Ben jij bewust van de geneeskracht van boerenkool? Het gewas zit vol vitaminen en mineralen dat het de status als Superfood krijgt. Sinds topkoks de groente gebruiken voor de meest uiteenlopende culinaire gerechten stijgt de populariteit tot ongekende hoogte. Drie redenen waarom iedereen regelmatig boerenkool zou moeten eten!

Extreem hoge vitaminewaarden

De voedingswaarden van vitaminen in boerenkool is ongekend hoog. Zo hoog dat het zelfs de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid overtreft. Gelukkig kan dat geen kwaad, zeker niet in tijden dat jouw immuunsysteem wel een boost kan gebruiken. 250 gram boerenkool is goed voor 2600% van de ADH voor vitamine K, 700% van de ADH voor vitamine A en 180% voor vitamine C. Dat klinkt goed!

Meer vitamine C dan in een sinaasappel

De hoeveelheid vitamine C in hetzelfde gewicht boerenkool is vele malen groter dan de vitamine C in bijvoorbeeld een sinaasappel. Wanneer we een griepje of verkoudheid voelen aankomen is het toedienen van extra vitamine C een absolute must. Je immuunsysteem wordt getriggerd en de kans dat een verkoudheid doorzet wordt kleiner. Daarbij zorgt vitamine C voor een energiek lijf en daar worden we blij van! Naast vitamine C bevat boerenkool ook veel vitamine E en bijna alle vitamine B soorten.

Een scala aan mineralen

Naast de vele vitamines die boerenkool kent bevat het ook een scala aan mineralen. Denk hierbij aan mangaan, koper en kalium. Mangaan is een belangrijk mineraal bij de stofwisseling. De schilklier heeft namelijk voldoende mangaan nodig om hormonen te kunnen produceren die belangrijk zijn voor je vertering. Koper is een essentieel mineraal voor de opname van ijzer. Het mineraal kalium is essentieel bij de balans voor de PH-waarde van je lichaam. Met name voor sporters is het belangrijk voldoende kalium binnen te krijgen voor het herstel van je spieren.

 

 

Tekst: Noeska Pak
Bron: Mens en Gezondheid 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten