijkste ingrediënten: Rode paprika, Broccoli en Boerenkool. Helemaal niet moeilijk om te maken, lekker kleurrijk, en oh zo gezond. Extra fijn is dat paprika en broccoli ook nog een groenten van dit seizoen zijn: ze zijn deze maand volop verkrijgbaar, en ze smaken ook nog eens een stuk lekkerder in deze periode!

Snijplank
Broccoli met boerenkool en rode paprika

Bereiding

  • Stap 1:
    Snijd de tenen knoflook fijn en fruit ze in een flinke hapjespan in olijfolie.
  • Stap 2:
    Doe er 1 gesnipperde rode paprika bij en 1 stronk broccoli in kleine roosjes gesneden. Laat dit op zacht vuur even goed garen tot de roosjes bijna beetgaar zijn.
  • Stap 3:
    Roerbak er 200 gram boerenkool doorheen.
  • Stap 4:
    Voeg 2 eetlepels limoensap toe en zout, peper en kurkuma naar smaak. Laat dit nogmaals een paar minuten garen.

Tip!

Serveer voor een complete maaltijd dit gerecht bijvoorbeeld met een biologisch stukje zalm (Omega-3 in zalm is bovendien een goede ondersteuning om de werkdruk voor je bijnieren te verminderen!)

Ingredienten

  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 stronk broccoli
  • 200 gram boerenkool
  • 2 eetlepels limoensap
  • zout
  • peper
  • kurkuma
  • olijfolie

Bron: voedselzandloper