Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
13 oktober 2018
Sushi omelet
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
25 juni 2015
Eivissa Food
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
20 augustus 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –