Zie je ook zoveel food termen voorbij komen en zie je door de bomen het bos niet meer? We snappen dit maar al te goed. Hierbij wat meer uitleg over het verschil tussen koolhydraten, gluten en tarwe.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten. Samen met eiwitten (proteïnen) en vetten. Koolhydraten leveren energie en zijn belangrijk voor een goede hersenfunctie en voldoende rode bloedcellen. Daarom is het niet verstandig koolhydraten helemaal te skippen. Kies voor vezelrijke en zogenaamde trage koolhydraten. Denk aan zoete aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groente en peulvruchten (bonen, erwten en linzen). Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer op normale waarde te krijgen.
Insuline
Als er teveel insuline aangemaakt wordt, werkt dit stofje langer door dan nodig. Als gevolg krijg je een bloedsuikerdip waardoor je je moe voelt en behoefte krijgt aan meer eten. Met name aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Om dit te verwerken is weer insuline nodig en zo beland je in een vicieuze cirkel. In het ergste geval worden je cellen insulineresistent, de voorloper van suikerziekte. Tevens is insuline verantwoordelijk voor vetopslag op met name de buik.
Gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen (zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, kamut, teff, rijst, mais, haver) en graanproducten. Als je kijkt naar de 3 macronutriënten, zijn granen een koolhydraatbron. Per graansoort verschilt het hoeveel gluten het bevat. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten en bij bijvoorbeeld spelt is dit een stuk minder. Vandaar dat veel mensen speltproducten beter kunnen verteren, maar ook spelt bevat dus gluten en is niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Niet-granen, zoals quinoa, wilde rijst, amarant, boekweit, sojabonen en zonnebloempitten, bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten ook geen gluten.
Allergie
Gluten bestaan uit twee groepen eiwitten; de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van gluten kan aanleiding geven tot een intolerantie of allergie. De granen teff, rijst, mais en haver bevatten weinig tot geen gliadines, waardoor mensen met een glutenintolerantie of –allergie deze granen vaak zonder problemen kunnen eten. Niet glutenvrij dus, wel gliadinevrij, en daar gaat het om.
Darmen
Gluten beschadigen het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Ongewenste stoffen komen in de bloedbaan terecht wat intoleranties of allergieën veroorzaakt. Zeker mensen met darmproblemen (en hierop volgende klachten als (huid)ontstekingen en moeheid) als candida, een leaky gut of Coeliakie doen er goed aan glutenvrij te gaan.
Tarwe
Tarwe is dus een van de vele graansoorten die gluten bevat. Een tarweallergie is echter iets anders dan een glutenallergie. Naast gluten bevat tarwe veel andere stoffen waar je op kunt reageren en de grote hoeveelheid gluten in tarwe maakt dit graan lastig verteerbaar. Mocht je darm- of huidklachten hebben, probeer eerst eens over te stappen op andere graansoorten. Het kan goed zijn dat dit je klachten al een stuk vermindert.
Tekst: Evelien Blom voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
1 april 2015
Saoto soep
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
27 januari 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –