Zie je ook zoveel food termen voorbij komen en zie je door de bomen het bos niet meer? We snappen dit maar al te goed. Hierbij wat meer uitleg over het verschil tussen koolhydraten, gluten en tarwe.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten. Samen met eiwitten (proteïnen) en vetten. Koolhydraten leveren energie en zijn belangrijk voor een goede hersenfunctie en voldoende rode bloedcellen. Daarom is het niet verstandig koolhydraten helemaal te skippen. Kies voor vezelrijke en zogenaamde trage koolhydraten. Denk aan zoete aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groente en peulvruchten (bonen, erwten en linzen). Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer op normale waarde te krijgen.
Insuline
Als er teveel insuline aangemaakt wordt, werkt dit stofje langer door dan nodig. Als gevolg krijg je een bloedsuikerdip waardoor je je moe voelt en behoefte krijgt aan meer eten. Met name aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Om dit te verwerken is weer insuline nodig en zo beland je in een vicieuze cirkel. In het ergste geval worden je cellen insulineresistent, de voorloper van suikerziekte. Tevens is insuline verantwoordelijk voor vetopslag op met name de buik.
Gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen (zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, kamut, teff, rijst, mais, haver) en graanproducten. Als je kijkt naar de 3 macronutriënten, zijn granen een koolhydraatbron. Per graansoort verschilt het hoeveel gluten het bevat. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten en bij bijvoorbeeld spelt is dit een stuk minder. Vandaar dat veel mensen speltproducten beter kunnen verteren, maar ook spelt bevat dus gluten en is niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Niet-granen, zoals quinoa, wilde rijst, amarant, boekweit, sojabonen en zonnebloempitten, bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten ook geen gluten.
Allergie
Gluten bestaan uit twee groepen eiwitten; de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van gluten kan aanleiding geven tot een intolerantie of allergie. De granen teff, rijst, mais en haver bevatten weinig tot geen gliadines, waardoor mensen met een glutenintolerantie of –allergie deze granen vaak zonder problemen kunnen eten. Niet glutenvrij dus, wel gliadinevrij, en daar gaat het om.
Darmen
Gluten beschadigen het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Ongewenste stoffen komen in de bloedbaan terecht wat intoleranties of allergieën veroorzaakt. Zeker mensen met darmproblemen (en hierop volgende klachten als (huid)ontstekingen en moeheid) als candida, een leaky gut of Coeliakie doen er goed aan glutenvrij te gaan.
Tarwe
Tarwe is dus een van de vele graansoorten die gluten bevat. Een tarweallergie is echter iets anders dan een glutenallergie. Naast gluten bevat tarwe veel andere stoffen waar je op kunt reageren en de grote hoeveelheid gluten in tarwe maakt dit graan lastig verteerbaar. Mocht je darm- of huidklachten hebben, probeer eerst eens over te stappen op andere graansoorten. Het kan goed zijn dat dit je klachten al een stuk vermindert.
Tekst: Evelien Blom voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
18 augustus 2015
Slanke salade
17 december 2015
Strakke benen en billen?
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
21 december 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –