Schildklier & gluten

Gluten, een groep eiwitten die in bepaalde graansoorten voorkomt, hebben invloed op de schildklier. De schildklier is de hormoonklier die verantwoordelijk is voor de aanmaak van schildklierhormonen. De grootste hoeveelheid hormoon die gemaakt wordt is T4. Dit is een inactief hormoon dat nog omgezet moet worden in een actief hormoon (T3). Dit gebeurt voornamelijk in de lever.

De schildklier

De schildklier heeft onder andere invloed op je lichaamstemperatuur, je stofwisseling, de zenuwgeleiding, spieren en gewrichten, maar ook op je mentale conditie. Als de schildklier niet goed werkt, kun je aardig wat klachten krijgen. Een vaak voorkomende klacht is een trage schildklier met klachten zoals het vaak koud hebben, moe zijn, spier- en gewrichtsklachten, slecht slapen, depressief voelen, obstipatie, en zo nog een heleboel andere dingen. Bij een snelle schildklier voel je je vaak opgejaagd, heb je regelmatig diarree, val je af, allemaal heel vervelend.

Ontregelde schildklier

Een ontregelde schildklier kan veel oorzaken hebben. Eén daarvan is het eten van gluten. Gluten vind je in tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst. Gluten zijn er indirect verantwoordelijk voor dat de darmwand meer stoffen doorlaat dan dat deze eigenlijk zou moeten doen. Door de stoffen die in het bloed circuleren die daar niet horen, kun je last krijgen van allergieën, maar ook van auto-immuunziektes. Een trage of snelle schildklier kan veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte zoals bv. Hashimoto of Graves. Het is dus heel belangrijk om goed op je voeding te letten als je hier last van hebt. Door je leefstijl aan te passen en te stoppen met gluten, kun je je klachten verminderen.

https://staging.vivonline.nl/gezonde-voeding-die-hashimoto-veroorzaakt/

Lever

Als je darmen veel stoffen doorlaten in het bloed, moet de lever heel hard werken om deze stoffen alsnog af te voeren. Buiten het afvoeren van afvalstoffen heeft je lever nog zo’n 500 andere functies, waaronder -zoals je al hebt kunnen lezen- het omzetten van het inactieve hormoon (T4) in het actieve (T3). Als je lever alleen maar bezig is met ontgiften van allerlei stoffen, voert het de andere functies misschien wat minder goed uit. Ontgiften heeft namelijk prioriteit.

Stoppen met gluten

Lijkt het je moeilijk om helemaal te stoppen met gluten? Waarom probeer je het niet eens een paar weken? Eet twee weken helemaal geen gluten en eet ze dan een week weer wel. Merk je verschil? Probeer het dan nog eens vier weken. Zo kun je langzaam meer dingen uit je voeding schrappen of toevoegen. Sommigen vinden dat makkelijker dan in één keer het roer omgooien.

Tekst: Gerda Tol-van Dijk voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten