Schildklier & gluten
Gluten, een groep eiwitten die in bepaalde graansoorten voorkomt, hebben invloed op de schildklier. De schildklier is de hormoonklier die verantwoordelijk is voor de aanmaak van schildklierhormonen. De grootste hoeveelheid hormoon die gemaakt wordt is T4. Dit is een inactief hormoon dat nog omgezet moet worden in een actief hormoon (T3). Dit gebeurt voornamelijk in de lever.
De schildklier
De schildklier heeft onder andere invloed op je lichaamstemperatuur, je stofwisseling, de zenuwgeleiding, spieren en gewrichten, maar ook op je mentale conditie. Als de schildklier niet goed werkt, kun je aardig wat klachten krijgen. Een vaak voorkomende klacht is een trage schildklier met klachten zoals het vaak koud hebben, moe zijn, spier- en gewrichtsklachten, slecht slapen, depressief voelen, obstipatie, en zo nog een heleboel andere dingen. Bij een snelle schildklier voel je je vaak opgejaagd, heb je regelmatig diarree, val je af, allemaal heel vervelend.
Ontregelde schildklier
Een ontregelde schildklier kan veel oorzaken hebben. Eén daarvan is het eten van gluten. Gluten vind je in tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst. Gluten zijn er indirect verantwoordelijk voor dat de darmwand meer stoffen doorlaat dan dat deze eigenlijk zou moeten doen. Door de stoffen die in het bloed circuleren die daar niet horen, kun je last krijgen van allergieën, maar ook van auto-immuunziektes. Een trage of snelle schildklier kan veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte zoals bv. Hashimoto of Graves. Het is dus heel belangrijk om goed op je voeding te letten als je hier last van hebt. Door je leefstijl aan te passen en te stoppen met gluten, kun je je klachten verminderen.
https://staging.vivonline.nl/gezonde-voeding-die-hashimoto-veroorzaakt/
Lever
Als je darmen veel stoffen doorlaten in het bloed, moet de lever heel hard werken om deze stoffen alsnog af te voeren. Buiten het afvoeren van afvalstoffen heeft je lever nog zo’n 500 andere functies, waaronder -zoals je al hebt kunnen lezen- het omzetten van het inactieve hormoon (T4) in het actieve (T3). Als je lever alleen maar bezig is met ontgiften van allerlei stoffen, voert het de andere functies misschien wat minder goed uit. Ontgiften heeft namelijk prioriteit.
Stoppen met gluten
Lijkt het je moeilijk om helemaal te stoppen met gluten? Waarom probeer je het niet eens een paar weken? Eet twee weken helemaal geen gluten en eet ze dan een week weer wel. Merk je verschil? Probeer het dan nog eens vier weken. Zo kun je langzaam meer dingen uit je voeding schrappen of toevoegen. Sommigen vinden dat makkelijker dan in één keer het roer omgooien.
Tekst: Gerda Tol-van Dijk voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
30 september 2015
Glutenvrije maand
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
11 september 2014
Eetdagboek review
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
3 november 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –