Zie je ook zoveel food termen voorbij komen en zie je door de bomen het bos niet meer? We snappen dit maar al te goed. Hierbij wat meer uitleg over het verschil tussen koolhydraten, gluten en tarwe.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten. Samen met eiwitten (proteïnen) en vetten. Koolhydraten leveren energie en zijn belangrijk voor een goede hersenfunctie en voldoende rode bloedcellen. Daarom is het niet verstandig koolhydraten helemaal te skippen. Kies voor vezelrijke en zogenaamde trage koolhydraten. Denk aan zoete aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groente en peulvruchten (bonen, erwten en linzen). Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer op normale waarde te krijgen.
Insuline
Als er teveel insuline aangemaakt wordt, werkt dit stofje langer door dan nodig. Als gevolg krijg je een bloedsuikerdip waardoor je je moe voelt en behoefte krijgt aan meer eten. Met name aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Om dit te verwerken is weer insuline nodig en zo beland je in een vicieuze cirkel. In het ergste geval worden je cellen insulineresistent, de voorloper van suikerziekte. Tevens is insuline verantwoordelijk voor vetopslag op met name de buik.
Gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen (zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, kamut, teff, rijst, mais, haver) en graanproducten. Als je kijkt naar de 3 macronutriënten, zijn granen een koolhydraatbron. Per graansoort verschilt het hoeveel gluten het bevat. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten en bij bijvoorbeeld spelt is dit een stuk minder. Vandaar dat veel mensen speltproducten beter kunnen verteren, maar ook spelt bevat dus gluten en is niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Niet-granen, zoals quinoa, wilde rijst, amarant, boekweit, sojabonen en zonnebloempitten, bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten ook geen gluten.
Allergie
Gluten bestaan uit twee groepen eiwitten; de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van gluten kan aanleiding geven tot een intolerantie of allergie. De granen teff, rijst, mais en haver bevatten weinig tot geen gliadines, waardoor mensen met een glutenintolerantie of –allergie deze granen vaak zonder problemen kunnen eten. Niet glutenvrij dus, wel gliadinevrij, en daar gaat het om.
Darmen
Gluten beschadigen het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Ongewenste stoffen komen in de bloedbaan terecht wat intoleranties of allergieën veroorzaakt. Zeker mensen met darmproblemen (en hierop volgende klachten als (huid)ontstekingen en moeheid) als candida, een leaky gut of Coeliakie doen er goed aan glutenvrij te gaan.
Tarwe
Tarwe is dus een van de vele graansoorten die gluten bevat. Een tarweallergie is echter iets anders dan een glutenallergie. Naast gluten bevat tarwe veel andere stoffen waar je op kunt reageren en de grote hoeveelheid gluten in tarwe maakt dit graan lastig verteerbaar. Mocht je darm- of huidklachten hebben, probeer eerst eens over te stappen op andere graansoorten. Het kan goed zijn dat dit je klachten al een stuk vermindert.
Tekst: Evelien Blom voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
17 september 2015
Ontbijt ijs
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
27 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –