Zie je ook zoveel food termen voorbij komen en zie je door de bomen het bos niet meer? We snappen dit maar al te goed. Hierbij wat meer uitleg over het verschil tussen koolhydraten, gluten en tarwe.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten. Samen met eiwitten (proteïnen) en vetten. Koolhydraten leveren energie en zijn belangrijk voor een goede hersenfunctie en voldoende rode bloedcellen. Daarom is het niet verstandig koolhydraten helemaal te skippen. Kies voor vezelrijke en zogenaamde trage koolhydraten. Denk aan zoete aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groente en peulvruchten (bonen, erwten en linzen). Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer op normale waarde te krijgen.
Insuline
Als er teveel insuline aangemaakt wordt, werkt dit stofje langer door dan nodig. Als gevolg krijg je een bloedsuikerdip waardoor je je moe voelt en behoefte krijgt aan meer eten. Met name aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Om dit te verwerken is weer insuline nodig en zo beland je in een vicieuze cirkel. In het ergste geval worden je cellen insulineresistent, de voorloper van suikerziekte. Tevens is insuline verantwoordelijk voor vetopslag op met name de buik.
Gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen (zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, kamut, teff, rijst, mais, haver) en graanproducten. Als je kijkt naar de 3 macronutriënten, zijn granen een koolhydraatbron. Per graansoort verschilt het hoeveel gluten het bevat. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten en bij bijvoorbeeld spelt is dit een stuk minder. Vandaar dat veel mensen speltproducten beter kunnen verteren, maar ook spelt bevat dus gluten en is niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Niet-granen, zoals quinoa, wilde rijst, amarant, boekweit, sojabonen en zonnebloempitten, bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten ook geen gluten.
Allergie
Gluten bestaan uit twee groepen eiwitten; de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van gluten kan aanleiding geven tot een intolerantie of allergie. De granen teff, rijst, mais en haver bevatten weinig tot geen gliadines, waardoor mensen met een glutenintolerantie of –allergie deze granen vaak zonder problemen kunnen eten. Niet glutenvrij dus, wel gliadinevrij, en daar gaat het om.
Darmen
Gluten beschadigen het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Ongewenste stoffen komen in de bloedbaan terecht wat intoleranties of allergieën veroorzaakt. Zeker mensen met darmproblemen (en hierop volgende klachten als (huid)ontstekingen en moeheid) als candida, een leaky gut of Coeliakie doen er goed aan glutenvrij te gaan.
Tarwe
Tarwe is dus een van de vele graansoorten die gluten bevat. Een tarweallergie is echter iets anders dan een glutenallergie. Naast gluten bevat tarwe veel andere stoffen waar je op kunt reageren en de grote hoeveelheid gluten in tarwe maakt dit graan lastig verteerbaar. Mocht je darm- of huidklachten hebben, probeer eerst eens over te stappen op andere graansoorten. Het kan goed zijn dat dit je klachten al een stuk vermindert.
Tekst: Evelien Blom voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
9 april 2014
Ontzuren met thee
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
29 december 2017
De anti-kater pil
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
9 oktober 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –