Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
12 januari 2020
Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
28 mei 2014
Bloemkool pizza
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
14 juli 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –