Zie je ook zoveel food termen voorbij komen en zie je door de bomen het bos niet meer? We snappen dit maar al te goed. Hierbij wat meer uitleg over het verschil tussen koolhydraten, gluten en tarwe.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten. Samen met eiwitten (proteïnen) en vetten. Koolhydraten leveren energie en zijn belangrijk voor een goede hersenfunctie en voldoende rode bloedcellen. Daarom is het niet verstandig koolhydraten helemaal te skippen. Kies voor vezelrijke en zogenaamde trage koolhydraten. Denk aan zoete aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groente en peulvruchten (bonen, erwten en linzen). Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer op normale waarde te krijgen.
Insuline
Als er teveel insuline aangemaakt wordt, werkt dit stofje langer door dan nodig. Als gevolg krijg je een bloedsuikerdip waardoor je je moe voelt en behoefte krijgt aan meer eten. Met name aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Om dit te verwerken is weer insuline nodig en zo beland je in een vicieuze cirkel. In het ergste geval worden je cellen insulineresistent, de voorloper van suikerziekte. Tevens is insuline verantwoordelijk voor vetopslag op met name de buik.
Gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen (zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, kamut, teff, rijst, mais, haver) en graanproducten. Als je kijkt naar de 3 macronutriënten, zijn granen een koolhydraatbron. Per graansoort verschilt het hoeveel gluten het bevat. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten en bij bijvoorbeeld spelt is dit een stuk minder. Vandaar dat veel mensen speltproducten beter kunnen verteren, maar ook spelt bevat dus gluten en is niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Niet-granen, zoals quinoa, wilde rijst, amarant, boekweit, sojabonen en zonnebloempitten, bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten ook geen gluten.
Allergie
Gluten bestaan uit twee groepen eiwitten; de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van gluten kan aanleiding geven tot een intolerantie of allergie. De granen teff, rijst, mais en haver bevatten weinig tot geen gliadines, waardoor mensen met een glutenintolerantie of –allergie deze granen vaak zonder problemen kunnen eten. Niet glutenvrij dus, wel gliadinevrij, en daar gaat het om.
Darmen
Gluten beschadigen het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Ongewenste stoffen komen in de bloedbaan terecht wat intoleranties of allergieën veroorzaakt. Zeker mensen met darmproblemen (en hierop volgende klachten als (huid)ontstekingen en moeheid) als candida, een leaky gut of Coeliakie doen er goed aan glutenvrij te gaan.
Tarwe
Tarwe is dus een van de vele graansoorten die gluten bevat. Een tarweallergie is echter iets anders dan een glutenallergie. Naast gluten bevat tarwe veel andere stoffen waar je op kunt reageren en de grote hoeveelheid gluten in tarwe maakt dit graan lastig verteerbaar. Mocht je darm- of huidklachten hebben, probeer eerst eens over te stappen op andere graansoorten. Het kan goed zijn dat dit je klachten al een stuk vermindert.
Tekst: Evelien Blom voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
22 mei 2015
Smaak en kleuren
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
2 juli 2014
Aan het infuus
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
22 augustus 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –