Schildklier & gluten
Gluten, een groep eiwitten die in bepaalde graansoorten voorkomt, hebben invloed op de schildklier. De schildklier is de hormoonklier die verantwoordelijk is voor de aanmaak van schildklierhormonen. De grootste hoeveelheid hormoon die gemaakt wordt is T4. Dit is een inactief hormoon dat nog omgezet moet worden in een actief hormoon (T3). Dit gebeurt voornamelijk in de lever.
De schildklier
De schildklier heeft onder andere invloed op je lichaamstemperatuur, je stofwisseling, de zenuwgeleiding, spieren en gewrichten, maar ook op je mentale conditie. Als de schildklier niet goed werkt, kun je aardig wat klachten krijgen. Een vaak voorkomende klacht is een trage schildklier met klachten zoals het vaak koud hebben, moe zijn, spier- en gewrichtsklachten, slecht slapen, depressief voelen, obstipatie, en zo nog een heleboel andere dingen. Bij een snelle schildklier voel je je vaak opgejaagd, heb je regelmatig diarree, val je af, allemaal heel vervelend.
Ontregelde schildklier
Een ontregelde schildklier kan veel oorzaken hebben. Eén daarvan is het eten van gluten. Gluten vind je in tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst. Gluten zijn er indirect verantwoordelijk voor dat de darmwand meer stoffen doorlaat dan dat deze eigenlijk zou moeten doen. Door de stoffen die in het bloed circuleren die daar niet horen, kun je last krijgen van allergieën, maar ook van auto-immuunziektes. Een trage of snelle schildklier kan veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte zoals bv. Hashimoto of Graves. Het is dus heel belangrijk om goed op je voeding te letten als je hier last van hebt. Door je leefstijl aan te passen en te stoppen met gluten, kun je je klachten verminderen.
https://staging.vivonline.nl/gezonde-voeding-die-hashimoto-veroorzaakt/
Lever
Als je darmen veel stoffen doorlaten in het bloed, moet de lever heel hard werken om deze stoffen alsnog af te voeren. Buiten het afvoeren van afvalstoffen heeft je lever nog zo’n 500 andere functies, waaronder -zoals je al hebt kunnen lezen- het omzetten van het inactieve hormoon (T4) in het actieve (T3). Als je lever alleen maar bezig is met ontgiften van allerlei stoffen, voert het de andere functies misschien wat minder goed uit. Ontgiften heeft namelijk prioriteit.
Stoppen met gluten
Lijkt het je moeilijk om helemaal te stoppen met gluten? Waarom probeer je het niet eens een paar weken? Eet twee weken helemaal geen gluten en eet ze dan een week weer wel. Merk je verschil? Probeer het dan nog eens vier weken. Zo kun je langzaam meer dingen uit je voeding schrappen of toevoegen. Sommigen vinden dat makkelijker dan in één keer het roer omgooien.
Tekst: Gerda Tol-van Dijk voor VivOnline
Gerelateerde berichten
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
9 november 2015