Schildklier & gluten
Gluten, een groep eiwitten die in bepaalde graansoorten voorkomt, hebben invloed op de schildklier. De schildklier is de hormoonklier die verantwoordelijk is voor de aanmaak van schildklierhormonen. De grootste hoeveelheid hormoon die gemaakt wordt is T4. Dit is een inactief hormoon dat nog omgezet moet worden in een actief hormoon (T3). Dit gebeurt voornamelijk in de lever.
De schildklier
De schildklier heeft onder andere invloed op je lichaamstemperatuur, je stofwisseling, de zenuwgeleiding, spieren en gewrichten, maar ook op je mentale conditie. Als de schildklier niet goed werkt, kun je aardig wat klachten krijgen. Een vaak voorkomende klacht is een trage schildklier met klachten zoals het vaak koud hebben, moe zijn, spier- en gewrichtsklachten, slecht slapen, depressief voelen, obstipatie, en zo nog een heleboel andere dingen. Bij een snelle schildklier voel je je vaak opgejaagd, heb je regelmatig diarree, val je af, allemaal heel vervelend.
Ontregelde schildklier
Een ontregelde schildklier kan veel oorzaken hebben. Eén daarvan is het eten van gluten. Gluten vind je in tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst. Gluten zijn er indirect verantwoordelijk voor dat de darmwand meer stoffen doorlaat dan dat deze eigenlijk zou moeten doen. Door de stoffen die in het bloed circuleren die daar niet horen, kun je last krijgen van allergieën, maar ook van auto-immuunziektes. Een trage of snelle schildklier kan veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte zoals bv. Hashimoto of Graves. Het is dus heel belangrijk om goed op je voeding te letten als je hier last van hebt. Door je leefstijl aan te passen en te stoppen met gluten, kun je je klachten verminderen.
https://staging.vivonline.nl/gezonde-voeding-die-hashimoto-veroorzaakt/
Lever
Als je darmen veel stoffen doorlaten in het bloed, moet de lever heel hard werken om deze stoffen alsnog af te voeren. Buiten het afvoeren van afvalstoffen heeft je lever nog zo’n 500 andere functies, waaronder -zoals je al hebt kunnen lezen- het omzetten van het inactieve hormoon (T4) in het actieve (T3). Als je lever alleen maar bezig is met ontgiften van allerlei stoffen, voert het de andere functies misschien wat minder goed uit. Ontgiften heeft namelijk prioriteit.
Stoppen met gluten
Lijkt het je moeilijk om helemaal te stoppen met gluten? Waarom probeer je het niet eens een paar weken? Eet twee weken helemaal geen gluten en eet ze dan een week weer wel. Merk je verschil? Probeer het dan nog eens vier weken. Zo kun je langzaam meer dingen uit je voeding schrappen of toevoegen. Sommigen vinden dat makkelijker dan in één keer het roer omgooien.
Tekst: Gerda Tol-van Dijk voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
25 maart 2014
Presentatie coaching
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
6 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –