Soms heb je van die periodes dat het even niet zo lekker gaat. Maar waar ligt dat nou aan? We worden overal door geprikkeld: onze smartphone, tv, social media, werk, relaties. Niet gek dat we daar af en toe behoorlijk gefrustreerd van worden. Hier volgen vijf tips om even goed te ontprikkelen.

  1. Stop met mensen/relaties die energie zuigen.

In je omgeving heb je altijd mensen die energie zuigen. Zulke mensen zijn niet geïnteresseerd in hoe het met jou gaat of willen niet gezellig kletsen, maar storten hun ‘emmer’ over jou uit. Ze klagen over alles wat hun dwars zit. Onbewust nemen ze jou mee in hun negatieve spiraal. Om beter in je vel te kunnen zitten, is het dus beter om hiermee te stoppen. Of dit nu je buurvrouw is, een kennis of een vriendin of je partner.

  1. Laat je smartphone zo nu en dan even uit.

Door de komst van de smartphone is er veel veranderd. Mensen worden continu geprikkeld en krijgen het gevoel overal op te moeten reageren. Als je hierdoor vaak gefrustreerd raakt is het beter om eens te proberen je smartphone een weekend/avond/dag uit te laten. Ga lekker in bad, verwen je zelf met een stukje kaas en lekker wijntje, maar laat die smartphone eens een poosje links liggen.

  1. Zoek een alternatief voor televisie/social media.

Ook door tv kun je onbedoeld veel negatieve prikkels opvangen. Of het nu weer komt door een slecht nieuwsbericht of al die oorlogsberichten. Soms heb je er gewoon even genoeg van. Laat de tv eens een avondje helemaal uit en lees een goed boek. Of ga met je partner een spelletje aan tafel doen of masseer elkaar, nodig vrienden uit voor een ouderwetse spelletjesavond of gourmetten, organiseer een workshop of maak een flinke avondwandeling. Supergezellig en goed om je verstand mee op nul te zetten.

  1. Stress op het werk? Wees open!

Stress op je werk kan heel vervelend zijn. Een goed begin is altijd om hierover open te zijn. Vertel je werkgever of een aardige collega dat je op dit moment niet lekker in je vel zit. Grote kans dat je ervaringen kunt delen, want misschien maakt je collega op dit moment wel hetzelfde mee. Nodig eens een collega uit om een borrel na het werk te gaan doen of samen te lunchen, ook dit helpt de stress op de werkvloer te verminderen.

  1. Gezinsstress? Plan een moment voor jezelf in!

Iedereen kent dat wel. Een drukke baan en een druk gezin. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Ligt het aan de taakverdeling van jou en je partner? Spreek dan eens af dat een ieder een moment voor zichzelf kiest waarop jij of je partner het even overneemt. Moeilijk met een druk gezin, maar wel haalbaar wanneer je dit in kunt plannen. Het geeft je rust en jij kunt even ontprikkelen, je kunt naar dit moment uitkijken. Een ochtendje sauna, een goed boek of gewoon even met een vriendin op stap.

Tekst: Renée Beers voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten