Schildklier & gluten
Gluten, een groep eiwitten die in bepaalde graansoorten voorkomt, hebben invloed op de schildklier. De schildklier is de hormoonklier die verantwoordelijk is voor de aanmaak van schildklierhormonen. De grootste hoeveelheid hormoon die gemaakt wordt is T4. Dit is een inactief hormoon dat nog omgezet moet worden in een actief hormoon (T3). Dit gebeurt voornamelijk in de lever.
De schildklier
De schildklier heeft onder andere invloed op je lichaamstemperatuur, je stofwisseling, de zenuwgeleiding, spieren en gewrichten, maar ook op je mentale conditie. Als de schildklier niet goed werkt, kun je aardig wat klachten krijgen. Een vaak voorkomende klacht is een trage schildklier met klachten zoals het vaak koud hebben, moe zijn, spier- en gewrichtsklachten, slecht slapen, depressief voelen, obstipatie, en zo nog een heleboel andere dingen. Bij een snelle schildklier voel je je vaak opgejaagd, heb je regelmatig diarree, val je af, allemaal heel vervelend.
Ontregelde schildklier
Een ontregelde schildklier kan veel oorzaken hebben. Eén daarvan is het eten van gluten. Gluten vind je in tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst. Gluten zijn er indirect verantwoordelijk voor dat de darmwand meer stoffen doorlaat dan dat deze eigenlijk zou moeten doen. Door de stoffen die in het bloed circuleren die daar niet horen, kun je last krijgen van allergieën, maar ook van auto-immuunziektes. Een trage of snelle schildklier kan veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte zoals bv. Hashimoto of Graves. Het is dus heel belangrijk om goed op je voeding te letten als je hier last van hebt. Door je leefstijl aan te passen en te stoppen met gluten, kun je je klachten verminderen.
https://staging.vivonline.nl/gezonde-voeding-die-hashimoto-veroorzaakt/
Lever
Als je darmen veel stoffen doorlaten in het bloed, moet de lever heel hard werken om deze stoffen alsnog af te voeren. Buiten het afvoeren van afvalstoffen heeft je lever nog zo’n 500 andere functies, waaronder -zoals je al hebt kunnen lezen- het omzetten van het inactieve hormoon (T4) in het actieve (T3). Als je lever alleen maar bezig is met ontgiften van allerlei stoffen, voert het de andere functies misschien wat minder goed uit. Ontgiften heeft namelijk prioriteit.
Stoppen met gluten
Lijkt het je moeilijk om helemaal te stoppen met gluten? Waarom probeer je het niet eens een paar weken? Eet twee weken helemaal geen gluten en eet ze dan een week weer wel. Merk je verschil? Probeer het dan nog eens vier weken. Zo kun je langzaam meer dingen uit je voeding schrappen of toevoegen. Sommigen vinden dat makkelijker dan in één keer het roer omgooien.
Tekst: Gerda Tol-van Dijk voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 november 2015
Viv Health Event
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
5 maart 2016
Ultiem geluk
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
2 mei 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –