Je hebt er vast weleens van gehoord: Hennepzaad. Maar wist je ook dat hennepzaad een bron van goede voedingsstoffen is en voordelen geeft voor je gezondheid?

Hennepzaad is de perfecte vervanging voor eiwitten, zeker wanneer je geen of minder eiwitten wilt eten uit een dierlijke bron. En niet geheel onbelangrijk: Hennepzaad gaat jou ook heel gelukkig maken!

Hennepzaad

Hennepzaad is afkomstig van de hennepplant en wordt geteeld in Canada, Europa en China. Deze plant staat vooral bekend om zijn geneeskrachtige werking op het lichaam en het heeft geen pesticiden nodig. Ook kan deze plant in elk klimaat groeien. De zaden van de plant kunnen heel of gepeld gegeten worden.

Veel voedingsstoffen

Het zaad bevat veel voedingsstoffen. Allereerst staat het bekend om zijn hoge gehalte aan eiwitten. Een goede manier dus om eiwitten binnen te krijgen wanneer je geen of minder dierlijke producten eet. Daarnaast zit het boordevol vitamines, mineralen en omega-3,6,9 vetzuren. Ook zitten er veel vezels en antioxidanten in.

Gezondheidsvoordelen

Een grote hoeveelheid aan goede voedingsstoffen leveren natuurlijk veel gezondheidsvoordelen op. Ze vervullen een belangrijke functie bij spieropbouw en weefselherstel. De omega-3 vetzuren ondersteunen de functie van je hart- en bloedvaten en versterken het immuunsysteem. Daarnaast geeft het je een energieboost en zorgt het voor een mooie huid. Hennepzaad stimuleert ook de aanmaak van het gelukshormoon: serotonine.

Hoe gebruik ik het?

Hennepzaad kun je eigenlijk overal aan toevoegen. Je kunt het toevoegen aan je havermout, smoothie, juice, salade, soep, granola of maak er hennepzaadmelk van. Door wat toe te voegen aan je smoothie geeft het een lekkere bite en zorgt het voor je portie eiwitten in je smoothie. En als je zelf granola of muesli maakt, doe er dan eens wat van dit zaadje doorheen. Of strooi wat over je salade heen! Heerlijk!

Hennepzaadolie

Naast hennepzaad heb je ook hennepzaadolie. Dit wordt geperst uit de zaden van de hennepplant. Deze olie bevat veel gezonde vetten, zoals omega-6 en omega-9 vetzuren. Ook bevat het veel antioxidanten en is lekker als dressing, saus of in juices en smoothies, vanwege de nootachtige smaak.

Plantaardige eiwitbron

Zoals al eerder gezegd, is hennepzaad een bron van eiwitten. De eiwitten zijn van een plantaardige bron, dus een perfecte vervanging voor eiwitten uit dierlijke producten. Voor veganisten, vegetariërs of wanneer je een andere reden hebt, is dit de manier om genoeg eiwitten binnen te krijgen uit een niet-dierlijke bron. Naast het natuurlijk hennepzaad heb je ook hennepproteïne in poedervorm. Deze kun je ook gemakkelijk toevoegen aan je smoothie en is goed voor sporters.

Afvallen met hennepzaad

Ja, je kunt ook nog eens afvallen met dit magische zaadje. Dit komt door de vezels die erin zitten. Deze geven je een verzadigd gevoel, omdat ze langzaam door het spijsverteringkanaal gaan. Het heeft ook een lekkere nootachtige smaak, waardoor het ook heel smaakvol en lekker is. En als producten lekker zijn, dan is het toch nog iets leuker om af te vallen?

Geluk en gezondheid, allemaal in dit zaadje. Heel makkelijk om ergens aan toe te voegen in verschillende vormen. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en hennepzaad is een lekkere en gezonde toevoeging!

Wil je meer lezen over eiwitten? Lees dan dit artikel waarin wordt uitgelegd wat de 7 tekenen zijn dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt.

Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten