Zie je ook zoveel food termen voorbij komen en zie je door de bomen het bos niet meer? We snappen dit maar al te goed. Hierbij wat meer uitleg over het verschil tussen koolhydraten, gluten en tarwe.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten. Samen met eiwitten (proteïnen) en vetten. Koolhydraten leveren energie en zijn belangrijk voor een goede hersenfunctie en voldoende rode bloedcellen. Daarom is het niet verstandig koolhydraten helemaal te skippen. Kies voor vezelrijke en zogenaamde trage koolhydraten. Denk aan zoete aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groente en peulvruchten (bonen, erwten en linzen). Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer op normale waarde te krijgen.
Insuline
Als er teveel insuline aangemaakt wordt, werkt dit stofje langer door dan nodig. Als gevolg krijg je een bloedsuikerdip waardoor je je moe voelt en behoefte krijgt aan meer eten. Met name aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Om dit te verwerken is weer insuline nodig en zo beland je in een vicieuze cirkel. In het ergste geval worden je cellen insulineresistent, de voorloper van suikerziekte. Tevens is insuline verantwoordelijk voor vetopslag op met name de buik.
Gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen (zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, kamut, teff, rijst, mais, haver) en graanproducten. Als je kijkt naar de 3 macronutriënten, zijn granen een koolhydraatbron. Per graansoort verschilt het hoeveel gluten het bevat. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten en bij bijvoorbeeld spelt is dit een stuk minder. Vandaar dat veel mensen speltproducten beter kunnen verteren, maar ook spelt bevat dus gluten en is niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Niet-granen, zoals quinoa, wilde rijst, amarant, boekweit, sojabonen en zonnebloempitten, bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten ook geen gluten.
Allergie
Gluten bestaan uit twee groepen eiwitten; de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van gluten kan aanleiding geven tot een intolerantie of allergie. De granen teff, rijst, mais en haver bevatten weinig tot geen gliadines, waardoor mensen met een glutenintolerantie of –allergie deze granen vaak zonder problemen kunnen eten. Niet glutenvrij dus, wel gliadinevrij, en daar gaat het om.
Darmen
Gluten beschadigen het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Ongewenste stoffen komen in de bloedbaan terecht wat intoleranties of allergieën veroorzaakt. Zeker mensen met darmproblemen (en hierop volgende klachten als (huid)ontstekingen en moeheid) als candida, een leaky gut of Coeliakie doen er goed aan glutenvrij te gaan.
Tarwe
Tarwe is dus een van de vele graansoorten die gluten bevat. Een tarweallergie is echter iets anders dan een glutenallergie. Naast gluten bevat tarwe veel andere stoffen waar je op kunt reageren en de grote hoeveelheid gluten in tarwe maakt dit graan lastig verteerbaar. Mocht je darm- of huidklachten hebben, probeer eerst eens over te stappen op andere graansoorten. Het kan goed zijn dat dit je klachten al een stuk vermindert.
Tekst: Evelien Blom voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
8 mei 2014
Mom in shape
25 juli 2015
Voeding met Viv
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
4 december 2014
Foodtrends 2015
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
28 april 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –