Zie je ook zoveel food termen voorbij komen en zie je door de bomen het bos niet meer? We snappen dit maar al te goed. Hierbij wat meer uitleg over het verschil tussen koolhydraten, gluten en tarwe.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten. Samen met eiwitten (proteïnen) en vetten. Koolhydraten leveren energie en zijn belangrijk voor een goede hersenfunctie en voldoende rode bloedcellen. Daarom is het niet verstandig koolhydraten helemaal te skippen. Kies voor vezelrijke en zogenaamde trage koolhydraten. Denk aan zoete aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groente en peulvruchten (bonen, erwten en linzen). Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer op normale waarde te krijgen.
Insuline
Als er teveel insuline aangemaakt wordt, werkt dit stofje langer door dan nodig. Als gevolg krijg je een bloedsuikerdip waardoor je je moe voelt en behoefte krijgt aan meer eten. Met name aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Om dit te verwerken is weer insuline nodig en zo beland je in een vicieuze cirkel. In het ergste geval worden je cellen insulineresistent, de voorloper van suikerziekte. Tevens is insuline verantwoordelijk voor vetopslag op met name de buik.
Gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen (zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, kamut, teff, rijst, mais, haver) en graanproducten. Als je kijkt naar de 3 macronutriënten, zijn granen een koolhydraatbron. Per graansoort verschilt het hoeveel gluten het bevat. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten en bij bijvoorbeeld spelt is dit een stuk minder. Vandaar dat veel mensen speltproducten beter kunnen verteren, maar ook spelt bevat dus gluten en is niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Niet-granen, zoals quinoa, wilde rijst, amarant, boekweit, sojabonen en zonnebloempitten, bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten ook geen gluten.
Allergie
Gluten bestaan uit twee groepen eiwitten; de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van gluten kan aanleiding geven tot een intolerantie of allergie. De granen teff, rijst, mais en haver bevatten weinig tot geen gliadines, waardoor mensen met een glutenintolerantie of –allergie deze granen vaak zonder problemen kunnen eten. Niet glutenvrij dus, wel gliadinevrij, en daar gaat het om.
Darmen
Gluten beschadigen het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Ongewenste stoffen komen in de bloedbaan terecht wat intoleranties of allergieën veroorzaakt. Zeker mensen met darmproblemen (en hierop volgende klachten als (huid)ontstekingen en moeheid) als candida, een leaky gut of Coeliakie doen er goed aan glutenvrij te gaan.
Tarwe
Tarwe is dus een van de vele graansoorten die gluten bevat. Een tarweallergie is echter iets anders dan een glutenallergie. Naast gluten bevat tarwe veel andere stoffen waar je op kunt reageren en de grote hoeveelheid gluten in tarwe maakt dit graan lastig verteerbaar. Mocht je darm- of huidklachten hebben, probeer eerst eens over te stappen op andere graansoorten. Het kan goed zijn dat dit je klachten al een stuk vermindert.
Tekst: Evelien Blom voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
12 december 2014
15 foods voor 2015
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
16 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –