Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
24 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –