Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
30 april 2014
ONE event!
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
4 oktober 2017
Help mij water drinken
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
16 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –