Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
21 januari 2016
Get fit with HIIT
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
2 juli 2014
Aan het infuus
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
29 december 2021
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –
Miriam Van Gemert –
Helemaal prima!