Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerde berichten
28 oktober 2018
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
25 juni 2015
Eivissa Food
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
9 juni 2016
Rode linzensoep
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
12 december 2014
15 foods voor 2015
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
24 augustus 2020
PCOS? Dit doe je eraan!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
23 februari 2016
Hongergevoel?
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
12 september 2017
Recept: good for the brains food
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
9 september 2018