Zie je ook zoveel food termen voorbij komen en zie je door de bomen het bos niet meer? We snappen dit maar al te goed. Hierbij wat meer uitleg over het verschil tussen koolhydraten, gluten en tarwe.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten. Samen met eiwitten (proteïnen) en vetten. Koolhydraten leveren energie en zijn belangrijk voor een goede hersenfunctie en voldoende rode bloedcellen. Daarom is het niet verstandig koolhydraten helemaal te skippen. Kies voor vezelrijke en zogenaamde trage koolhydraten. Denk aan zoete aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groente en peulvruchten (bonen, erwten en linzen). Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer op normale waarde te krijgen.
Insuline
Als er teveel insuline aangemaakt wordt, werkt dit stofje langer door dan nodig. Als gevolg krijg je een bloedsuikerdip waardoor je je moe voelt en behoefte krijgt aan meer eten. Met name aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Om dit te verwerken is weer insuline nodig en zo beland je in een vicieuze cirkel. In het ergste geval worden je cellen insulineresistent, de voorloper van suikerziekte. Tevens is insuline verantwoordelijk voor vetopslag op met name de buik.
Gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen (zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, kamut, teff, rijst, mais, haver) en graanproducten. Als je kijkt naar de 3 macronutriënten, zijn granen een koolhydraatbron. Per graansoort verschilt het hoeveel gluten het bevat. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten en bij bijvoorbeeld spelt is dit een stuk minder. Vandaar dat veel mensen speltproducten beter kunnen verteren, maar ook spelt bevat dus gluten en is niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Niet-granen, zoals quinoa, wilde rijst, amarant, boekweit, sojabonen en zonnebloempitten, bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten ook geen gluten.
Allergie
Gluten bestaan uit twee groepen eiwitten; de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van gluten kan aanleiding geven tot een intolerantie of allergie. De granen teff, rijst, mais en haver bevatten weinig tot geen gliadines, waardoor mensen met een glutenintolerantie of –allergie deze granen vaak zonder problemen kunnen eten. Niet glutenvrij dus, wel gliadinevrij, en daar gaat het om.
Darmen
Gluten beschadigen het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Ongewenste stoffen komen in de bloedbaan terecht wat intoleranties of allergieën veroorzaakt. Zeker mensen met darmproblemen (en hierop volgende klachten als (huid)ontstekingen en moeheid) als candida, een leaky gut of Coeliakie doen er goed aan glutenvrij te gaan.
Tarwe
Tarwe is dus een van de vele graansoorten die gluten bevat. Een tarweallergie is echter iets anders dan een glutenallergie. Naast gluten bevat tarwe veel andere stoffen waar je op kunt reageren en de grote hoeveelheid gluten in tarwe maakt dit graan lastig verteerbaar. Mocht je darm- of huidklachten hebben, probeer eerst eens over te stappen op andere graansoorten. Het kan goed zijn dat dit je klachten al een stuk vermindert.
Tekst: Evelien Blom voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
11 december 2014
Sporttrends 2015
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
13 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –