Zie je ook zoveel food termen voorbij komen en zie je door de bomen het bos niet meer? We snappen dit maar al te goed. Hierbij wat meer uitleg over het verschil tussen koolhydraten, gluten en tarwe.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten. Samen met eiwitten (proteïnen) en vetten. Koolhydraten leveren energie en zijn belangrijk voor een goede hersenfunctie en voldoende rode bloedcellen. Daarom is het niet verstandig koolhydraten helemaal te skippen. Kies voor vezelrijke en zogenaamde trage koolhydraten. Denk aan zoete aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groente en peulvruchten (bonen, erwten en linzen). Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer op normale waarde te krijgen.
Insuline
Als er teveel insuline aangemaakt wordt, werkt dit stofje langer door dan nodig. Als gevolg krijg je een bloedsuikerdip waardoor je je moe voelt en behoefte krijgt aan meer eten. Met name aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Om dit te verwerken is weer insuline nodig en zo beland je in een vicieuze cirkel. In het ergste geval worden je cellen insulineresistent, de voorloper van suikerziekte. Tevens is insuline verantwoordelijk voor vetopslag op met name de buik.
Gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen (zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, kamut, teff, rijst, mais, haver) en graanproducten. Als je kijkt naar de 3 macronutriënten, zijn granen een koolhydraatbron. Per graansoort verschilt het hoeveel gluten het bevat. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten en bij bijvoorbeeld spelt is dit een stuk minder. Vandaar dat veel mensen speltproducten beter kunnen verteren, maar ook spelt bevat dus gluten en is niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Niet-granen, zoals quinoa, wilde rijst, amarant, boekweit, sojabonen en zonnebloempitten, bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten ook geen gluten.
Allergie
Gluten bestaan uit twee groepen eiwitten; de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van gluten kan aanleiding geven tot een intolerantie of allergie. De granen teff, rijst, mais en haver bevatten weinig tot geen gliadines, waardoor mensen met een glutenintolerantie of –allergie deze granen vaak zonder problemen kunnen eten. Niet glutenvrij dus, wel gliadinevrij, en daar gaat het om.
Darmen
Gluten beschadigen het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Ongewenste stoffen komen in de bloedbaan terecht wat intoleranties of allergieën veroorzaakt. Zeker mensen met darmproblemen (en hierop volgende klachten als (huid)ontstekingen en moeheid) als candida, een leaky gut of Coeliakie doen er goed aan glutenvrij te gaan.
Tarwe
Tarwe is dus een van de vele graansoorten die gluten bevat. Een tarweallergie is echter iets anders dan een glutenallergie. Naast gluten bevat tarwe veel andere stoffen waar je op kunt reageren en de grote hoeveelheid gluten in tarwe maakt dit graan lastig verteerbaar. Mocht je darm- of huidklachten hebben, probeer eerst eens over te stappen op andere graansoorten. Het kan goed zijn dat dit je klachten al een stuk vermindert.
Tekst: Evelien Blom voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
17 september 2015
Ontbijt ijs
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
17 juli 2022
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –