Zie je ook zoveel food termen voorbij komen en zie je door de bomen het bos niet meer? We snappen dit maar al te goed. Hierbij wat meer uitleg over het verschil tussen koolhydraten, gluten en tarwe.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten. Samen met eiwitten (proteïnen) en vetten. Koolhydraten leveren energie en zijn belangrijk voor een goede hersenfunctie en voldoende rode bloedcellen. Daarom is het niet verstandig koolhydraten helemaal te skippen. Kies voor vezelrijke en zogenaamde trage koolhydraten. Denk aan zoete aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groente en peulvruchten (bonen, erwten en linzen). Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer op normale waarde te krijgen.
Insuline
Als er teveel insuline aangemaakt wordt, werkt dit stofje langer door dan nodig. Als gevolg krijg je een bloedsuikerdip waardoor je je moe voelt en behoefte krijgt aan meer eten. Met name aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Om dit te verwerken is weer insuline nodig en zo beland je in een vicieuze cirkel. In het ergste geval worden je cellen insulineresistent, de voorloper van suikerziekte. Tevens is insuline verantwoordelijk voor vetopslag op met name de buik.
Gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen (zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, kamut, teff, rijst, mais, haver) en graanproducten. Als je kijkt naar de 3 macronutriënten, zijn granen een koolhydraatbron. Per graansoort verschilt het hoeveel gluten het bevat. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten en bij bijvoorbeeld spelt is dit een stuk minder. Vandaar dat veel mensen speltproducten beter kunnen verteren, maar ook spelt bevat dus gluten en is niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Niet-granen, zoals quinoa, wilde rijst, amarant, boekweit, sojabonen en zonnebloempitten, bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten ook geen gluten.
Allergie
Gluten bestaan uit twee groepen eiwitten; de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van gluten kan aanleiding geven tot een intolerantie of allergie. De granen teff, rijst, mais en haver bevatten weinig tot geen gliadines, waardoor mensen met een glutenintolerantie of –allergie deze granen vaak zonder problemen kunnen eten. Niet glutenvrij dus, wel gliadinevrij, en daar gaat het om.
Darmen
Gluten beschadigen het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Ongewenste stoffen komen in de bloedbaan terecht wat intoleranties of allergieën veroorzaakt. Zeker mensen met darmproblemen (en hierop volgende klachten als (huid)ontstekingen en moeheid) als candida, een leaky gut of Coeliakie doen er goed aan glutenvrij te gaan.
Tarwe
Tarwe is dus een van de vele graansoorten die gluten bevat. Een tarweallergie is echter iets anders dan een glutenallergie. Naast gluten bevat tarwe veel andere stoffen waar je op kunt reageren en de grote hoeveelheid gluten in tarwe maakt dit graan lastig verteerbaar. Mocht je darm- of huidklachten hebben, probeer eerst eens over te stappen op andere graansoorten. Het kan goed zijn dat dit je klachten al een stuk vermindert.
Tekst: Evelien Blom voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
3 september 2015
Gezonde chocopasta
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
16 mei 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –